Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

Sami napravite 'zimske kupke': Smilje njeguje, lavanda smiruje

Sami napravite 'zimske kupke': Smilje njeguje, lavanda smiruje

Uz mirisne kupke vrlo lako se možete riješiti stresa, prehlade ili bolnih nogu. Postoji niz eteričnih ulja koje možete dodati opuštajućoj kupki i uživati u njihovim čarobnim svojstvima.

VIDEO

Osim ulja, mogu se koristiti i gorka sol te soda bikarbona.  

Jednom tjedno priuštite si kućni wellness koji će povoljno utjecati na vaš organizam i zdravlje općenito. Kupke brišu stres, opuštaju umorne mišiće te hrane i njeguju kožu

- U aromaterapiji se kupke koriste za ublažavanje bolova, prehlade, za smanjenje stresa i njegu kože. Osim klasične kupke u koju uranjamo cijelo tijelo, postoje još i kupke za stopala te kupke za ruke. Ako uzmemo u obzir zakonitosti refleksologije, onda možemo zaključiti da kupka za stopala i kupka za ruke mogu djelovati gotovo jednako regenerirajuće kao i klasična, ležeća kupka. Uglavnom se koriste kod problema s cirkulacijom, bolova u stopalima i problema s gljivicama - pojašnjava aromaterapeutkinja Anamarija Pažanin Morović. Također naglašava da je važno obratiti pozornost na temperaturu vode.

Idealna temperatura kupke

- Temperatura vode koja se preporučuje za kupku je 29-34°C. Vrlo vruće kupke (38°C) koriste se kod gripe ili prehlade jer pojačavaju znojenje. U drugim slučajevima se temperatura viša od 34°C ne preporučuje jer dodatno može iscrpiti organizam. Ako kupkom želimo postići stimulirajući, osvježavajući učinak, temperatura vode će biti ispod 29°C. Kupke se ne preporučuju srčanim bolesnicima ni ljudima s bolesnim venama. Kontraindicirane su i otvorene rane, kao i teža kožna oboljenja. Eterična ulja nisu topiva u vodi pa će vam i u tom slučaju trebati mala pomoć prirode. Najbolje će poslužiti sojino vrhnje ili žumanjak - objašnjava.

- Na decilitar sojina vrhnja možemo upotrijebiti 30 kapi eteričnih ulja. Mješavinu protresemo i dodamo u kadu nakon što smo je napunili s vodom - kaže aromaterapeutkinja i upozorava da ovu koncentraciju nije dobro koristiti u drugim medijima, kao što su sol, obično vrhnje, med ili mlijeko. Za njih koristite ovu koncentraciju: na decilitar vrhnja, mlijeka ili ulja dodajte osam kapi ulja. Isto vrijedi za 100 g morske soli ili na žlicu meda, savjetuje Pažanin Morović.

Mirisnu mješavinu dodajte u punu kadu 

Kupke su namijenjene uživanju i opuštanju, a dobro se prije kupke otuširati. Ne zaboravite na atmosferu - upalite svijeće, odaberite glazbu... Mirisnu mješavinu za kupku uvijek dodajte u napunjenu kadu. Ako je dodate dok se kada puni vodom, esencijalna ulja mogu ishlapjeti. 

5 fantastičnih kupki

Kupka za laku noć

Sastojci: 1 dcl sojina vrhnja ili 2 žumanjka, 10 kapi esencijalnog ulja prave lavande, 15 kapi esencijalnog ulja mandarine usplođa, 5 kapi esencijalnog ulja smilja ili geranija, 1 žlica hladno prešanog biljnog ulja marelice ili maslinova (po želji)

Priprema: Dobro izmiješajte sastojke, napunite kadu toplom vodom, dodajte mješavinu u vodu i uživajte. Ovu mješavinu najbolje je koristiti neposredno prije spavanja. Odličan odabir za ljude koji pate od nesanice. 

D-tox kupka

Sastojci: 1 jušna žlica sode bikarbone, 100 g morske soli krupne, 10 ml macerata gospine trave u maslinovu ulju, 5 kapi esencijalnog ulja koromača, 10 kapi esencijalnog ulja ružmarin kemotip 1,8 cineol, 5 kapi esencijalnog ulja limuna, usplođe

Priprema: Pomiješajte sastojke i dodajte u kadu napunjenu vodom. Neka vaša mirisna i osjetna čula uživaju.

