Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Savjet iz Marie Claire šokirao: 'Ne stavljajte peršin u vaginu'

'Postoji samo nekoliko stvari koje bi trebale ići u vašu rodnicu, a povrće uglavnom nije jedna od njih' - šokirani doktori upozoravaju na ozbiljne posljedice ove prakse koju savjetuje poznati magazin

Ženski časopis Marie Claire kritiziran je kao 'neodgovoran' od mnogih medicinskih stručnjaka, nakon što je sugerirao da žene mogu umetnuti peršin u svoje vagine kako bi izazvale menstruaciju.

Prema članku koji je u međuvremenu izbrisan, peršin može 'potaknuti menstruaciju' omekšavanjem vrata maternice i izjednačavanjem hormonske neravnoteže koja ju može odgoditi.

Navodno, razlog tome je to što je peršin emenagog, supstanca koja stimulira ili povećava menstrualni tok.

- Peršin je jedna od biljaka (uz kim, piskavicu (sastojak curryja), rutvicu, bosiljak, ružmarin, mažuran, kamilicu….) koja ulazi u grupu emenagoga – biljaka koje sadrže sastojke koji izazivaju kontrakcije – grčenja glatkog mišićja. U peršinu se nalaze alkaloidi apiol (kamfor) i miristicin koji u visokim koncentracijama doista mogu izazvati kontrakcije maternice - objašnjava doc. dr. sc. Ivan Fistonić.

- U današnje vrijeme je neozbiljno pouzdati se u povijesne metode “poticanja mjesečnice”. Eksperimentiranje bez medicinske konzultacije najčešće dovodi do zbunjujućih i neučinkovitih rezultata. Upravo je u tome leži opasnost u spektru od neučinkovitosti do neurednih krvarenja ili npr. previda trudnoće koja ponekad može biti i izvan maternice - dodaje. 

'UNIŠTI MU ŽELJU' Daj mu malo, rijetko i nevoljko: Seks savjeti za žene iz 1894.

Ključno je konzultirati liječnika.

- Ako se trudite pronaći jelo na bazi peršina, nemojte paničariti - najučinkovitiju su čaj od peršina te vaginalni umetci od peršina - navodi se u članku.

Međutim, doktori ne preporučuju umetanje peršina u rodnicu - jer to može dovesti do brojnih zdravstvenih rizika.

- Nema nikakvih dokaza da ovaj postupak ima bilo kakvu korist za ženu, a zabilježene su i smrti kao posljedica toga - izjavila je doktorica Shazia Malik za britanski Independent.

Foto: Dreamstime

- Pozivam žene da ne umeću ništa u vaginu, osim u slučaju da su dobile odgovarajuće medicinske savjete - nastavlja.

Dr. Sheila Newman ponovila je upozorenje ženama da ne stavljaju peršin u vaginu.

- To nije nešto što ginekolozi preporučuju. Postoji samo nekoliko stvari koje bi trebale ići u vašu rodnicu, a povrće uglavnom nije jedna od njih - izjavila je.

- Postoje načini da se manipulira menstrualnim ciklusom, kako bi se izbjegla menstruacija u određeno vrijeme, ali o tome treba razgovarati s ginekologom. A savjet koji je objavila Marie Claire je 'neodgovoran' - zaključila je doktorica Newman. 

NAJVEĆI ZAVODNICI ZODIJAKA: Škorpioni su opasni i neodoljivo seksi, ali to je ništa u usporedbi s ovim znakom!

Komentari (66)
  • Koja glupost u nji samo ide svježa kobasica.

    18. 1. 2019,   16:13
  • a šta ova na slici s povečalom traži peršin ?

    18. 1. 2019,   20:48
  • Nisam shvatio koji dio peršina. Ako je riječ o korijenu koji znaju biti poveliki i ima nekog smisla, može poslužiti iako ne za napisano, ali ovako...

    18. 1. 2019,   18:18