Kod odabira povrća za salatu ne možete pogriješiti jer su sve kombinacije dobrodošle. Salatu možete poslužiti i kao glavni obrok
Salate: Maštovita osnova zdrave ljetne prehrane
Poslužujete li salatu kao glavni obrok, obogatite je sastojcima koji će njoj dati kaloričnost i osigurati da ne ogladnite prebrzo. U tome vam može poslužiti mliječni ili sojin sir, smeđa riža, tjestenina, slanutak, klice, cous-cousom, sezamovim ili suncokretovim sjemenkama. Također, za salatu iskoristite ostatke piletine ili puretine, tunjevinu, sardine ili neku drugu vrstu mesa ili ribe. ŠARENA SALATA U UMAKU OD SENFA I MEDA Sastojci: 25 dag mrkve, 15 dag celera u glavici, 20 dag svježeg zelja, 20 dag zelene salate, 3 rajčice, 3 žlice ulja, 3 žlice senfa, 3 žlice limunova soka, žlica meda, sol, peršin. Priprema: Mrkvu operite i narežite na rezance. Odvojite listove zelja i salate. Zatim listove zelja narežite na tanke, a listove salate na deblje rezance. Rajčicu izrežite na kockice. Povrće pomiješajte u zdjeli. Senf miješajte lagano dodajući kap po kap ulja te limunov sok i med. Posolite te prelijte umak po povrću i promiješajte. Ukrasite peršinom i ohladite. OSVJEŽAVAJUĆA LJETNA SALATA Sastojci:2 krastavca, 3 rajčice, glavica luka, 2 crvene jabuke, šalica kukuruza, šalica naribanog celera, 6 žlica ulja, limunov sok, sol, papar, češnjak, mljevena paprika, ružmarin, kopar Priprema: Krastavce ogulite i narežite na ploške. Rajčice narežite na kockice, a luk na kolutiće. Pomiješajte sve zajedno te dodajte naribani celer, naribanu jabuku i kukuruz. Od ulja, limunova soka i začina napravite preljev za salatu. Sve sastojke pomiješajte, začinite ih preljevom i ostavite da neko vrijeme stoje. Prije posluživanja još začinite ako želite. SALATA OD TJESTENINE S POVRĆEM I HRENOVKAMA Sastojci:200 g kukuruza, 250 g paprika, 400 g rajčica, 250 g krastavaca, 200 g gaude, 200 g tjestenine, 100 g majoneze, žlica kečapa, 20 dag hrenovki, šalica feta sira, sol, papar Priprema: Stavite u zdjelu paprike narezane na kockice, rajčicu oguljenu i narezanu na kockice, krastavac prerezan i narezan na ploške. Skuhajte hrenovke, narežite na ploške i stavite u zdjelu. Dodajte kukuruz, kuhanu tjesteninu i sir narezan na kockice. Izmiješajte majonezu i kečap te dodajte salati. Začinite.