Maslac ili ulje spriječit će lijepljenje zrna, a riža će ostati bijela ako u vodu u kojoj kuhate dodate nekoliko kapi limuna. Prije kuhanja rižu obavezno treba oprati
Savršeno skuhana riža: I to je moguće uz njena mala pravila
Kod kuhanja riže vrijedi pravilo da na jednu šalicu (otprilike 250 mililitara) riže idu dvije šalice vode. Dvije šalice riže dovoljne za dvoje, a četiri za četvero ljudi. Prije kuhanja rižu treba oprati kako bi nestale sve nečistoće.
Prvi korak do savršene riže jest prženje na ulju. Zagrijte ulje i dodajte rižu te prepržite dok ne dobije žućkastu boju. Nakon toga ulijete vodu i posolite. Čim riža zavrije, lonac poklopite i smanjite vatru. Kuhajte oko 25 minuta dok riža posve ne omekša. Ulje će spriječiti lijepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuhanje možete staviti nekoliko kapi limuna kako bi riža ostala bijela.
Osim toga, rižu možete pripremiti tako da u vodu vrele i posoljene vode ubacite opranu rižu i kuhate dok na zavrije. Nakon toga smanjite vatru i kuhajte još 15 do 20 minuta. Na kraju u rižu umiješajte malo maslaca kako se zrna ne bi slijepila.