Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Savjeti kako ispravno obojati kosu kod kuće da je ne uništite

Savjeti kako ispravno obojati kosu kod kuće da je ne uništite

Ne znate hoće li vam odgovarati nijansa boje ili strahujete od mrlja nakon bojanja kosa? Frizerka iz New Yorka otkrila je sve trikove koji će olakšati bojanje kose u vlastitiom domu

VIDEO

Njujorška frizerka Meri Kate O'Connor za čitateljice Cosmopolitana ponudila je nekoliko konkretnih savjeta koji će im pomoći da bojanje kose u vlastitom domu prođe što bolje i jednostavnije.

Prirodno bojanje kose: Kava za tamnu boju, cimet za plavu
Prirodno bojanje kose: Kava za tamnu boju, cimet za plavu

1. Pronađite svoju nijansu

Očiti prvi korak kad bojate kosu doma je otići u trgovinu i kupiti boju koju želite. No umjesto da kupite kutiju koja najljepše izgleda, treba istaknuti važnost pronalaska odgovarajuće nijanse.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kutija boje radi se po principu da jedna veličina odgovara svima. Zato savjetujem klijenticama da biraju boje neutralnih tonova, budući da boja može istaknuti prirodnu boju vaše kose, ali i pobojati je u topliju nijansu nego što ste mislili, kazala je O'Connor.

Ako birate za nijansu ili čak dvije nijanse svjetliju ili tamniju boju, frizerka savjetuje da ipak preskočite samostalno bojanje i naručite se u svom omiljenom frizerskom salonu budući da su u tim situacijama greške itekako očekivane. No ako samo malčice želite osvježiti postojeću nijansu, nije problem pobojati kosu kod kuće.

2. Pripremite kosu

Najlakši način da nanesete što manje štete vlasištu je ako kosu ne operete tri dana.

- Preporučujem da se kosa ne pere nekoliko dana prije nanošenja boje budući da će prirodna ulja zaštititi vlasište od kemikalija u boji, kazala je O'Connor. Prije nego umiješate boju, uzmite malo vazelina ili masne kreme.

- Prije bojanja vazelin nanesite na rub vlasišta, na uši i na vrat kako biste zaštitili kožu o d mrlja, savjetovala je frizerka ističući kako je jako teško isprati boju s kože kasnije kad se upila.

Fotolia

3. Pažljivo pratite uputstva

Imajte na umu da svaka kutija boje dolazi sa uputstvima koja se odnose baš na tog proizvođača. Stoga ih pažljivo pročitajte. Obično nakon što promiješate boju, stavite rukavice i krenete s bojanjem od korijena kose.

- Korijenu treba najviše vremena da uhvati boju, pa ako bojate čitavu glavu, krenuti od vrha i nanosite boju prema vrhovima, kazala je frizerka. 

Savršeno bojanje kose kod kuće na hollywoodski način
Savršeno bojanje kose kod kuće na hollywoodski način

Kako se pobojati u svijetle nijanse

Ako želite postati plavuša u toplini svog doma, posvjetljivanje nijansi zahtijeva ozbiljno znanje i iskustvo. Bilo bi bolje ostaviti to stručnjacima. Bojanjem u svjetlije tonove zapravo podižete svoj prirodni pigment te stoga lakše griješite u tome da nijansa postane svjetlija ili tamnija nego što ste planirali. Frizeri vam mogu umiješati boje napravljene baš za vas kako biste na kraju bili zadovoljni rezultatom.

- Kod kupovnih boja nemate kontrolu nad bojom koju koristite pa možete dobiti toplije nijanse, osobito kod brineta, kazala je O'Connor.

Kako pobojati sijede

Ako niste mislili bojati cijelu kosu nego samo nekoliko sijedih pramenova koji vam smetaju, postoje boje koje ciljano djeluju samo na sijedu kosu, ali i sprejevi koji prikrivaju sijede. Sprejevi su samo privremeno rješenje, ali mogu poslužiti u hitnim situacijama.

Kako popraviti greške nakon bojanja

Ako nakon ispiranja boje kosa nije sjajna ili nijansa nije kakvom ste je zamišljali, postoje rješenja. Trebate samo pričekati nekoliko tjedana pa možete ponovo bojati svoju kosu. Važno je pričekati jer čak i najzdravija kosa ne može podnijeti više bojanja odjedanput budući da su kemikalije koje se koriste prilično snažne.

Doduše, možete kupiti i dobar šešir pa prikriti kosu. U ponovljenom postupku možete kupiti istu boju i ostaviti je na kosi kraće vrijeme prilikom nanošenja, provjeravajući svakih pet do sedam minuta prije ispiranja kako biste se uvjerili da je nijansa točno ona koju želite.

Ako je nijansa ispala previše tamna

- U tom slučaju savjetujem klijenticama da kupe šampon koji će isprati dio pigmenta. Treba sadržavati natrijev lauril sulfat. Također, savjetujem da koriste regenerator nakon toga, kazala je O'Connor. Ipak, veće greške ipak će najbolje ispraviti profesionalci.

Kako da boja dulje traje

Ako ste uspjeli uhvatiti upravo onu nijansu koju ste željeli, svakako vam je cilj da se ona što duže zadrži.

- Polutrajne boje mogu izdržati i do 12 pranja kose, ali samo ako se o njoj dobro brinete. To znači da ne koristite šampone koji sadrže sulfate te kod svakog pranja nanosite regenerator kao i ultra hidratantnu masku ili tretman koji popravlja oštećenja, savjetovala je frizerka. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru