Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatski dizajneri: Vjenčanicu odaberite prema tipu tijela...

Nakon što mlada odabere stil vjenčanice dolazi teški dio - izbor haljine koja ističe prednosti i skriva moguće nedostatke. Dizajneri savjetuju koja je najbolja vjenčanica za određeni tip tijela

Nakon definiranja stila vjenčanice, dolazimo do druge bitne stavke – svaki će vam dizajner, pa tako i naši znalci, istaknuti da forma kroja mora odgovarati tipu građe tijela. Autori, čije vjenčanice 'plešu' svaki vikend, otkrili su nam najbolje trikove i savjete kako izabrati kreaciju koja ističe prednosti i istovremeno skriva eventualne nedostatke.

Uz konkretne savjete svi više-manje naglašavaju i osobnost – naravno, mladenki se mora svidjeti njihov prijedlog, stoga je suradnja i komunikacija s dizajnerom vrlo bitna. Osim toga, haljina koja laska figuri provjereno podiže raspoloženje. I smiruje živce.

1. Tip tjelesne građe: Pješčani sat ili "8" - uzak struk, veća prsa i bokovi

Foto: PR eNVy room

- Idealni su krojevi koji prate liniju tijela, blage ili bogatije A-forme suknji te gornji dio haljine u svim varijacijama. Naglasak bi trebao biti na struku jer on je kod "8" građe tijela uvijek u fokusu -  ističe Boris Pavlin te naglašava da žene s ovom figurom imaju najveći izbor.

- Lijepo će joj pristajati i suknja punog kruga - napominje Skoko koji ovom tipu tijela predlaže uski cigareta kroj haljine ili nježnu sirenu, s dužim, širim djelom ispod koljena.

Foto: PR Ivica Skoko

I za Alduka je ovo idealna figura, predlaže istaknuti struk uz A liniju suknje ili kroj koji blago prati siluetu. Diana Viljevac dodaje kako je zahvalno poigrati se stilovima, pošto uzak struk podnosi niz uskih i širokih varijanti haljina.

– Ženstveni tip građe idealan je za istaknuti atribute. Predlažem elegantnu usku vjenčanicu koja se širi od koljena nadolje - slaže se Martina Felja.

Foto: PR ALDUK

 Marina Jerant iz brenda Lukabu podsjeća na nešto manje i decentnije ukrase, ukoliko se radi o bujnim oblinama, kako sve skupa ne bi bilo pretjerano. Predlaže i umjereni dekolte ili pak otvorena ramena.

2. Tip tjelesne građe: "A" - uža ramena, manje grudi, šire u bokovima, stražnjici i butinama

- Gornji dio treba biti bogatije ukrašen, a donji lepršav, kako bismo napravili ravnotežu u silueti - objašnjava Alduk te predlaže izbjegavanje sirena krojeva.

Foto: PR LUKABU

- Predlažem meke A-kroj linije suknji, bez krinoline i podsuknje, ili pak lagani donji dio koji će blagim padom dati takvom tipu građe notu prozračnosti. Ujedno možemo otvoriti ramena kako bismo ih vizualno stavili u prvi plan te dobili perceptivnu ravnotežu s bokovima, ili iskoristiti lađa izrez kako bismo vizualno proširili ramena. Ujedno, treba izbjegavati V izreze jer oni vizualno smanjuju ramena - Pavlin dodaje kako na ovaj tip tijela ne ide uska haljina koja prati liniju tijela jer još više naglašava krivinu bokova.

Foto: Matkovic Franjo Boris Pavlin

Marina Jerant predlaže istaknuti gornji dio drugačijom nijansom tekstila, na primjer bež ili nekom drugom pastelnom varijantom jer, kaže autorica brenda Lukabu, pogled uvijek ide prema boji.

Ivica Skoko predlaže donji dio krojen koso, kako bi se linija vizualno izdužila.

Foto: PR eNVy room

Diana Viljevac bi u ovom slučaju naglasila torzo, otvorila ramena ili iskoristila izrez u obliku lađe koji otvara gornji dio.

Felja na donjem djelu predlaže sirena kroj, ali da se krene širiti od polovice bedara kako bi se forma uravnotežila.

3. Tip tjelesne građe: "H" oblik - širi struk i ramena

Ivica Skoko predlaže empire kroj, odnosno rezano ispod grudi i dolje pad te kraću suknju, kako bi se fokus prebacio na noge.

Foto: Danijel Galic

- Fokus moramo stvoriti ušivenim dijagonalama, koje vizualno simuliraju slovo X, kako bi figura dobila dinamiku i sklad. Ujedno treba izbjegavati haljine koje prate liniju tijela, usmjeriti se na A krojeve ili lepršavost te rezovima odnosno detaljima stvoriti privid struka. Širi V izrez pomoći će s ramenima i naglašavanjem dijagonala prema struku - dodaje Pavlin.

Foto: PR eNVy room

- Također bi dobro došao malo širi pojas kao i izrez na dekolteu koji će vizualno izdužiti gornji dio tijela - predlaže Alduk i napominje da je dobro malo više volumena na donjem djelu kako bi se fokus maknuo s gornjeg djela

- Treba pripaziti na gornji dio, ne smijemo ga previše isticati ukrasima, šljokicama i 3D aplikacijama - upozorava Diana Viljevac.

Foto: PR Diana ViljevaC

Marina Jerant bi na ovom modelu izbjegavala ukrasiti ramena koja su već dosta široka te bi predložila opuštene, rukave koji blago padaju, dok Martina Felja predlaže naglasak na dekolte, na primjer romantičnim, srcolikim izrezom.

ŽENSTVENE I SEKSIPILNE Top 20 predivnih vjenčanica za 2018. godinu - jedinstvene su

4. Tip tjelesne građe: "V" oblik ili kornet - ramena su šira od bokova

- Ukoliko je mladenka izrazito vitka vjenčanica koja je nabrana i krojena iz dužine stvorit će dodatnu, atraktivnu popunjenost u bokovima. Treba izbjegavati 3D detalje na gornjem dijelu tijela, ali zato nakon najužeg dijela struka - mašti na volju s detaljima, cvjetićima i sličnim elementima. Također, ovom tipu lijepo pristaje i poigravanje s nijansama u donjem dijelu vjenčanice, također zbog privlačenja pogleda prema tom dijelu tijela -  ističe Marina Jerant, autorica brenda Lukabu.

Foto: decker+kutic' ALDUK

- Ovaj tip građe najčešće ima tanje noge pa se preporučuje i midi duljina kako bi se istaknuli aduti - predlaže Diana Viljevac te predlaže V izrez radi vizualnog sužavanja ramena

Felja predlaže takozvane off shoulder modele te A kroj, a Alduk veli kako bi bilo dobro ići na voluminoznije modele ili lepršave u donjem dijelu te na dublji V izrez.

Foto: PR eNVy room

- Široka ramena vizualno se mogu smanjiti asimetrijom koja raščlanjuje gornji dio trupa te ga iz jedne velike cjeline dijele u nekoliko manjih. Ako stavljamo V izrez, bitno je da dijagonalno ide preko ramena i djelomično ih pokriva. Donji dio u pravilu ne bi trebao biti uzak jer se time samo naglašava V forma tijela - dodaje Pavlin.

Foto: PR LUKABU

- U slučaju duže haljine, gornji dio mora biti jednostavan, bez voluminoznih materijala i sličnih ukrasa - ističe Skoko, te napominje da žene tog tipa imaju uglavnom mršavije noge, pa je lijepo istaknuti ih kraćom haljinom.

NAZVALI JE BIZARNOM Ova vjenčanica je digla prašinu na internetu, sviđa li se vama?
Komentari (8)
  • koja nauka oko biranja krpe za jedan dan

    17. 5. 2018,   12:48
  • I ta vjenčanja su postala predstava za naivne!

    17. 5. 2018,   13:11
  • Gluposti.Dat ogromne novce za plahtu za 1 dan.Radije pare uloziti na lud provod na medenom mjesecu ili tak nekaj.Al ne bitno je da babe klafraju da štefka ima haljinu od dizajnera.🙈

    17. 5. 2018,   13:14