Uštedite si vrijeme i već sad napravite tijesto za božićne kolače te ih zamrznite. Upotrijebite cimet, muškatni oraščić i klinčić, a nadjenite ga čokoladom i orasima
Šareni kolačići u 5 koraka: Tzv. "otisak prsta" novi je slatki hit
Podrijetlom iz istočne Europe, kolačići “otisak prsta” na vrh popularnih slastica dospjeli su zahvaljujući božanstvenom okusu i jednostavnosti pripreme. Prvo umijesite tijesto pa oblikujte kuglice i nježno ih pritisnite palcem. Zatim napunite udubine i pecite 10-15 minuta na 180°C. Sredinu kolačića možete ispuniti čokoladnom kremom ili marmeladom, a tijesto posuti oraščićima.
Pazite da ne pritisnete prejako jer bi se kuglice mogle raspasti. Kako biste dobili što ukusnije, prhko tijesto, upotrijebite sastojke ugrijane na sobnoj temperaturi, a to se osobito odnosi na jaja i maslac. Pečete li veće količine na papiru za pečenje, između dviju rundi ohladite tako da ga prebrišete krpom namočenom u hladnoj vodi. Tako kolačići neće zagorjeti, nego će se ravnomjerno ispeći.
Kolačići s oraščićima
Sastojci: Šalica omekšanog maslaca, 1/2 šalice šećera, 2 jaja, žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli, 2 šalice brašna, šalica sjeckanih orašastih plodova, 3/4 šalice marmelade prema izboru
Priprema: Pomiješajte maslac sa šećerom i miksajte oko tri minute. Razdvojite jaja pa mješavini maslaca dodajte žumanjke i ekstrakt vanilije. Istucite bjelanjke i stavite ih sa strane. Mješavini maslaca dodajte brašno i sol pa pomiješajte. Ostavite tijesto u hladnjaku 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C. Zarolajte tijesto u kuglice, uvaljajte ih u istučene bjelanjke, a potom u mješavinu orašastih plodova. Složite kuglice na papir za pečenje na limu, pritisnite palcem sredinu kuglice i napravite udubinu koju ispunite marmeladom. Pecite 15-ak minuta.
Već sada možete pripremiti tijesto za božićne kolače
Uštedite na vremenu i već sad napravite tijesto za božićne kolačiće. Većina tipova tijesta može se napraviti unaprijed, razdijeliti, zamrznuti te tako čuvati do tri mjeseca. Trenutak je i za provjeru valjanosti osnovnih začina poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića. Pomirišite ih - ako su izgubili miris, izgubili su i okus - zamijenite ih svježima.