Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šampionki uzeli naslove jer je 'bila muško' kad ih je osvojila

Američka dizačica utega rođena je kao muškarac, a oborila je svjetske rekorde dok je bila u procesu pretvorbe u ženu, tvrde nadležni, koji su zaključili da je još uvijek imala biološke prednosti

Amerikanka Mary Gregory iz Virginije oborila je svjetske rekorde u 'powerliftingu' - ženskom čučnju, potisku s klupe i mrtvom dizanju. Sad joj je organizacija 'RAW Powerlifting Federation' oduzela naslove.

Radi se o istom savezu kojem je zahvaljivala nakon pobjede. Tvrde da je dizačica utega u vrijeme osvajanja naslova još bila muškarac. 

POGLEDAJTE VIDEO

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary Gregory (@75marylifts) on

- Naša pravila i odvajanje spolova u natjecanjima temelje se na fiziološkoj klasifikaciji, a ne na identifikaciji. Na temelju svih informacija predstavljenih upravnom odboru u ovom konkretnom slučaju, zaključak je da prema fiziološkoj klasifikaciji ova dizačica zapravo još bila muškarac u procesu pretvorbe u transrodnu ženu – rekao je predsjednik saveza Paul Bossi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary Gregory (@75marylifts) on

Sharron Davies, bivša britanska olimpijska plivačica, izrazila je zadovoljstvo na Twitteru:
- Radi se o transrodnoj ženi u tijelu s muškom fiziologijom koja pobjeđuje na ženskom natjecanju u powerliftingu u Americi i postavlja svjetski rekord. To je nepravedno.

POGLEDAJTE VIDEO

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary Gregory (@75marylifts) on

Bossi objašnjava da zbog toga što Gregory ne može biti službeno klasificirana kao "žensko", zapravo tehnički nije oborila nijedan svjetski rekord. Gregory se nakon uspjeha prošlog mjeseca na Instagramu zahvalila savezu jer se zbog njih, kako je napisala, osjećala prihvaćenom kao transrodna sportašica i jer su ju tretirali kao 'samo još jednu žensku dizačicu.'

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary Gregory (@75marylifts) on

Gregory je uvjerena da ju je netko promatrao dok je davala urin za testiranje i zaključio da je muškarac po rođenju. Sigurna je da im je rekao: 'Hej! Ova djevojka ima penis!“

ANDRIJA MILOŠEVIĆ Ma kakvo vježbanje? Uz bolju prehranu 'skinuo' sam 20 kila

Odluka da joj se oduzmu naslovi donesena je bez obzira na to što je uzimala blokatore hormona kako bi regulirala razinu testosterona 11 mjeseci prije nego što je pobijedila. Iako je Međunarodni olimpijski odbor 2016. ustanovio da to stvara jednake uvjete, iz RAW-a su zaključili da Gregory nije bila podobna za natjecanje jer nije biološki jednaka konkurenticama, piše Daily Mail.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary Gregory (@75marylifts) on

Američka powerlifting organizacija donijela je odluku da se zabrani sportašima koji mijenjaju spol da se natječu protiv sportaša koji odgovaraju njihovom 'rodnom identitetu', s 46 naprama 5 glasova. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary Gregory (@75marylifts) on

- Muškarci prirodno imaju jaču strukturu i gustoću kostiju, jače vezivno tkivo i veću gustoću mišića od žena. Te osobine, čak i uz smanjenu razinu testosterona, ne nestaju. Iako muškarci koji prelaze u žene mogu biti slabiji i imati manje mišiće nego što su nekad imali, ostaju im biološke prednosti koje su dobili po rođenju – objasnio je odbor odluku. 

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Komentari (8)
  • Ode svit u tri p.zde materine

    14. 5. 2019,   20:35
  • U redu odluka - kome se ne sviđa neka osnuje ligu za transrodne osobe.

    14. 5. 2019,   21:00
  • Vec vidim OI za 50ak godina... kategorije za muskarce i kategorije za muskarce koji misle da su zene. Sumrak civilizacije...

    14. 5. 2019,   20:56