Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Samostan Sv. Katarine: Čuvar povijesti tri svjetske religije...

Samostan Sv. Katarine: Čuvar povijesti tri svjetske religije...

Samostan Sv. Katarine na Sinaju kroz povijest je dijelio sudbinu vjerskih mjesta, koja su u većini bila osporavana od strane drugih vjera i naroda. Danas je sveto mjesto za tri nebeske religije

VIDEO

Ako vas put kao mene nanese u Egipat na Sinaj, onda ne smijete zaobići samostan Sv. Katarine koji se nalazi skriven između najviših vrhova te jedinstvene planine. S vrhova Sinaja se otvara veličanstven pogled na Crveno more, koje u najvećem dijelu pripada Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Egiptu, a manji dio Izraelu.

To je sveto mjesto za tri, kako se zna reći, nebeske religije - Kršćanstvo, Judaizam i Islam. 'Samostan Svete Katarine' ili kako se službeno naziva 'Sveti i carski samostan Božje - utabane planine Sinaj', nalazi se u podnožju brda Horeb, na visini od 1586 metara, pored grada Sveta Katarina.

Veza samostana sa Svetom Katarinom nastala je oko 800. godine, kada su relikvije ove svetice prenesene u samostan, a to je, prema predaji, djelo anđela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upravo stoga što su u preseljenje bili uključeni anđeli, privlači brojne hodočasnike. Kroz povijest je dijelio sudbinu vjerskih mjesta, koja su u većini bila osporavana od strane drugih vjera i naroda.

Zbog te netrpeljivosti prema različitom često su "navraćale" vojske kojima je jedini cilj bio da iza njih ne ostane ni kamen na kamenu. Na sreću samostan je bio pošteđen zahvaljujući Muhamedu koji ga je obećao štititi. Među mnogobrojnim svetim zapisima nalazi se i taj dokument, poznat kao "Muhamedove adhiname".

Da netko doista čuva zidine samostana zaključujem po tome, što je jedini na Sinaju preživio muslimanska razaranja u sedmom stoljeću. Arapskom okupacijom samostan je preživio i bizantski ikonoklazam, tijekom križarskih ratova. Unatoč antagonizmu između Zapadne i Istočne Crkve, samostan su, što je teško za povjerovati, ali je istinito, podjednako štitili i darivali vladari Bizantskog Carstva i Jeruzalemskog kraljevstva.

U to su vrijeme nastala, ali i sačuvana brojna umjetnička djela hibridnog "križarskog stila" od kojih se 120 ikona nalazi u samostanu, što je najveći broj takvih umjetnina na jednom mjestu u cijelome svijetu. Samostan je osnovao bizantski car Justinijan I. Veliki utvrdivši iznad njega kapelu Gorućeg grma koju je još ranije dala izgraditi Sveta Helena, majka Konstantina I. Velikog.

Na tom je mjestu, prema Starom zavjetu, Mojsije nakon provedenih 40 dana i noći dobio naredbu od Boga. On je tu Božju viziju dobio kod Kapele Gorućeg grma, koja se naziva i Kapela svete Helene. Poruka od Boga mu je stigla dok je gledao grm koji gori, ali koji nikada nije izgorio i danas se vidi isti grm te biljke.

Samostan Svete Katarine, koji je pod zaštitom UNESCO-a je osnovan u 6. stoljeću i jedan je od najstarijih kršćanskih samostana koji još aktivno živi., a 2002. godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi, između ostalog i zbog svojih bizantskih zidina i samostanskih građevina u kojima se nalazi izvanredna kolekcija ranih kršćanskih rukopisa i ikona.

Čuva se i kopija Muhamedova adhinama na kojoj je otisak Muhamedove ruke, originala koji je nastao 622. godine. Najstarije ikone datiraju s konca 5. stoljeća, a većinom su naslikane tehnikom enkaustike. Preživio je i križarske ratove.

Nakon Vatikanske, samostanska knjižnica ima najveću kolekciju ranih iluminiranih rukopisa i kodeksa na svijetu. No ona je jedinstvena, jer posjeduje starije tekstove od vatikanskih i to na brojnim jezicima. Najvrjednijim se smatra Sinajski rukopis (Codex Sinaicus) koji je zapravo kopija Biblije na grčkom iz 4. stoljeća pisana na pergamentu, te se smatra najstarijom Biblijom na svijetu.

Samostanski kompleks, koji je sam po sebi rijetko sačuvana arhitektura, također posjeduje neprocjenjivu kolekciju umjetnina, uključujući mozaike, najstarije ikone na svijetu, ali i liturgijske predmete poput kaleža i relikvijara.

Do samostana iz naselja Nuweba, koje je na Crvenom moru ide se lošom i djelomice makadamskom cestom nekih 120 kilometara. U Egiptu, a posebice na Sinaju slabo je razvijen javni prijevoz, stoga je taksi najbolje i gotovo jedino prijevozno sredstvo.

Valja se uvijek pogađati, jer to Arapi vole. Hoteli su u Egiptu doista povoljni. U Sharm El Sheikh jednokrevetna soba s kupaonicom stajala me 11 dolara dnevno. Doručak je tri, a večera pet dolara i to švedski stol. U Egipat sam stigao iz grada Eilata, koji je najjužnija točka u Izraelu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku