Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Šaka zdravlja i energije krije se u slatkim orašastim plodovima

Šaka zdravlja i energije krije se u slatkim orašastim plodovima
1

Dovoljna je samo šaka orašastih plodova na dan, bademi su najbolji za oboljele od povišenog šećera, pekan orasi za obranu od prehlade, a kikiriki za mršavljenje

VIDEO

  • Orašasti plodovi obogaćeni su zdravim masnoćama i predstavljaju hranu za mozak i srce, a u njih spadaju lješnjaci, bademi, pistacije, kikiriki, orasi, kao i brojni uvozni orasi poput makadamijskog, japanskog, brazilskog i indijskog oraha. Za bolje zdravlje savjetuje se pojesti šaku orašastih plodova na dan, a otkrijte koje specifično djelovanje svaki od njih ima na organizam kako bi se odlučili koji vam najviše odgovara.

Orasi za kolesterol

Budući da orasi rastu u našim krajevima, lako ih je ubrati ili kupiti. Oni su najbolje za ljude s povišeni razinama kolesterola, a znanstvene studije pokazuju da redovito jedenje oraha smanjuje kolesterol od 0,3 do 0-5 bodova, dok je optimalni kolesterol do 5,2 mmol/L.

Indijski oraščići za umor

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovaj plod obiluje velikim količinama željeza. Ono pomaže u opskrbi organizma kisikom te jamči veću energiju. Također sadrže pravo bogatstvo vlakana, vitamina E i K te magnezija i kalija.

Pekan orasi za imunitet

Samo pet pekan oraha, koji se kod nas prodaju isključivo kao uvozni proizvod iz SAD-a, nude velik izvor cinka. On je od vitalnog značenja za imuniteti funkcioniranje leukocita u borbi protiv bakterija i virusa. Savjetuje se češće uzimanje onima koji imaju problem sa slabijim imunitetom.

Kikiriki za mršavljenje

Masti, proteini i vlakna koje sadrži kikiriki pomoći će vam da se dulje osjećate siti i umanjiti vaš apetit. Studija Sveučilišta Harvard otkrila je da oni koji redovito jedu kikiriki imaju manje varijacije u težini i lakše mršave.

Pistacije za niži tlak

Osim što su iznimno ukusne, pistacije sadrže više kalija nego banane koje su poznate po kaliju. One, kao dio uravnotežene prehrane, pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Ipak, oni s poremećenim radom bubrega trebaju ograničiti unos kalija u organizam, pa tako i pistacija.

Brazilski orasi za obranu od raka

Brazilski su orasi vrlo bogatim selenom, hranjivom tvari koja pomaže u zaštiti stanica od mutacija  starenja. Osobito su se pokazali učinkovitima u sprečavanju raka mjehura i prostate, a dovoljna je preporučena dnevna količina.

Bademi za "šećeraše"

Bademi imaju niži glikemijski indeks od svih orašastih plodova, pa su zbog toga idealni za ljude oboljele od dijabetesa. Bogati su i magnezijem, koji ima važnu ulogu u regulaciji razini šećera u krvi.

Lješnjaci za zdravo srce

Lješnjaci su bogati zdravim masnim kiselinama i jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina E. Osim toga, sadrže vlakna, kalcij, magnezij, cink, folnu kiselinu i biotin, koji pospješuju rad srca i čuvaju njegovo zdravlje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru