Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sa začinima je hrana zdravija: Mažuran, ružmarin, češnjak...

Sa začinima je hrana zdravija: Mažuran, ružmarin, češnjak...
1

U istom tanjuru: Ružmarin u marinadi štiti od kancerogenih tvari koje nastaju pečenjem i temperaturom, a luk i češnjak izvlače najbolje iz integralne hrane...

VIDEO

Odaberete li pravu kombinaciju začina s mesom, povrćem, tjesteninom ili sirom opskrbit ćete organizam ključnim nutrijentima koje štite od bolesti, pokazuje britanska studija.     

Kako bi se izvuklo ono najblagotvornije iz hrane, nije dovoljno odabrati kvalitetne namirnice nego ih i pametno kombinirati jer većina vitamina, minerala i drugih tvari djeluje samo u “dobrom društvu”. Tako vitamin C valja uzimati s bioflaovonoidima jer je njihov učinak sinergijski. Vitaminu E  potreban je selen, a kalciju magnezij. Luk i češnjak poboljšavaju apsorpciju željeza i cinka (koji su na vrhu ljestvice najzdravijih minerala) pod uvjetom da su u istom tanjuru s integralnim namirnicama. Sulfiti, koji su krivci za intenzivan miris luka, glavne su i odgovorne tvari koje čuvaju minerale od propadanja. 

Stoga su integralni špageti u umaku od luka i rajčice ili bruschette s češnjakom od zdravog brašna brzinski obrok za ojačavaje tijela. Samo žlica mažurana u salati jača imunitet jer pojačava djelovanje antioksidansa iz zelenog lisnatog povrća čak četiri puta, pokazuje britanska studija. Osim što će spriječiti oksidaciju vitamina, bioflavonoidi iz mažurana zaštitit će krvne žile. Marinada koja čini meso sočnijim djeluje i antikancerogeno. Preporučuje se pri pripremanju crvenog mesa ili onog koje se peče na visokim temperaturama. Pripremate li marinadu za svinjetinu ili janjetinu, dodajte i grančicu ružmarina jer neutralizira slobodne radikale. I zeleni čaj je sjajan u ulozi začina. Dodaje se u juhe, umake pa čak i deserte. Najbolji je u kombinaciji s limunom koji mu pomaže da oslobodi antioksidanse.                     

Kako bi tijelo dobilo dovoljno željeza iz hrane potreban je vitamin C kojim obiluju peršin, bosiljak, majčina dušica i kopar.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najbolje ih je dodati na kraju kuhanja jer visoke temperature uništavaju vitamin C. Uz ribu ili kuhano povrće odličan je dodatak  blago zagrijano maslinovo ulje u koje ubacite sitno sjeckani češnjak i kosane začinske listiće. Takvo ulje otpustit će više arome začinskog bilja. I žuti začini mogu napraviti veliku uslugu zdravlju. Kurkumin, koji se nalazi u curryju i kurkumi, prirodan je lijek protiv raka. Ovaj superzdravi začin u kombinaciji s cvjetačom, prokulicama, korabicom i raštikom čuva zdravlje prostate. Razlog tome su fenetil-izotiocijanati, tvari iz povrća koje dodatno aktiviraju kurkumin. 

Kako bi se oslobodile potrebno im je dati pet minuta na zraku, a kuhajte ih što kraće - najbolje na pari te prelijte maslinovim uljem i pospite paprom. Đumbir i slanutak također su odlična kombinacija. Ljutkasti začin sadrži magnezij, a slanutak obiluje kalcijem te ta dva minerala ne mogu djelovati jedan bez drugog. Osim u salati, poslužiti ih možete u namazima, kao što je humus. Kuhani slanutak izmiksajte s pastom od sezama i usitnjenim đumbirom te postupno dodajući maslinovo ulje i začine prema želji.      

Aromatični humus

Sastojci: 350 g slanutka, korijander, 2 žličice tahinija, sok od pola limuna, 3 režnja češnjaka, sol, maslinovo ulje

Priprema: Slanutak, koji ste noć prije namočili, skuhajte i ocijedite. Ostavite dio vode od kuhanja. U blenderu izradite slanutak, tahini, korijander, limunov sok i češnjak te soli prema ukusu. Ako je presuho, dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Miksajte dok smjesa postane ujednačena. Poslužite preliveno maslinovim uljem. Prema želji pospite čilijem u prahu. Poslužite u zdjeli ili dubokom tanjuru, a žicom napravite udubinu u sredini u koju ćete uliti maslinovo ulje. Ako nemate tahini, možete ga napraviti i sami. Popržite sezam na tavi bez ulja dok potamni, ali pazite da ne zagori. Izmiksajte ga s maslinovim uljem. 

Salata u staklenci

Sastojci: 1/3 šalice kus- kusa, manja limenka graha, 100 g zelene salate, 5 cherry rajčica, 3 rotkvice; preljev: sok limete, 4 žlice maslinova ulja, po prstohvat mažurana i kima, češnjak

Priprema: Prelijte kus-kus vrelom vodom i maslinovim uljem, pokrijte i ostavite neka omekša. Složite ga na dno staklenke. Dodajte red zelene salate, grah, opet red salate, polovice rajčica i na kraju rotkvice. U manjoj zdjeli pjenjačom izmiješajte sok od limete, sol, mažuran, kim, češnjak i ulje. Prije posluživnja prelijte salatu preljevom i lagano protresite staklenku. 