Kupka za stopala

Sastojci: 50 g magnezijeva klorida, 50 g krupne morske soli (kuhinjske), 5 kapi lovora, 2 kapi ružmarina kemotip kamfor, 3 kapi lavande prave, 1 žličica macerata gospine trave (kantariona)

Priprema: Napunite lavor s vodom, dodajte mješavinu i uronite stopala. Zatvorite oči i uživajte. Kupke za stopala mogu djelovati na cijelo naše tijelo – naime, stopala su hologrami našega tijela – na njima su refleksne zone, tj. preslike sustava organa u malom. Djelujući na stopala, indirektno djelujemo na cijelo tijelo. I zato hodajte bosi, masirajte stopala, njegujte ih i uživajte u kupkama.

Kupka za ruke i nokte

Priprema: Pripremite 2 lijepe staklene ili keramičke zdjelice zapremnine do 1/2 l. Svaku napunite mlakom vodom. U vodu dodajte po žlicu bademova ulja u koju ste dodali po kap prirodnog vitamina E i po 2 kapi esencijalnog ulja smilja. Uronite šake u posudice i namačite ruke najmanje 10 minuta. Savjet plus: prije kupke dobro je napraviti piling, a nakon kupke nije potrebno dodatno nanositi kremu jer će kožu nahraniti bogata mješavina vitamina, bademova ulja i smilja.

Šumeća kugla s mirisom smilja

Sastojci: 30 g limunske kiseline usitnite u tarioniku, zatim joj dodajte 70 g sode bikarbone i 1 kap esencijalnog ulja po želji (apsolut jasmina, naranča, lavanda…)

Priprema: Mijesite sastojke dok smjesa ne postane ljepljiva. Kad se počne lijepiti, oblikujte kuglu (poput snježne) ili pak napunite smjesom silikonske kalupe za muffine. Pričekajte 24 sata da se kugla stisne, nakon toga je možete koristiti tako da kuglu ubacite u kadu napunjenu s vodom. Prepustite se mirisima.

Mirisne opuštajuće kupke:

Kupke od matičnjaka umiruju grčeve, a od lipe olakšavaju san 

Gotove uljne kupke izvrsne su za suhu i osjetljivu kožu sklonu iritacijama i upalama. Imaju laganu teksturu koja ne masti kožu. Biljna kupka od matičnjaka smiruje grčeve, kupka od lipova cvijeta olakšava san, a kupka od smrekovih iglica oživljava organizam. Kupke od morske soli obiluju mineralima koji potiču metabolizam i cirkulaciju. 

Eukaliptus otvara pluća, a jasmin osvježava kožu

Dok birate bilje, vodite se prema njegovoj namjeni: kamilica ublažava bol i pomaže kod uboda insekata, cvijet maslačka obnavlja kožu, eukaliptus otvara pluća i olakšava disanje, hmelj ublažava nesanicu, a jasmin popravlja raspoloženje i osvježava kožu. Lavanda smiruje, a mirisni cvijet naranče snižava tlak. 

Biljna kozmetika: Bršljan skida celulit, a peršin smanjuje bore
Biljna kozmetika: Bršljan skida celulit, a peršin smanjuje bore

Tri su načina za pripremu mirisne opuštajuće kupke

Želite li pripremiti mirisnu i opuštajuću toplu kupku s dodatkom ljekovitog bilja, to možete učiniti na tri načina. Šaku ljekovita bilja možete jednostavno ubaciti direktno u toplu vodu, a možete također i skuhati jak biljni čaj te ga potom dodati vodi za kupanje. Treći, najjednostavniji, ali i najskuplji način je da kupite gotove biljne mješavine za kupku pakirane u vrećicama, koje su slične onima za čaj, no mnogo veće, i vrećicu jednostavno uronite u toplu vodu. Bilje za kupku odaberite prema svojim željama i potrebama ili pak tegobama.  

Gorka sol: Što je to zapravo i kod kojih sve tegoba pomaže?
Gorka sol: Što je to zapravo i kod kojih sve tegoba pomaže?

Mirisne kupke su odlične u borbi protiv stresa 

Samo jedna, večernja kupka s esencijalnim uljima može vas osloboditi stresa koji se nakupio tijekom tjedna. Njega kože, opuštanje mišića, otpuštanje toksina i duboka relaksacija - to su učinci mirisne kupke, ističe Anamarija Pažanin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu