Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Šareni čovječuljci od đumbira i papra savršen su božićni dar

Šareni čovječuljci od đumbira i papra savršen su božićni dar
9

U pravljenju kolača može sudjelovati cijela obitelj, džemper možete nacrtati glazurom, umjesto gumba stavite bombone, a šal se lako radi od jestive boje

VIDEO

Osim tradicionalnih božićnih kolača, kiflica i zvjezdica, ove godine svoje ukućane možete iznenaditi čovjekolikim paprenjacima. Oni mogu biti i zanimljiva dekoracija za vaš božićni stol, ali i izvrstan poklon. Dekoracija ovisi o vašoj mašti, a odličan su način da u njihovu izradu uključite cijelu obitelj. 

Čovječuljci od đumbira i papra

Sastojci: 3/4 šalice brašna, 3/4 žličice sode bikarbone, 3/4 šalice maslaca, 1 žličica mljevenog đumbira, 1 žličica mljevenog cimeta, 1/2 žličice mljevenog klinčića, 1/2 žličice muškatnog oraščića, 1/4 žličice mljevenog crnog papra, 1/2 žličice soli, jedno jaje, 1/2 šalice melase ili kukuruznog sirupa. 

Glazura za ukrašavanje: 1 bjelanjak, 1/2 žličice limunovog soka, 1 i 3/4 šalice šećera

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Priprema: U posudu stavite brašno, sobu bikarbonu i začine i ostavite sa strane. Nakon toga u posebnoj posudi mikserom izmiješajte maslac, jaje i melasu ili kukuruzni sirup. Spojite dobivene smjese i zamijesite tijesto. Tijesto podijelite na tri dijela, omotajte folijom i ostavite sat vremena da se ohladi u hladnjaku ili ako imate vremene ostavite ga cijelu noć.

Tijesto razvaljajte na pola centimetra debljine i kalupima izrežite oblik čovjeka. Ako nemate kalup možete na komad tanjeg kartona nacrtati čovjeka (muški i ženski paprenjak) i izrezati ga. Dobiveni oblik stavite na tijesto i izrežete željeni oblik. Pecite u pećnici na 180 °C oko osam minuta. 

Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, ostavite da se rashlade par minuta i potom krenite s ukrašavanjem. 

Bomboni umjesto gumba, a glazura za džempere

Glazurom možete nacrtati oči i osmijeh, a ovisno o tome je li vaš paprenjak muško ili žensko možete mu nacrtati džemper i hlače ili haljinu. Kod muških paprenjaka na rukama, struku i na nogama povucite valovitu liniju, a kod ženskih na rukama i na rubovima haljine. 

Po želji možete dodati gumbe, šal ili leptir-mašnu, a za to vam može poslužiti jestiva boja za kolače u različitim nijansama ili gumeni bomboni. Mašne mogu biti i platnene, a prilijepiti ih možete glazurom za ukrašavanje, samo ih malo pridržite prstima kako ne bi pale. 

Paprenjaci će biti još posebniji ako iz sredine njihova tijela izrežete srce, posipate ga jestivim čokoladnim mrvicama i zalijepite na ruku. Isti efekt postići ćete ako ima na glavu zalijepite kapu i ukrasite je glazurom nalik na snijeg. Osim toga, možete ih cijele posipati raznobojnim jestivim mrvicama i po njima polijepiti bombone.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise