Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Savršena glazura za kolače: Maslac daje sjaj, vanilija aromu

Ganache se može čak i zamrznuti te čuvati do 9 mjeseci. Odmrzavanje se obavlja u vodenoj kupelji. Kolač koji prelijevate glazurom postavite na rešetku kako bi višak smjese otjecao s njega

Čokoladna glazura može se napraviti od smjese francuskog naziva ganache - kreme od čokolade i slatkog vrhnja koja se, ovisno o gustoći, koristi kao glazura, preljev, mousse ili punjenje, kaže nutricionistica Mirja Jošić.

'ODVRATNO SU SE PONIJELI' Gordon Ramsey ponudio posao patuljku kojeg je odbila škola

- Ganache za čokoladnu glazuru dobiva se miješanjem čokolade i slatkog vrhnja u omjeru 1:1. Za ganache idealne čvrstoće i intenzivne boje koristite kvalitetnu čokoladu s više od 60 posto kakaa. Najbolje je otapati čokoladu s vrhnjem u vodenoj kupelji, a može se otopiti i prelijevanjem zagrijanog vrhnja preko čokolade, no treba paziti da kod zagrijavanja ne dođe do vrenja.

Chestnut cake with almonds and chocolate | Autor:

Čokoladu natrgajte na manje komade jer se tako čuva okus čokolade i osigurava baršunasta struktura - savjetuje nutricionistica Jošić za Gastro.hr. Dodaje da se, osim čokolade i vrhnja, u ganache mogu dodati i drugi sastojci, poput maslaca koji glazuri daje sjaj te arome poput ruma, vanilije ili naranče.

Za slađi okus može se dodati i šećer.

NOĆENJE KOŠTA 50 EURA U ovoj kući je sve od čokolade! Grickaj lustere, zidove, police...

- Tijekom zagrijavanja pazite da ne miješate smjesu grubim pokretima jer tako možete utisnuti zrak i proizvesti grudice - upozorava nutricionistica. Nastavlja da treba pričekati da se glazura ohladi na sobnoj temperaturi ili maloj višoj (oko 30°C) prije nego što se prelije preko slastice, no treba paziti i na temperaturu kolača koji se prelijeva.

On ne smije biti prehladan kako se glazura ne bi stisnula na kolaču prije nego što se ravnomjerno rasporedi.

OD PRELIJEVANJA DO ZAMRZAVANJA SMJESE

1. Prelijevanje - Idealno je kolač koji prelijevate glazurom postaviti na rešetku kako bi višak smjese otjecao s njega.

2. Uklanjanje viška - Nakon hlađenja glazure eventualne viškove na rubovima baze kolača možete ukloniti nožem. 3. Rezanje - Kako se glazura ne bi odlamala prilikom rezanja oštar tanki nož umočite u toplu vodu prije rezanja svake kriške.

4. Zamrzavanje - Ganache se može čak i zamrznuti te čuvati do 9 mjeseci. Odmrzavanje se obavlja u vodenoj kupelji.

Komentari (7)
  • ja napravim odlicnu glazuru vrlo jednostavno: dvije zlice mlijeka provrijem sa par zlica secera da se secer otopi, dodam tri velike zlice kakaa u prahu, dobro izmjisam s kutljacom dok je na vatri, ugasim vatru i tad umijesam oko 5 do 7 grama zvijezda margarina. Tek kad se ohladi stavljam na kolac. Maslac ne stavljam jer bude prejak ukus. Margarin jedino zvijezdin onaj stolni ili klasik s manje masnoce, ni jedan drugi ne valja. Istu smjesu smao s malo vise margarina i milijeka radim za cupavce. Uopce nije potrebna cokolada za kuhanje. Nepotrebno bacanje novca

    6. 10. 2018,   10:03