Pastrva s povrćem

Sastojci: 2 pastrve, 4 tikvice, 4 paprike, 4 žlice maslinova ulja, žličica i pol kurkume,  sol, papar, peršin, 400 g krumpira 

Priprema: Pastrve očistite i osušite. Usitnite češnjak i peršin. Posolite iznutra ribu te stavite češnjak s peršinom i kurkumom. U posudu za pečenje ulijte mješavinu običnog i maslinova ulja, stavite pastrve te na svaku ribu položite ploške tikvica i paprika. Krumpir ogulite, posolite ga i stavite oko riba pa dodajte još malo ulja. Pecite na 180°C oko 50 minuta. 

Duchesse krumpir

Sastojci: kg krumpira, 100 g maslaca, muškatni oraščić, lungić, 150 g šampinjona, papar, luk, žlica peršina, 1/2 dl vrhnja, žumanjak, žličica metvice, limun, ružmarin

Priprema: Svinjski file marinirajte u listićima metvice, ružmarinu, limunovu soku i maslinovu ulju.  Narežite ga i popržite. Propirjajte sjeckani luk Dodajte ploške šampinjona i nastavite pirjati dok ne omekšaju. Umiješajte vrhnje i peršin, kratko prokuhajte i po žlicu gljiva stavite na svaki komad pečenog mesa. Krumpir skuhajte i napravite pire s maslacem. Ohlađenu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu te istisnite hrpe preko svakog komada mesa i šampinjona. Premažite je pomoću silikonskog kista umućenog u jaje i pecite u zagrijanoj pećnici na 220°C, sve dok ne porumeni.

Šampinjoni s povrćem

Sastojci: 4 veća šampinjona, 150 g kuhanoga graha, 3 mlada luka, crvena papričica, žlica bosiljka, peršin, naribana limunova korica, 80 g tikvica, 80 g listova mladog špinata, 50 g pinjola ili badema, 150 g mekog ovčjeg sira, 2 žlice parmezana

Priprema: Očistite gljive. U električnu sjeckalicu stavite stapke gljiva, grah, mladi luk, ribanu limunovu koricu, peršin, sol i papar pa miješajte dok sve dobro ne usitnite. Prebacite sastojke u zdjelu i dodajte ribane tikvice, iskosane listove špinata, pinjole i tanke kolutiće paprika. Zagrijte pećnicu na 180°C. Posložite gljive u posudu za pečenje. Na vrh svakog punjenoga klobuka stavite razmrvljeni ovčji sir. Pokrijte aluminijskom folijom. Pecite oko 30 minuta. Deset minuta prije kraja maknite foliju i pospite ribanim parmezanom i bosiljkom te ispecite do kraja.

Košarice od lazanja s mesom 

Sastojci: za tijesto: 300 g brašna, 3 jaja, prstohvat soli, 4 l vode, žličica soli, žličica ulja;  nadjev: 400 g mljevenog mesa, maslinovo ulje, žličica čilija, ljuta papričica,  žličica origana, prstohvat bijelog papra, 200 g sjeckanih oguljenih rajčica; umak: 40 g maslaca, 40 g brašna, dl mlijeka, muškatni oraščić, 200 g mozzarelle, 3 žlice parmezana, 2 žlice maslaca

Priprema: Od brašna, jaja, soli i po potrebi malo vode zamijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite sat vremena. Za umak otopite maslac u loncu, pržite na njemu brašno i prelijte mlijekom uz stalno miješanje. Začinite ga solju, paprom i muškatnim oraščićem. Mljeveno meso ispržite na maslinovu ulju, dodajte ljutu papričicu, čili, rajčice, origano i papar. Tijesto podijelite na loptice, koje tanko razvaljajte, te izrežite listove tijesta veličine 15x7 cm. Kuhajte listove tijesta oko minutu, izvadite ih i potopite u hladnu vodu. Prerežite svaki list napola. Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za muffine premažite maslacem. Udubine obložite listovima tijesta, premažite ih umakom te raspodijelite mljeveno meso. Stavite na svaku košaricu još žličicu bešamela, pospite parmezanom, kockicama mozzarelle i listićima maslaca. Pecite ih oko 20 min. 

Abeceda začina - deset najzdravijih

  • Bosiljak: Začin bogat vitaminom C dodaje se na kraju kuhanja kako ne bi izgubio blagotvorna svojstva.  
  • Češnjak: Prirodni antibiotik štiti od raka, a nakon guljenja ga ostavite 15 min kako bi bio zdraviji. 
  • Čili: Pikantni začin djeluje protuupalno, a odličan je u gustim juhama od povrća te s mesom.   
  • Đumbir: Dodajte ga marinadama i azijskim jelima za zdravlje kostiju i protiv prehlade.  
  • Kadulja: Ima antiseptičko djelovanje i poboljšava probavu masne i slatke hrane. Odlična je uz meso.  
  • Majčina dušica  Omiljeni začin od davnina se rabi kao narodni lijek za smirenje.  
  • Mažuran: Flavonoidi iz mažurana pomažu kod nesanice, glavobolja, zubobolje ili migrena.
  • Peršin: Učinkovit je protiv slobodnih radikala, a ima više vitamina C od limuna i naranče. 
  • Ružmarin: Poboljšava pamćenje i cirkulaciju. Odličan je u mediteranskim jelima, ali i uz čokoladne deserte.  
  • Vlasac: Mirisni listići izvor su vitamina C, A, B1 i B2 te kalija, kalcija i magnezija. Dodaje se na kraju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru