Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Samo bivanje u šumi čini tijelo zdravim i budi ljudska osjetila

None Foto: Dreamstime

‘Šumsko kupanje’, odnosno boravak u prirodi smanjuje stres, snižava krvni tlak, podiže raspoloženje, jača imunološki sustav, podiže razinu energije i povećava sposobnost pažnje

Boravak u šumi je više od šetnje. U Japanu mi to zovemo ‘shinrin-yoku’, a doslovan prijevod je kupanje u prirodi, kaže dr. Qing Li, imunolog u bolnici Nippon Medical School u Tokiju u Japanu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

On je svjetski stručnjak za šumsku medicinu i autor knjige 'Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happiness'. Bavi se istraživanjem dobrobiti šumskog okoliša na ljudsko zdravlje. 

- U svojim dugogodišnjim istraživanjima otkrio sam da boravak u šumi pomaže u snižavanju krvnog tlaka, smanjuje stres, podiže raspoloženje, povećava sposobnost pažnje - kaže te dodaje da se razina energije podiže, san je kvalitetniji, a imunološki sustav jači. To nije vježbanje, planinarenje ili trčanje.

To je jednostavno bivanje u prirodi, povezivanje s njom putem svih osjetila: vida, sluha, okusa, mirisa i dodira. U šumi osjećamo miris cvijeća, kušamo svjež zrak i plodove, gledamo boje, čujemo šuštanje krošnji i pjev ptica te osjećamo vjetar na koži.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (21)
  • Jedini zakoni po kojima covjek treba zivjeti su zakoni prirode....ako ih covjek uopce vise i poznaje.

    13. 10. 2019,   10:19
  • Moj tata obožava šetnje šumom..ja tako tako ali da volim šetnje.. stvarno djeluje pozitivno

    13. 10. 2019,   13:27
  • Volim duge šetnje šumom.... iako tad problemi ne nestanu... nekako postanu manji.... općenito obožavam prirodu, samo mi tempo života ne dozvoljava da uživam u njoj koliko bi htjela....

    13. 10. 2019,   14:25