Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Savršeno prhko tijesto: 'Hladne će ruke napraviti dobro tijesto'

Savršeno prhko tijesto: 'Hladne će ruke napraviti dobro tijesto'
1

Tijesto obavezno mora "odmoriti", a ako ga pokušate razvaljati odmah nakon što ga zamijesite, čak i ako je omjer dobar i tijesto hladno, smanjivat će se u prvotni oblik, čak i pećnici...

VIDEO

Mijesiti tijesto može biti uživancija, pogotovo ako volite raditi kolače. Međutim s ovih nekoliko savjeta prhko tijesto ćete svaki puta uspješno zamijesiti, bez da se raspada ili ne može razvaljati. 

Prije nego što započnete, kao i kod većine kolača koje pečete, važno je dobro se pripremiti i onda je cijeli postupak mnogo lakši i brži. Prvo, odaberite recept i upoznajte se s uključenim koracima. Od tijesta možete raditi pite, ali i sitne kolačiće.

Pokretanje videa...

Šarena tjestenina 00:43

Najbolje je sve sastojke izvagati, posebno brašno i maslac. Malo više ili manje bilo kojeg sastojka može upropastiti kore. Pripremite i svu potrebnu opremu. Imati sve pri ruci znači da ćete brže raditi, bez kopanja po ormarićima s rukama od brašna. Za većinu recepata trebat će vam: protvan, oklagija, nož, ravna lopatica, plastična folija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Držite sve na hladnom

Postoji stara izreka da hladne ruke prave dobro tijesto. Zato "zlatno pravilo" izrade prhkog tijesta glasi da sve sastojke, uključujući i zdjelu, površinu i ruke držite što svježije odnosno hladnije. Kad smjesa za tijesto postane previše topla, krajnji rezultat je masna i teška masa koju ćete teško razvaljati. 

  • Prije miješenja tijesta ruke stavite pod hladnu vodu.
  • Ako se maslac ili mast previše zagrijavaju jer vam je, primjerice, u kuhinji jako toplo povremeno je dodajte u hladnjak.
  • Tijesto razvaljajte na hladnoj površini - idealna bi bila mramorna ploča - i neka je posuta brašnom.

Radite brzo

Ne tratite vrijeme prilikom miješenja tijesta. Ispast će bolje, a tijesto će biti svjetlije i hrskavije ako ga umijesite brzo. Zbog toga su prethodni savjeti da sve sastojke i opremu držite na hladnom toliko važni. Nemojte tijesto pretjeran mijesiti jer može postati gusto i lomljivo.

Odmaraj, odmaraj i opet odmaraj

Nakon što je tijesto zamiješeno, omotajte ga u plastičnu u foliju ili mastan papir i ostavite u hladnjaku najmanje 15 minuta. Odmaranje omogućava da se gluten (proteini) u tijestu opuste.

Nikada ne valjajte svježe napravljeno tijesto jer će se pri pečenju smanjiti. U idealnom slučaju stavite ga u hladnjak preko noći, ili barem nekoliko sati. Neki kuhari preporučuju da nakon što ste ga razvaljali i stavili u protvan, sve stavite u zamrzivač na još jedan sat i pečete tako smrznuto. 

Ako pokušate razvaljati tijesto odmah nakon što ga zamijesite, čak i ako je omjer dobar, a tijesto hladno, smanjivat će se u prvotni oblik, a i u pećnici će se smanjiti.

Tradicionalni božićni kolači za nezaboravni blagdanski užitak
Tradicionalni božićni kolači za nezaboravni blagdanski užitak

Pećnica mora biti stvarno vruća

Tijesto uvijek stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 200°C. Ako je pećnica nedovoljno zagrijana, tijesto će se samo rastopiti, a ne speći. 

Osigurajte da dno bude hrskavo 

Ne želite da vam je donja kora natopljena nadjevom? Možete staviti protvan za pečenje u pećnicu dok se zagrijava. Kad ste spremni, koru stavite izravno na zagrijani protvan, pa opet stavite u pećnicu. 

Dalmatinski kolači: Starinski recepti za paprenjake i rafiole
Dalmatinski kolači: Starinski recepti za paprenjake i rafiole

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje