Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Parfemi s bazom od vanilije i mošusa idealni su za zimu

Parfemi s bazom od vanilije i mošusa idealni su za zimu
1

Snažniji mirisi pogodniji su za hladnije dane jer mogu prodrijeti kroz više slojeva odjeće, a treba ih nanositi na tople točke tijela gdje je krvotok najbliži površini kože

VIDEO

Parfemi u dodiru s hladnom kožom postaju prigušeniji, pa su hladna razdoblja idealna za nešto teže mirise, koji bi preko ljeta inače gušili. Razlog više za jači miris je i u nekoliko slojeva odjeće kroz koje nanešeni parfem treba prodrijeti. Zato ih zimi treba nanositi na tople točke tijela, poput zgloba šake, iza uha i na vratu, gdje je krvotok najbliži površini kože pa će miris tada biti postojaniji i dugotrajniji. Parfemi koji se temelje na baznim notama poput mošusa i vanilije topli su te idealni za zimu. No svakako ga treba isprobati jer prijateljičin parfem na vašoj koži može mirisati posve drugačije radi različitog pH kože. 

U svijetu mirisa prevladava teorija da volimo ili mrzimo određene mirise jer ih povezujemo sa sretnim ili teškim trenucima u životu, budući da je dio mozga, koji je zaslužan za prepoznavanje mirisa, usko povezan s dijelom za memoriju. Ljudi izloženi mirisima koji im odgovaraju postaju ljubazniji, otvoreniji i sretniji. Mirisi koji ljudima ne odgovaraju bude agresiju i potiču veću kritičnost spram drugih ljudi. 

Nosu su najugodnije visoke note

Robot s umjetnim "e-nosom", stvoren u Izraelu, ocjenjivao je ugodnost mirisa i procijenio da su nosu najugodniji parfemi sa samog vrha ljestvice parfemske industrije. Stručnjaci vjeruju da je su time potvrdili kako je ljudska sklonost određenim mirisima biološki uvjetovana. Najugodniji mirisi imaju tzv. visokih nota tj. ono što osjetite odmah nakon nanošenja parfema te 10-ak minuta nakon što se izvjetre. To su najčešće grejp, bergamot, limun, frezija i mimoza. Manje ugodnima su se pokazale bazne note koje se osjete 20-ak minuta nakon nanošenja. Mošus je jedan od njih, a inače jamči dugotrajnost parfema.

O koncentraciji parfemskih ulja ovisi i dugotrajnost

Parfemi se razlikuju po svojoj jačini. Najsnažniji je parfem ili parfum čija koncentracija parfemskih ulja iznosi 15-30 posto. Eau de parfum sadrži od osam do 18 posto parfemskih ulja, Eau de toilette od četiri do osam posto, a Eau de cologne koji je namijenjen muškarcima sadrži od dva do pet posto. Koncentracija mirisa tako određuje samu cijenu parfema, pa će za "parfum" trebati izdvojiti pravo malo bogatstvo, dok će "Eau de toillete" biti isplativiji ali i će se i brže potrošiti.

Mirišanje šake pročišćava nos

Mirisi su podijeljeni u skupine: cvjetni, citrusni, puderasti, biljno-papratni i duhansko-kožni. Pri isprobavanju parfema nemojte uzimati više od tri bočice odjednom, jer ljudski nos ne može u kratkom vremenu raspoznati više mirisa od toga. Pričekajte par minuta da se mirisi "raščiste", ili pomirišite vanjski dio šake. To će pročistiti nos, osim ako ste na nju nanosili parfem.     

Kutijica štiti parfem od oksidacije

Masna koža za razliku od ostalih tipova kože najbolje upija i najduže zadržava parfem. Parfeme treba čuvati na hladnom i mračnom mjestu, a otvorene parfeme u kutijicama kako bi im produžili životni vijek. Tako ćete ih zaštititi i od oksidacije koja može promijeniti karakter mirisa. Stručnjaci preporučuju bacanje nekorištenih parfema nakon godine dana upravo zbog oksidacije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku