Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Sapun za mehaničare': Pasta će očistiti sanitarije ili pločice

Za čišćenje ruku paste mogu sadržavati usitnjenu piljevinu, ali i mljevene bademe te koštice marelica. Fino mirišu, no zbog ostalih sastojaka treba jako dobro isprati ruke

U pastama za uklanjanje nečistoća abrazivi pomažu s kože ukloniti teška zaprljanja kakva nastaju nakon rada s uljima, mastima i sličnim tvarima.

U kozmetičkim proizvodima za njegu lica su puno sitnije čestice mineralnog podrijetla, poput kuhinjske soli, komadića vulkanske stijene riolit ili biljnih materijala, primjerice mljevenih badema ili koštica marelica. No za zaprljanja motornim uljima i mastima koriste se krupnije čestice i sadržane su u puno većoj količini.

ZBRKA S ROKOVIMA Ova hrana je ispravna i danima nakon što istekne rok trajanja

Od abrazivnih sredstava u pastama za ruke često se može pronaći fino usitnjena piljevina. No abrazivi sami po sebi ne skidaju masnija zaprljanja s površine kože. Zato su i ovi proizvodi na bazi tenzida, tvari koje s vodom učinkovito uklanjaju nečistoće. Najpoznatiji tenzidi su sapuni. Površinski aktivnih tvari ili tenzida u ovim pastama uglavnom ima do 30 posto, a nakon upotrebe treba dobro ruke isprati vodom. Tijekom rada ruke znaju ispucati i često nastaju različite pukotine, takozvane ragade, pa ove paste nerijetko sadržavaju i sastojke koji ublažavaju grubo djelovanje različitih abrazivnih tvari i tenzida na kožu. Među tvarima koje donekle pomažu pri takvim problemima je i glicerol. Ima ga u mnogo vrsta krema i prirodnim mastima, a povećava vlažnost i glatkost kože.

POPUSTI ZA SRPANJ Trogir: Tjedan dana za dvoje u hotelu platit ćete 2758 kuna

Paste sadrže mirise, kako bi bili privlačniji, te konzervanse koji sprečavaju razvoj mikroorganizama i produljuju im trajanje.

Mogu biti prisutni i različiti voskovi koji stvaraju zaštitni sloj na koži. Od mirisnih sastojaka može biti prisutan limonen, sastojak mnogih eteričnih ulja. Dobiva se kao popratni proizvod pri proizvodnji soka citrusa (naranča, limun, grejp, mandarina). Osim što ugodno miriše, ima svojstvo odmašćivanja i sve se više koristi umjesto sredstava na bazi natrijeve lužine koja je agresivna i opasna.

Postoje mnogi recepti prema kojima se ovi proizvodi mogu raditi kod kuće. Oko 200 grama kuhinjske soli pomiješa se s pola decilitra biljnog ulja i 25 kapi ekstrakta naranče. Pasta je odmah spremna za upotrebu.

ANALIZA GOTOVIH JELA U pakiranjima gotovih lazanja količinski ima soli za dva dana

Tko želi kvalitetniju pastu, može pomiješati malo soli, meda, naribanu koricu limuna ili naranče, nekoliko listova lavande, metvice ili ružmarina te malo biljnog ulja. Umjesto soli može se staviti i fini pijesak. Abrazivni pijesak ili sol uklonit će grube sastojke, a korica limuna ili naranče pomoći u uklanjanju masnih tvari. Med i ulje će njegovati kožu, a biljni sastojci zamirisati. Iako su ovi proizvodi ponekad gotovo neizbježni, svakako se, kad kog je to moguće, preporučuje prevencija. Iako majstori ponekad ne mogu izbjeći upotrebu “golih ruku”, svakako se korištenje rukavica preporučuje prije nego čišćenje ruku pastama.

Komentari (2)
  • Posprejaš ruke sa wd40 i poslije topla voda i sapun...svu šporkicu skida...

    4. 6. 2019,   13:32
  • valja to dobro namaščat,ipak je mehanika i alatke u pitanju ;))))

    4. 6. 2019,   12:26