Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sapuni s motivima Zagreba, Splita prodaju se i u DM-u

None Foto: Mario Poje

Posebnost sapuna su točkice koje podsjećaju na Braillevo pismo, a kojim se služe slijepe osobe. Oni ih i sami izrađuju, u sklopu projekta tvrtke Sfera Visiape

Jedinstveni "sapuni s točkicama" koje podsjećaju na Brailleovo pismo djelo su ruku vrijednih zaposlenika tvrtke Sfera Visia koju je osnovala Udruga slijepih Zagreb. U novoobnovljenom prostoru Heinzlove 66 u Zagrebu, sve miriše na eterična ulja, i ostale prirodne sastojke koje dodaju sapunima. Voditeljica pogona, magistra kemije, Barbara Šajinović, otkrila nam je tajnu njihove izrade.

Foto: Mario Poje

- Iz ulja uz dodatak lužine dobivamo kuglice koje onda uranjamo u otapalo, pa dodajemo glicerin ili neku drugu supstancu koja njeguje kožu. Tada smo dobili sapunsku bazu. Kada kreće izrada sapuna, otapamo sapunsku bazu na toplini i dobivamo tekući sapun kojem dodajemo eterično ulje kako bi dobili željeni miris, te pigment za određenu boju - kaže Barbara, uz koju je danas bio i Dario koji nam je prezentirao njihovu izradu. Lijeva se potom u silikonske kalupe s točkicama te tako nastaju sapuni s točkicama koji teže 80 grama.

Foto: Mario Poje
završna faza je špricanje akoholom da se ne stvori pjenica na vrhu. Hlade se nekoliko sati, najbolje preko noći. Sapune potom vakumiraju i pakiraju, a najesen planiraju i proizvodnju tekućih sapuna.

Foto: Mario Poje

Još 2015. razvila se ideja o izradi sapuna koje su članovi Udruge slijepih kroz kreativne radionice ručno izrađivali, a izlazak na tržište pomogao im je u stvaranju novih zanimanja. Danas ih izrađuje tim ljudi koje vodi magistra Šajinović

Vjetar u leđa dala im je i donacija najveće hrvatske tvornice ulja Zvijezde koja će ih opskrbljivati s uljem, maslinovim uljem i kokosovom masti, najpotrebnijim sirovinama za proizvodnju sapuna.

Bez sintetičkih dodataka

Sapuni su pažljivo su dizajnirani te u potpunosti izrađeni od prirodnih materijala bez sintetičkih dodataka i životinjskog porijekla.

Foto: Mario Poje

Proizvode se u tri kategorije - Sapuni s motivima gradova Lijepe naše (Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar, Osijek), Mozaik sapun i Personalizirani sapun koji se mogu kupiti i on-line na stranici Sapuni s točkicama, u DM-u i suvenirnicama, a izrađuju ih i prema narudžbi.

Foto: Mario Poje

- Za ovaj projekt društvenog poduzetništva koji zapošljava slijepe i slabovidne osobe, donacija je od iznimne koristi jer nam pomaže ostvariti samoodrživost na tržištu, kao i očuvati radna mjesta osoba s invaliditetom - kazao je Nikola Arbanas, direktor tvrtke Sfera Visia. Zapošljavanje, dodaje, nije samo životna nužnost, već ima i psihološku dimenziju - samo pojedinac koji svakodnevno radi i stvara ispunjen i pridonosi razvoju društva, ne osjećajući da mu je na teret.

MARLJIVI I SRETNI Gracia ljude s autizmom uči raditi prirodne sapune i kreme

Foto: Mario Poje

- Izuzetno nam je zadovoljstvo što donacijom ključnih proizvoda iz Zvijezdina asortimana možemo podržati društveno poduzetništvo i napore kojima Udruga slijepih Zagreb potiče zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba te na ovaj način dodatno sudjelovati u stvaranju boljeg okruženja za osobe s invaliditetom - zaključio je Tihomir Adam, direktor društva Zvijezda plus.

Zagreb: Zvijezda donirala ulja za proizvodnju sapuna s točkicama | Autor: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Komentari (1)
  • Svaka cast dm-u sto podrzava ovakve inicijative👍

    4. 7. 2019,   18:05