Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Savjeti za lakše zapošljavanje: Besplatne radionice za mlade

Savjeti za lakše zapošljavanje: Besplatne radionice za mlade

Posao traži više od 51.000 mladih, koji imaju manje od 29 godina, i oni čine čak 27 posto svih nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje (ZZO), a kvalificiranih radnika nema

VIDEO

Najveći broj nezaposlenih mladih su trgovci, osobe u  uslužnim djelatnostima, znanstvenici,  inženjeri i administratori. Istovremeno, najnovije prognoze govore da će poslodavci u naredna tri mjeseca zapošljavati čak 100.000 novih radnika. Ali stručnjaci upozoravaju: “Malo će se tih poslova popuniti jer nema kvalificiranih radnika”.

Usred ovog paradoksa, u posebno nepovoljnom položaju su oni, koji su tek završili školovanje i traže prvi posao jer poslodavci traže znanje i vještine, koje mladi nisu stekli školovanjem. Država to pokušava ispraviti i kroz aktivne mjere za zapošljavanje koje je lani iskoristilo 19.279 mladih na ZZO-u.

10 milijuna kuna Bjelovarskoj županiji za zapošljavanje žena
10 milijuna kuna Bjelovarskoj županiji za zapošljavanje žena

- Općenito je položaj mladih na tržištu rada nešto povoljniji, pa je stopa njihove nezaposlenosti pala s 27.8 posto u trećem kvartalu 2016. na 22.8 posto u istom razdoblju lani – ističu iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Država daje i potpore poslodavcima, koji zaposle mlade te pokrivaju od 50 do 100 posto troškova plaće pod određenim uvjetima, a daju se i fiskalne olakšice te drugi poticaji. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi se i projekt detektiranja te aktiviranja nezaposlenih mladih između 15 i 29 godina, ali se ni ne obrazuju niti se osposobljavaju. Kažu, svim ovim mjerama žele što prije omogućiti mladima da nađu posao, kako u čekanju ne bi izgubili vještine i znanja, koje su stekli obrazovanjem.

Jedan od velikih projekata kojime se pomaže mladima da nadomjeste ovaj deficit vještina i znanja je "Coca-Colina podrška mladima“ u kojem se diljem Hrvatske organiziraju radionice s iskusnim predavačima, koji ukazuju na ključne stvari, koje mladi moraju znati, kako bi postali poželjni na tržištu rada. Dosadašnja iskustva polaznika pokazuju da oni vrlo lako nalaze poslove nakon Coca-Colinih radionica. S novim iskustvom nastupaju uvjerenije i odvažnije pri traženju posla. Dodatni vjetar u leđa im je i potvrda Coca-Cole HBC Hrvatska da su prošli njihovu edukaciju. 

Pavić: 'Vlada je već donijela mjere za zapošljavanje mladih'
Pavić: 'Vlada je već donijela mjere za zapošljavanje mladih'

- Za vrijeme studiranja nedostajala mi je stvarna priprema za tržište rada. Osjetila sam kako nisam stekla pojedine vještine i znanje koje bih trebala imati dok tražim posao. Vidjela sam poziv na društvenim mrežama za Coca-Coline radionice, bila sam bez posla, i to mi se učinila kao prilika da naučim nešto novo, da upoznam nove ljude i steknem nova iskustva. Nisam požalila – govori Milica Stevanović (24).

Milica, koja je završila Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, kaže kako je ubrzo nakon radionica našla posao, a i sam novi poslodavac zanimao se na razgovoru za posao o njenom iskustvu s radionice Coca - Cole HBC Hrvatska.
Ona je, uz vrsne predavače, njihovo mentorstvo, neformalni pristup, interaktivna predavanja i vježbe usvojila poslovne i životne vještine na tim radionicama. 

Mentorstvo i vođenje

Ni Branimir Tot (28) nije dvojio kad je vidio da se može i on prijaviti. Zanimale su ga financije te poslovni sektor i dobio je priliku da o tome i uči. 


- Istaknuo bih radionicu o pregovaranjima jer smo slične stvari imali na Fakultetu političkih znanosti. Ali sam na fakultetu radio teoretski dio, ovdje sam upoznao i onaj praktični kroz primjenu - ističe Branimir neke od posebnosti s radionica. Pohvalio se timskim radom na projektu Nogometnog kluba Rudeš s kojim je osvojio 1. mjesto. 

Učio je savladavati prepreke, organizirati financije i vrijeme i sve to kako ne bi došlo do svađe unutar tima. Saznao je kako napisati dobar životopis i motivacijsko pismo s puno “caka” i finesa koje životopis čini da ga drugi primijete. Ubrzo se zaposlio u sudstvu. Branimir ne skriva kako potvrda Coca-Cole HBC Hrvatska s ove radionice pomaže u životopisu. 

Svjesni golemog problema nezaposlenosti među mladima iz te tvrtke odlučili su dati svoj doprinos u pronalasku rješenja.

Potvrda koja znači

- Iz svakodnevne prakse znamo da je jedan od razloga zašto mladi nakon završetka školovanja teško nalaze posao taj što nemaju znanja i vještine koje poslodavci traže. Projekt je osmišljen za mlade kako bi stekli neka znanja, koja nisu dobili kroz formalno obrazovanje, a mogu im pomoći u pronalaženju posla - rekla je direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria Boška Trbojević. Radi se o višegodišnjem projektu koji provode u svim zemljama EU.

 - Do 2020. želimo podržati više od 500 tisuća mladih u pronalaženju zaposlenja. U Hrvatskoj smo već prve godine nadmašili ciljeve, a kroz naše radionice životnih i poslovnih vještina lani je educirano i osnaženo 250 mladih u četiri grada. Njih 29 posto kasnije je našlo posao i na to smo osobito ponosni – istaknula je Boška Trbojević. Podatak, koliko ih se kasnije zaposlilo, kaže, najviše potvrđuje njihov uspjeh. 

9 mjera za zapošljavanje koje će stati na kraj nezaposlenosti
9 mjera za zapošljavanje koje će stati na kraj nezaposlenosti

Ovogodišnje radionice bit će u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Dubrovniku, Kninu, Slavonskom Brodu, Bjelovaru, Vukovaru, Varaždinu i Puli te kreću idući tjedan. Radionice moderiraju vrsni predavači tvrtke Selectio kadrovi, a direktor tvrtke i član Uprave Aleksandar Zemunić govori o problemima domaćeg tržišta rada.

Lakše do zapošljavanja

- Puno radnika nedostaje u turizmu, industriji, području IT-a. Poslodavci najviše traže radnike koji imaju i vještine u području prirodoslovnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike i takvi radnici su najtraženiji na globalnom tržištu rada – rekao je Zemunić.

Na radionicama Coca - Cole HBC Hrvatska mladima prenose znanja koja poslodavci najviše traže pri zapošlajvanju – poslovnu i financijsku pismenost, vještine upravljanja projektima, prodajne i pregovaračke vještine, poslovno planiranje, kritičko razmišljanje, znatiželju i upornost, te razumijevanje sebe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...