Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Samo 20 posto Hrvata ide na pregled koji može spasiti život

Samo 20 posto Hrvata ide na pregled koji može spasiti život

ODAZOVITE SE Da bi nacionalni programi za otkrivanje raka imali optimalnu učinkovitosr, odaziv bi trebao biti 80 posto, napominje prof. dr. sc. Damir Eljuga

VIDEO

Kad bismo svi mi u svakodnevni život uključili minimalno 12 minuta kretanja (brzog hodanja) i kada bi se pridržavali 12 preporuka Europskog kodeksa za smanjenje rizika od nastanka zloćudnih bolesti, onda bi se smanjila smrtnost od istih bolesti za više od 30 posto, pojašnjava prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

To bi za Hrvatsku značilo oko 8 000 manje oboljelih i otprilike 4 000 manje umrlih, dodao je Eljuga. Kao veoma važnu stavku u smanjenju broja oboljelih dr. Eljuga naglašava edukaciju, prevenciju i bolje provođenje Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka.

'To vam nije začepljena pora na nosu, morate operirati tumor'
'To vam nije začepljena pora na nosu, morate operirati tumor'

- Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka. Odaziv još uvijek nije kakav bi trebao biti. Da bi nacionalni programi imali optimalnu učinkovitost odaziv bi trebao biti barem 80 posto. U Hrvatskoj je taj odaziv tek 20 posto za rano otkrivanje raka debelog crijeva i 60 posto za otkrivanje raka dojke. Problem je u samoj svijesti ljudi, uvijek mislimo kako će nas preskočiti i kako to nećemo baš biti mi. Država se potrudila omogućiti nam besplatna testiranja radi ranog otkrivanja raka, što je važna prevencija pa je najmanje što možemo učiniti odazvati se programu - naglašava Eljuga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Mislio da ima 'pivski trbuh', a 10 godina mu je rastao tumor
Mislio da ima 'pivski trbuh', a 10 godina mu je rastao  tumor

Uz rak pluća, koji je najčešći oblik raka u muškaraca i rak dojke koji je najčešći u žena, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka, upozoravaju iz Hrvatske lige protiv raka. Nastanak karcinoma vezuje se uz prehranu koja sadrži puno životinjskih masti i mesa, više ispijanja alkohola i sjedilački način života. Svakodnevnim kretanjem i dobrom prehranom značajno se smanjuje rizik od pojave karcinoma. Prehrana bogata vlaknima poput voća i povrća, ne izaziva izlučivanje žučnih kiselina, masa stolice je veća, a pokreti crijeva brži, zbog čega se moguće kancerogene stvari razrjeđuju, njihov dodir sa sluznicom crijeva je kraći, a eliminacija iz crijeva brža, naglašavaju iz Hrvatske lige protiv raka. Pomoći mogu i vitamini A, C, E, D, selen te kalcij.

Žene moraju biti oprezne s rakom dojke i redovito obavljati kontrolne preglede. Naime, ako se rak otkrije u ranoj fazi, kada je do veličine jednog centimetra, u 98 posto slučajeva je izlječiv, kažu iz Lige.

Cijepljenje sprečava epidemije

Događaji u Dubrovniku posljedica su sve češćih kampanja protiv cijepljenja što definitivno predstavlja opasnost. Djecu treba cijepiti jer su sva dostupna cjepiva sigurna, provjerena i korisna. Cjepivom protiv HPV-a znatno se smanjuje rizik od raka vrata maternice od kojeg godišnje obolijeva 300 žena, kaže prof. dr. sc. Damir Eljuga.

TOP 12 PREPORUKA EUROPSKOG KODEKSA PROTIV RAKA

1. Nemojte pušiti

Rizik od razvoja raka pluća smanjuje se svake godine nakon prestanka pušenja. Kod bivših pušača, nakon 15 godina nepušenja rizik razvoja raka pluća jednak je kao kod nepušača.

24sata

2. Nemojte pušiti u domu i na poslu

Istraživanja su pokazala da nepušači koji žive s pušačima imaju 24 posto veći rizik za razvoj raka pluća u odnosu na nepušače koji ne žive s pušačima.

3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost povezani su s pojavom 13 vrsta karcinoma među kojima je rak jednjaka, štitnjače, debelog crijeva, maternice, bubrega, jajnika...

4. Budite fizički aktivni

Vježbanje jača imunitet i smanjuje upalne procese u tijelu, ubrzava metabolizam te regulira lučenje hormona što sve utječe na potencijalni razvoj karcinoma.

5. Hranite se zdravo

Ograničite unos nezdrave hrane bogate šećerom i masnoćama, crvenog mesa i hrane s velikim udjelom soli te jedite što više voća, povrća, mahunarki i integralnih žitarica.

6. Budite umjereni s alkoholom

Iako će decilitar crvenog vina povoljno djelovati na organizam, povećano ispijanje alkohola povećava rizik od nastanka raka debelog crijeva i karcinoma grla.

7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu

Ne izlažite se suncu između 11 i 16 sati i zaštitite kožu visokim zaštitnim faktorom (50) i odjećom. Niži faktor je dobro koristiti tokom cijele godine.

8. Poštujte zdravstvene i sigurnosne upute na poslu

Poštivanjem zdravstvenih i sigurnosnih pravila na vašem radnom mjestu štitite se od tvari koje uzrokuju rak.

9. Poduzmite mjere za smanjenje radona u domu

Radon je radioaktivni zemni plin bez boje, mirisa i okusa, a nastaje raspadanjem uranija u tlu i stijenju, no nije česti problem u Hrvatskoj.

10. Dojite svoje dijete

Fiziologija žene je da rodi, poželjno do 25 godine, ali to je rijetko. Dojenje djeteta jedan je od koraka prevencije od raka dojke, kaže dr. Eljuga.

11. Uključite djecu u program cijepljenja

Važno je cijepiti djecu protiv HPV-a i hepatitisa B, a zbog kampanja protiv cijepljenja odaziv na cijepljenje još je relativno malen, upozorava Eljuga.

12. Sudjelujte u organiziranim programima za otkrivanje raka

Nacionalni programi dobro su organizirani, jednostavni i besplatni. Na kućnu adresu stiže sve potrebno za test.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru