Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Bogata uskrsna tijesta i peciva pripremljena s puno pažnje

Bogata uskrsna tijesta i peciva pripremljena s puno pažnje
9

Mirisna tijesta koja ističu posebnost Uskrsa i označavaju prekid posta pripremaju se s puno pažnje, pušta ih se da se odmaraju, udvostruče i premazuju jajima

VIDEO

Uz Uskrs se vežu brojni simboli i običaji. Što se gastronomije tiče, jedan od najraširenijih u cijeloj Europi, pa tako i kod nas, svakako su bogati uskrsni kruh i peciva koji zbog slatkih sastojaka kojima obiluju često graniče s kolačima. Od mirisne pince (sirnice), orahnjače i makovnjače, preko mliječnih pletenica sa sušenim voćem i kuglofa, do slanih varijanti šunke u kruhu te raznobojnih rolada u duhu proljeća neizostavni su specijaliteti blagdanskog stola. Sve su to slatko-slani uskrsni simboli koji svake sezone oplemenjuju naše gozbe, tradicionalno se nose u crkvu na blagoslov, okupljaju obitelj i prijatelje oko stola.   

Ako se tijesto mijesi ručno ili oblikuju oblici od dizanog tijesta, često se dogodi da se zalijepi za ruke. Da biste to spriječili, ruke treba namazati uljem ili maslacem

Uskrsna peciva po oblicima i nazivima razlikuju se od regije do regije i uglavnom se tradicionalno pripremaju na Veliku subotu. Tijesta od kojih se izrađuju nisu bilo kakva brzinska tijesta. Bogata sastojcima koji ističu posebnost prigode i označavaju prekid posta, pripremaju se s mnogo ljubavi i pažnje, poklanja im se strpljenje, pušta ih se da se odmaraju, udvostruče, premijesi ih se i premaže jajima. Nekada su se u ovakva tijesta stavljale veće količine maslaca (ponekad i masti) i domaćih jaja, koji su doprinosili njihovu bogatstvu, činili ih sočnima, mekima i prekrasno žutima. A i danas se nakon pečenja lijepo aranžiraju i ukrašavaju. Primjerice, u pince ili pletenice se nakon pečenja stavljaju pisanice.

Zbog obilja sastojaka pince bez dileme možemo prozvati kolačem. Nekada je njezina izrada bila cjelodnevni posao. Često su ih mijesili na Veliki petak, a pekli na Veliku subotu i darovali gostima kao znak dobrih želja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pinca je tradicionalno ponos ukućana. U nju se stavljao velik broj domaćih jaja, od čega je tijesto bilo lijepe žute boje, te mnogo maslaca i/ili masti, što bi osiguralo sočnost. Priprema je trajala dugo, od miješenja do višestrukog dizanja. Mekana slatka pogača zlatne korice obogaćuje se aromama ruma, često i ružinom vodicom, ponekad grožđica, brusnica ili kandiranog voća.     

U pincu se može dodati rakije od ruža, lozovače ili malo mirisnog ruma

Dugo nisam voljela pincu jer bih uvijek dobivala suho slatkasto pecivo. Nakon nekoliko pokušaja i raznih recepata došla sam do onoga koji daje meko, lagano, sočno i pjenasto tijesto. Najbolje je pincu raditi u toploj prostoriji, a sastojci neka budu sobne temperature. Priprema nije brza, tijesto ne smijete požurivati ako želite meku pincu umjesto suhog peciva. Dajte tijestu dovoljno vremena da se odmori i udvostruči. Važno je i višestruko dizanje. Poželjno je i dulje mijesiti tijesto: desetak minuta.

