Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Salmonela vreba iz hrane koja stoji izvan hladnjaka

Salmonela vreba iz hrane koja stoji izvan hladnjaka
1

Svu lako kvarljivu hranu držati na sigurnom, u hladnjaku i u zatvorenim posudama jer su ljeti česte salmonela i druge crijevne bolesti.

VIDEO

Ako putujete u inozemstvo, kako biste bili sigurni u čistoću vode, najbolje je ograničiti se na onu u bocama.Svu lako kvarljivu hranu držati na sigurnom, u hladnjaku i u zatvorenim posudama jer su ljeti česte salmonela i druge crijevne bolesti. Prilikom kupanja vodite računa o odabiru mjesta jer ako plaža na kojoj boravite nije očišćena od otpadaka, lako vam se može dogoditi da završite sa staklom u nozi. Isto tako vaša stopala mogu ugroziti i morski ježevi koji vrebaju sa svih strana. Raspitajte se i o čistoći morske vode. Nije baš ugodno plivati tamo gdje brodovi ispuštaju svoj otpad ili doživjeti bliski kontakt s nekom opasnom meduzom. Ako putujete na odmor u nekom nenaseljenome mjestu, provjerite imate li mobitelski signal kako biste znali možete li u slučaju nužde pozvati pomoć. Na otvorenom pomažu specijalne spiralne svijeće. Širom jadranske obale mogu se naći i škorpioni. Ubod im je rijetko smrtonosan, a otrov koji se tako unosi u tijelo izaziva oticanje i burnu reakciju tijela. Tradicionalno su se u Dalmaciji na mjesto uboda škorpiona stavljali oblozi od vinskog octa - no valja što brže otići liječniku.

>>Pojedinačni ubodi osa, ako baš niste alergični na njih, ne ugrožavaju život. Prema narodnoj tradiciji te vrste uboda su se liječile stavljanjem ploške luka ili obloga od rakije. No u svakom slučaju valja odmah staviti hladan oblog te otići do liječnika ako se jave bilo kakvi problemi. A kako pčele, ose, mravi i drugi kukci ne bi niti došli, obvezno držite sendviče i drugu hranu zatvorenom. Da se insekti ne bi skupljali potrebno je redovito čistiti dom. 

>>Izbjegavajte nepotrebno hodanje po kamenjarima i šikari jer možete uznemiriti zmije  koje će uzvratiti ugrizom. Za razliku od riđovke koja se drži kamenja, druga hrvatska otrovnica, poskok može se skrivati na grani. Zmije bježe od ljud pa će se rijetko zadržavati pored putova i staza kojima se često prolazi. Ako ste već primorani hodati neutabanim stazam, obvezno obucite zatvorene cipele i dugačke hlače.

Crna udovica, jedini smrtonsoni pauk u Hrvatskoj obično gradi svoju mrežu vrlo blizu tlu, ispod ili kraj velikog kamenja. Grize jedino ako ga dotakne ljudska koža, a ugriz često bezbolan pa se niti ne primjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps