Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Savjeti za depilaciju šećernom pastom i voskom kao u salonu

Savjeti za depilaciju šećernom pastom i voskom kao u salonu
2

Da biste izbjegli iritaciju kože, podljeve i neugodno urastanje dlačica te da bi depilacija prošla bezbolnije, kozmetičarka Slađana Vujčec otkriva profi-tajne

VIDEO

Za razliku od brijanja, depilacija voskom zahtijeva potreban pribor. Osim voska i traka oboružajte se puderom i uljem za bebe te kvalitetnim pilingom i pincetom. 

Oprez

Depilacija nije uputna kod osjetljive i tanke kože te ispucanih kapilara ili proširenih vena. Ne uklanjajte dlačice voskom ako je koža izgorjela na suncu ili uzimate jake lijekove protiv akni, zbog čega koža može biti vrlo osjetljiva. Ne čupajte dlačice niti ako imate bilo kakve probleme s imunitetom ili cirkulacijom.

Duljina dlačica

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da biste voskom uspješno iščupali dlačice s korijenom, ne smiju biti ni preduge ni prekratke. 

- Idealna dužina za depilaciju dlačica je pet mm - kaže kozmetičarka Slađana Vujčec. Ako su dlačice kraće, vosak ih neće moći dovoljno dobro “uhvatiti” i iščupati. A ako su preduge, prije nanošenja voska skratite ih škarama na potrebnu dužinu te će depilacija biti bezbolnija i učinkovitija.

Problem urastanja

Kako biste spriječili urastanje dlačica, do kojeg može doći nakon čupanja dlačica s korijenom, prije depilacije voskom uklonite pilingom u granulama odumrle stanice i omekšajte kožu. Ako pri ruci nemate piling, istrljajte kožu grubim ručnikom ili spužvom za tuširanje. Nakon pilinga kožu nahranite i hidratizirajte laganim losionom za tijelo.

Manje boli

Da bi čupanje dlačica bilo učinkovitije i manje bolno, poslužite se malim trikom. Na čistu kožu, prije nanošenja voska, pospite malo pudera za bebe. Puder će upiti višak vlage te će vosak i trake bolje prianjati uz kožu.

Pasta za arapsku depilaciju iz kućne radinosti

Uspite šalicu šećera u tavu. Dodajte četvrt šalice vode i žličicu soli. Iscijedite pola limuna, zagrijte na vatri i miješajte dok ne postane malo smećkasta. Isključite vatru, navlažite kamenu površinu i prolijte smjesu kako bi se pasta ohladila. Žlicom gurajte smjesu prema unutra i pritom miješajte oko 30 sekundi. Navlažite ruke i, još dok je mlako, mijesite pastu. Upute možete pogledati i na http://www.YouTube.com/watch?v=WoS1uuddqcM.

Prava temperatura

Ne znate je li vosak odgovarajuće temperature? Prije nanošenja na veliku površinu kože napravite test. Nanesite malo voska na kožu na unutarnjoj strani ručnog zgloba kako biste se uvjerili da je temperatura ugodna. Ako je vosak prehladan, nećete ga moći lijepo razmazati, a prevruć vas može opeći.

Tehnika čupanja

Kako biste uspješno iščupali dlačice, važno je pravilno nanijeti vosak i trake te ih povući u pravom smjeru. Pravilo je jednostavno - vosak uvijek nanosite potezima u smjeru rasta dlačica, što će omogućiti da bolje prianja i da čvrsto uhvati dlačice. Nakon što ste razmazali vosak po koži, preko njega stavite trake te ih dobro pritisnite potezima u smjeru rasta dlačica. Potom sačekajte nekoliko sekundi da se traka dobro zalijepi. 

Prije no što povučete traku, napnite dobro kožu te potom naglim potezom, kao da okrećete stranicu knjige, odlijepite traku povlačeći je brzo u smjeru suprotnom od rasta dlačica. Kod depilacije šećernom pastom postupak je obratan i dlačice se čupaju u smjeru rasta dlaka.

Naknadni potezi

Odmah nakon što ste uklonili trake, a s njima i dlačice, dobro dlanom pritisnite tretiranu zonu kože. To će ublažiti bol i osjetljivost kože, savjetuje Vujčec. Ako su neke “neposlušne” dlačice ostale, ponovite postupak još jedanput, no isto područje kože nikad ne tretirajte uzastopno više od dva puta. Osim što je bolno, može oštetiti kožu te uzrokovati podljeve. Nakon dva tretmana rijetke “preživjele” dlačice iščupajte pincetom, savjetuje kozmetičarka.

Ponovni rast

Počnu li neke dlačice rasti ispod površine kože, nemojte ih čeprkati iglicom ili pincetom jer može doći do infekcije. Za tvrdokorno urasle dlačice najbolji je recept namakanje kože u toploj vodi kako bi omekšala. Potom napravite lagani piling zone uraslih dlačica i nanesite salicilnu kiselinu kako bi se koža na tom dijelu dodatno oljuštila. Steriliziranom pincetom možete iščupati samo dlačice koje su urasle tik ispod površine kože.

Njega kože nakon depilacije

Nakon odstranjivanja dlačica voskom hidratantni su proizvodi više nego dobrodošli. Ulje za bebe odličan je izbor jer njime možete i odstraniti ostatke voska koji je na bazi ulja i hidratizirati kožu. Ako upotrebljavate vosak na bazi vode, ostatke nakon depilacije uklonite vodom.

Pravo vrijeme za bikini-zonu?

Bikini-zonu ne tretirajte barem dva dana prije, tijekom te dva dana nakon menstruacije jer je koža osjetljivija. Depilaciju je preporučljivo napraviti sredinom mjesečnog ciklusa - tijekom ovulacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru