Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Savjeti za Božić bez stresa: Od poklona do slastica i uređenja

Savjeti za Božić bez stresa: Od poklona do slastica i uređenja
1

Ako je i vas uhvatila božićna groznica, ne očajavajte. Pripremili smo niz savjeta kako uživati u blagdanima - od recepata do ideja za darove, ali opuštanje...

VIDEO

Za vas smo pripremili niz savjeta kako uživati u blagdanskom raspoloženju. Za početak, uhvatite malo HOO HOOO HOOOO čarolije i opustite se uz najdražu blagdansku pjesmu i finu kavu ili vruću čokoladu u koju ćete dodati cimet, đumbir, komadiće paprenjaka ili aromu mente.

Mjesto pod borom

Svake godine ista "muka".  Što kupiti za poklone svojim najmilijima ? Kao i u puno slučajeva do sada, astrologija nudi pomoć, a sve što je potrebno znati je – što je osoba kojoj kupujete prema horoskopskom znaku. Zemljani znakovi tako cijene kvalitetne poklone, vatrenima je važno da ih pogodite, a zračnima je osobni znak pažnje najvrjedniji dar koji žele dobiti povodom blagdana. 

Provjerite što svaki znak horoskopa želi pronaći ispod bora

Božić je vrijeme okupljanja oko stola te istinskog uživanja u jelima, čemu i zahvaljuje laskavu titulu gastronomski najkreativnijeg blagdana. Prhki keksići mijese se punom parom, a purica se naručuje danima ranije. U najsočnijem božićnom specijalu pronađite recepte za iskušana jela i brojne trikove. Chefovi su za vas osmislili savršen blagdanski meni, a blogeri portala Gastro.hr su si dali oduška u pripremi najfinijih slastica. Inspirirajte se prijedlozima, fotkajte vaša blagdanska jela i osvojite bogate nagrade.

Trikovi s kojima ćete preživjeti blagdane bez viška kilograma

Blagdanski stol uvijek nam izaziva grižnju savjest i strah od nakupljanja suvišnih kilograma. Slabo kretanje, prekomjerno uživanje u božićnim delicijama te blagdanski stres ozbiljni su neprijatelji figure, no uz nekolicinu preventivnih trikova ove godine pokušajte smanjiti količinu šećera koju inače stavljate u kolače. Potencijalni nedostatak slatkoće može se uspješno maskirati nekim od ukusnih začina za kolače kao što su vanilija, muškatni oraščić ili cimet. Trikovi za kolače s manje masnoća neće bitno promijeniti okus jer kao mudra alternativa šećeru mogu poslužiti i prirodna sladila poput meda, agavinog sirupa ili nekih žitarica. Med je izvrsna alternativa šećeru jer za istu količinu šećera je potrebno upola manje meda zbog toga što obiluje slatkom fruktozom. Med je izvrsna namirnica i zbog toga što sadrži gotovo sve vitamine i minerale, a obiluje i antioksidansima zbog kojih ima antimikrobna svojstva. 

Što pokloniti djeci?

Tražite li poklone za djecu, posebno bi trebali obratiti pažnju na nekoliko stvari. Poklon bi prvenstveno trebao biti siguran u smislu da je bez sitnih dijelova, pogotovo za djecu koja još uvijek stavljaju sve u usta, kao i bez opasnih oštrih dijelova i štetnih boja. On bi trebao pozivati na istraživanje i rješavanje problema kako bi se dijete bolje razvijalo. Djeca mlađe predškolske dobi su zainteresirana za slaganje kockica, čitanje slikovnica u skladu s dobi, raznih didaktičkih igara, dok su djeca starije predškolske dobi uvijek zainteresirana za društvene igre, igre s raznim figuricama s kojima se mogu igrati igre pretvaranja.

Kako je vrijeme blagdana vrijeme bliskosti i povezivanja bilo bi dobro ne razmaziti djecu poklonima i  provoditi što više vremena u zajedničkim obiteljskim aktivnostima. Davanje prilike djeci da s roditeljima zajedno obave neke kućanske poslove, sudjeluju u pečenju kolača, ukrašavanju kuće i slično, stvara posebnu vezu među ukućanima. Moguće je to sve fotografirati i napraviti božićni album uspomena koji možete s djecom pogledavati i prisjetiti se blagdanskog ugođaja. U specijalu Veseli obiteljski blagdani potražite dodatne ideje za zabavu s djecom tijekom blagdana. 

Božićni ugođaj

Tijekom božićnih praznika nezaobilazan ukras je okićeni bor, a jedan od najljepših običaja je upravo ukrašavanje jele, smreke ili bora. Povijest kićenja bora seže još iz 16. stoljeća. Prvo božićno drvce za kakvo danas znamo pojavilo se u Alzaku u Njemačkoj davne 1521. godine, a u 18. stoljeću običaj ukrašavanja božićne jelke postaje svojevrsna tradicija u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji. Prvenstveno se radilo o panju koji je prema narodnim vjerovanjima, pomagao malome Kristu da siđe na Zemlju. Poslije polnoćke se panj stavljao u ognjište, a njegov sjaj i toplina bi grijali i obasjavali kuću do jutra. S vremenom se takva vrsta tradicije promijenila, a zbog užurbanog stila života najčešće kitimo bor u posljednji tren.  

Božićno drvce najčešće zauzima centralno mjesto u stanu i iako kod ukrašavanja bora zaista nema pravila i sve je individualno, nekoliko savjeta pomoći će vam da uživate u jedinstvenom blagdanskom ugođaju unutar vlastitog doma. Jedna od najpopularnijih božićnih boja zasigurno je crvena koja simbolizira radost, sreću i ljubav, stoga je nikako nemojte zaobići. 

Za dodatnu inspiraciju i za svoj Božić sa stilom više saznajte na Budi.IN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju