Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šarena tjestenina: Povrće daje boju, ali jako malo vitamina

U 100 grama ‘pužića’ sa svježom mrkvom je trećina, a sa špinatom desetina preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Tjestenina s koprivom daje pola potrebnog željeza

Brašno, voda i ponekad jaja glavni su sastojci svake tjestenine. Brašna ima najviše pa su tjestenine vrlo dobar izbor ugljikohidrata i energije. 

U analiziranim tjesteninama, a i općenito, je brašno ili krupica durum pšenice. Ona sadrži više bjelančevina i tvrda je pa daje tijesto bolje kvalitete. Integralno brašno sadrži puno više vitamina, minerala i prehrambenih vlakana pa je bolje za zdravlje. 

Analizirali smo tjestenine s mrkvom, špinatom i koprivom. Dodaju se sušeni (dehidrirani) ili svježi. Sušenjem se gube vitamini, prvenstveno A te C, pa je bolji odabir tjestenina sa svježim povrćem.

Svježi špinat bogat je vitaminima C, A te B skupine koji jačaju imunitet, dobro djeluju na kožu i sluznicu te sudjeluju u formiranju crvenih krvnih stanica. Sadrži i željezo. 

Sušenjem se gube vitamini

Mrkva je bogata vitaminom A koji štiti zdravlje očiju. Koprivu su Grci koristili kao laksativ i diuretik, a danas se preporučuje kao dio zdrave i uravnotežene prehrane. Bogata je željezom te vitaminima A i C. 

Dva posto sušenog špinata, koliko ga je otprilike u tjesteninama, ima vitamine i minerale u tragovima. 

Trebalo bi pojesti kilogram

Ista količina svježeg špinata sadrži nešto više vitamina A na 100 grama tjestenine, no i dalje je to 10 puta manje od preporučene dnevne količine. Na 100 grama tjestenine s mrkvom mogli bismo očekivati trećinu dnevne preporučene količine vitamina A, no ako je mrkva sušena, možemo pretpostaviti da se dio vitamina gubi.

Naposljetku, količina koprive u tjesteninama sadrži pola dnevne doze vitamina C. Ako je riječ o sušenoj koprivi, možemo pretpostaviti da je količina vitamina nešto manja.

Komentari (4)
  • U šoku sam! Zar stvarno? Ohhhh 🤪

    25. 5. 2018,   15:48
  • Od kad je tjestenina zdrava hrana? Sta nije tjestenina hrana koju medu prvima izbacijemo kad se zelimo zdravo hraniti? Bas zbog tone ugljikohidrata i secera.. ajd prvo malo sve proucite pa onda pisite

    25. 5. 2018,   15:29
  • super volim makarone

    25. 5. 2018,   17:50