Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Savjet majstora: Kako za tren popraviti umak za pečenje?

Pečenje može biti savršeno, ali ako uz njega imate samo umak, a on nije ispao gust i pun okusa, uzalud nam trud. No vrhunski kuhari otkrili su svoje trikove kako se izvući iz svih "nezgoda" s umakom

Sve što vam treba najvjerojatnije već imate u kuhinji.

Kuhari, poput Jamie Olivera, odavno dijele savjete kako spasiti obroke u zadnji tren, u kojima je obično glavni krivac loš umak. Često se zna dogoditi da je umak pun grudica ili da je preslabog okusa, piše Daily Mail.

Grudica ćete se najlakše riješiti ako umak stavite u blender i još jednom ga dobro izmiksate. Rezultat je gladak i gust umak.

Foto: Dreamstime

Okus ćete popraviti dodajući samo jednu namirnicu - umak od soje. Ovaj trik potvrđuje čak i Kraljevsko kemijsko društvo u Velikoj Britaniji, koje je pojasnilo da sojin umak pojačava mesni okus umaka.

ZA PRSTE POLIZATI 8 trikova kako da purica bude savršena - ukusna i vrlo sočna

Dodatni savjeti za savršen umak:

  • Ako želite da umak ostane topao tijekom cijelog ručka ili večere zagrijte termosicu na način da ulijete u nju vruću vodu na par minuta i onda ju prolijte. Stavite umak u termosicu i zatvorite je. Tijekom večere ako primijetite da nedostaje umaka, samo ga izlijte iz termosice pa će i dalje biti fin i vruć.
  • Ako želite da pečeni krumpiri budu ekstra hrskavi, Jamie Oliver savjetuje da taman prije kraja pečenja s vilicom malo zgnječite krumpire i vratite ih peći 5 minuta.
  • YouTube kuhar, John Quilter, savjetuje da se purica peče naopako kako bi meso zadržalo vlagu, a sokovi purice napunili njezin najsuši dio - prsa. 

Foto: Dreamstime

  • Kad pripremate umak, prvo stavite ulje i brašno kako biste dobili zapršku. Zapršku kuhajte na laganoj vatri barem pet minuta prije nego što dodate tekućinu, savjetuje Food Hacks.
  • Ako želite puni okus umaka, dodajte i mast s dna pečenja budući da sadrže jaki okus pečenja, a tijekom pripreme umaka će se spojiti s umakom i pojačati mesni okus.
Stuffed cabbage rolls with rice and meat MJERE OPREZA Oprez, purica se čuva 3 dana, a sarma najviše 4 u hladnjaku
  • Za umake je najbolje koristiti svježe začine. Začini poput timijana i ružmarina se stavljaju odmah u zapršku, prije dodavanja tekućine, a peršin se, na primjer, stavlja u umak nakon što ste ga maknuli s vatre.
  • Ako je umak preslan, treba dodati samo trunku smeđeg šećera, piše The Spruce.
  • Ako je umak prerijedak možete ili napraviti malo zaprške i u nju brzo miješajući dodati umak te ga ponovo zakuhati ili možete umiješati žlicu maslaca prije samog posluživanja.
Komentari (2)