Masnoću dodajte nakon prvog dizanja kako biste osigurali da se tijesto dovoljno digne. Meni su se najboljom kombinacijom pokazali maslac i mast. Ako želite, mast možete potpuno zamijeniti maslacem. Orahnjača i makovnjača također su neizostavne uskrsne slastice kontinentalnih krajeva. Miris ruma, oraha i grožđica sigurno će u mnogima probuditi nostalgiju i sjećanje na mamine i bakine orahnjače.Trud uložen u pripremu kolača domaćega kruha i peciva itekako je nagrađen. Osjećaj da ste takvo nešto napravili sami te neodoljivi miris koji se širi tijekom pečenja dovoljni su za zadovoljstvo.

Pinca

Sastojci: 750 g glatkog brašna, 2 vrećice suhoga kvasca (ukupno 14 g), 175 g šećera, prstohvat soli, vanilin bourbon šećer, 75 g maslaca, 75 g masti, 150 ml mlijeka, 90 g kiselog vrhnja, 3 cijela jaja, žumanjak, 40 ml ruma, 40 g grožđica, 50 g miješanoga kandiranog voća, Fino naribana korica 1 naranče i 1/2 limuna; premaz: umućeno jaje, šećer

Priprema: Grožđice natopite u rumu. Prosijte brašno u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. Dodajte mu sol, šećer i vanilin šećer. Kvasac razmutite u toplome mlijeku pa dodajte brašnu. Dodajte jaja i žumanjak, kiselo vrhnje, naribanu narančinu i limunovu koricu. Na kraju dodajte kandirano voće i grožđice s rumom. Zamijesite mekše tijesto. Mijesite ga dugo, desetak minuta. Pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom da se udvostruči (oko sat vremena). 

Premijesite ga s otopljenim i prohlađenim maslacem i mašću. Pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom da se ponovno udvostruči (oko sat vremena). Tijesto oblikujte u okrugla peciva i slažite ih na lim obložen pek-papirom. Pustite da se odmore na toplome mjestu oko 30 minuta. Škarama ih zarežite po površini i premažite umućenim jajetom. Pustite još desetak minuta. Pećnicu ugrijte na 180°C pa pecite 30-35 minuta. Vruće sirnice ponovno premažite umućenim jajetom i pospite šećerom.

Kruh s cimetom

Sastojci: 400 g glatkog brašna, vrećica suhoga kvasca, 30 g šećera, 1/2 žličice soli, 60 g maslaca, 80 ml mlijeka, 60 ml vode, 2 jaja;

Premaz: 100 g šećera, 100 g smeđeg šećera, 55 g maslaca, 2 žličice mljevenog cimeta, žličica arome vanilije

Priprema: Zamijesite tijesto tako da pomiješate brašno, sol, šećer i suhi kvasac (1). Maslac otopite s mlijekom i vodom pa dodajte suhim sastojcima. Na kraju dodajte lagano umućena jaja i zamijesite mekano tijesto. Površinu tijesta lagano nauljite, pokrijte posudu krpom i ostavite tijesto da se udvostruči na toplom, oko sat vremena. Zatim ga istresite na pobrašnjenu površinu. Lagano ga premijesite pa razvaljajte u obliku pravokutnika debljine oko pola cm. 

Pripremite premaz - otopite maslac, dodajte mu aromu vanilije i premažite razvaljano tijesto (2). Pomiješajte šećer, smeđi šećer i cimet pa ravnomjerno rasporedite po tijestu (3). Tijesto prerežite uzdužno na šest traka. Traku složite jednu na drugu pa ih poprečno prerežite na šest jednakih dijelova (4,5).Kalup za kruh (veličine 22,5x12,5 cm) obložite pek-papirom. U njega poslažite izrezane komade tijesta, prerezanom stranom prema gore (6).Poslažite ih jedne do drugih, pokrijte čistom krpom i ostavite da počivaju 30 minuta. Pećnicu ugrijte na 180°C. Kruh pecite 30 minuta. Pustite da se malo ohladi i poslužite.

Rog-kolač

Sastojci: 375 g glatkog brašna, 15 g kvasca, jaje, 50 g otopljenog maslaca, žličica arome vanilije, 2 žlice šećera, prstohvat soli, 130 ml mlijeka, naribana korica limuna; premaz: nekoliko žlica maslaca (otopljenog); šećerna smjesa: 2 vanilin šećera, 2 žličice cimeta, nekoliko žlica šećera

Priprema: Zamijesite tijesto tako da pomiješate ugrijano mlijeko, šećer i u tome razmrvite kvasac. Ostavite na toplom da naraste. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i limunovu koru. Dodajte jaje, otopljeni maslac i uzdignuti kvasac. Zamijesite glatko tijesto (1). Pokrijte plastičnom ljepljivom folijom ili čistom krpom te ostavite na toplom sat, sat i pol da se udvostruči. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tanko tijesto u krug, na debljinu od pet mm. Zatim izrežite trake ukrug (2). 

Kalupe za šaumrole (ili neki drugi kalup koji rabite) nauljite pa na svaki namotajte trake počevši od šire strane kalupa (3). Pripazite da vam tijesto ne viri preko ruba kalupa jer će ga biti teže skinuti. Svaku rolicu premažite otopljenim maslacem. Uvaljate u mješavinu šećera, vanilin šećera i cimeta ili to učinite naknadno nakon pečenja. Pećnicu ugrijte na 180°C. Pecite dok ne dobije lijepu rumenu boju. 

Rog-kolač: Uvaljate prije pečenja tijesto u šećer i cimet; šećer će se karamelizirati s one strane gdje dotiče pek-papir. Peciva možete i nakon pečenja premazati maslacem i uvaljati.               

Domaće kiflice

Sastojci: kg brašna, 2 paketića suhoga kvasca, 3 jaja, 20 g soli (2 žličice), 20 g šećera, 100 ml ulja, 150 g margarina, 100 ml mlijeka, 200 ml vode, jaje za premaz, sjemenke lana/sezama/morska sol za posipanje

Priprema: Od svih navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto, pokrijte krpom i ostavite 20-ak min. Podijelite tijesto na četiri dijela, premjesite, premažite uljem i ostavite deset minuta. Svaki dio razvaljajte u krug, prerežite na 16 jednakih trokuta i motajte ih u kiflice. Kiflice poslažite na lim obložen pek-papirom, pokrijte krpom i ostavite 30 minuta. Pećnicu ugrijte na 190°C pa kiflice premažite umućenim jajetom i po želji posipajte solju ili sjemenkama. Pecite 20-ak minuta. Poslužite toplo.

Pogača s rajčicama i inćunima

Sastojci: 500 g glatkog brašna, paketić (7 g) suhoga kvasca, žlica šećera, 2 žličice soli, 250 ml mlake vode, 60 ml toplog mlijeka, 2 žlice maslinova ulja; nadjev: 15-20 fileta slanih inćuna, 1/2 kg rajčica, 2 režnja češnjaka , glavica luka, malo peršina, sol, papar

Priprema: Pomiješajte kvasac s ugrijanim mlijekom i šećerom pa ostavite pet minuta. Pomiješajte sve ostale sastojke, dodajte mješavinu kvasca, zamijesite meko i glatko tijesto. Ostavite u nauljenoj zatvorenoj posudi sat vremena. Rajčice blanširajte, ogulite i nasjeckajte na kockice. Na malo maslinova ulja propirjajte sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte rajčice te začinite. Pirjajte desetak minuta. Tijesto podijelite na dva dijela. Razvaljajte prvi dio i preselite u nauljen lim za pečenje (okrugli ili četvrtasti). Po tijestu poslažite filete inćuna (1) pa po njima rajčice (2). Pospite sjeckanim peršinom. Drugi dio tijesta također razvaljajte i položite na punjenje. Razrežite lagano nožem (3) na nekoliko mjesta ili ispikajte vilicom. Pecite 40 minuta na 200°C. Kad je pečeno, pustite da se malo ohladi pa razrežite na kvadrate ili trokute.

Tekst preuzet iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Potražite ga na kioscima svake subote za samo 1,99 kn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam