Pripremate li domaće tijesto, slani cannelloni mogu dobiti lijepu zelenu boju od špinata ili slatki poprimiti smeđu dodavanjem malo kakaa
Savršeni kao desert, ali još bolji kao slasni obrok
Pripremate li domaće tijesto, slani cannelloni mogu dobiti lijepu zelenu boju od špinata ili slatki poprimiti smeđu dodavanjem kakaa. Za osnovni recept prosijte 750 g brašna i u središtu napravite udubljenje za tri jaja pa pomiješajte vilicom i prstima te oblikujte glatku kuglu koja se ne lijepi. Mijesite oko 15 minuta pa ostavite tijesto da isto toliko odstoji. Radnu plohu pospite brašnom i valjkom razvaljajte tijesto na debljinu od šest milimetara. Lagano ga namotajte na valjak i rastežite.
Odmotajte i ponavljajte dok tijesto ne postane gotovo prozirno. Labavo ga preklopite u plosnatu rolu i narežite na trake.
Pijane, ljute, cjevčice
SASTOJCI: cannelloni, 80 g luka, 400 g mljevenog mesa, 4 žlice ulja, sol, papar, 40 g parmezana, 40 g grojera, 200 ml vrhnja za kuhanje, 50 ml vina, 400 ml pasirane rajčice, 250 ml vode
Popecite luk, dodajte mljeveno meso, začine pa pirjajte podlijevajući vodom oko 20 minuta. Dodajte vrhnje, vino, naribane sireve i narezani vlasac. Sve kratko prokuhajte, malo ohladite i nadjenite cannellone. Cannellone stavite u uljem namazanu vatrostalnu posudu. Pasiranu rajčicu pomiješajte s vodom, dodajte sol i papar te narezanu čili papričicu. Kratko prokuhajte i prelijte preko cannellona, pospite naribanim sirom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 210C oko 20 minuta. Poslužite sa zelenom salatom.
Aromatični specijalitet
SASTOJCI: pakiranje Cannellona, 200 g kobasice, 150 ml mlijeka, 50 ml slatkog vrhnja, 200 g ricotte, bosiljak, timijan, sol, papar, ribani parmezan
Mlijeko i slatko vrhnje prokuhajte i dodajte narezanu kobasicu te sve prokuhajte još 30 sekundi. Ohladite, začinite, dodajte ricottu pa izmiksajte. Napravite bešamel i začinite muškatnim oraščićem. Pripremljeni nadjev od vrhnja i kobasice stavite u špricu te napunite cannellone. U lim za pečenje stavite malo bešamela, poredajte cannellone i zalijte ostatkom bešamela. Pospite ribanim parmezanom. Pecite na temperaturi između 180 i 200 stupnjeva oko 20 minuta dok ne dobije lijepu boju.
Tjestenina tri sira
SASTOJCI: 200 g cannellona, 200 g svježega kravljeg sira, 50 g gorgonzole, 50 g parmezana, 10 g maslaca
Gorgonzolu usitnite, stavite u zdjelu i zdrobite vilicom. Dodajte svježi kravlji sir, 30 g parmezana, prstohvat soli i prstohvat papra te malo majčine dušice. Lim za pečenje premažite maslacem. Cannellone napunite pripremljenim nadjevom od gorgonzole i složite u lim. Pospite preostalim parmezanom i zapecite na 180 stupnjeva.