Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Savršeno skuhana riža: Tajna se krije u pravom omjeru vode

Komentari (9)
  • obožavam rižu, skuham je taman nikako ne prekuhanu

    4. 9. 2019,   19:46
  • Rižu treba OBVEZNO isprati ili čak natopiti u vodu jedno vrijeme, da bi se što više izvukao arsen, prisutan u pesticidima, kojeg riža upije iz zemlje. Riža postoji u mnogim varijantama, i nije svaka sorta podobna za svaku pripremu. Za idealni rižoto se nadolijeva vrlo malo vode odjednom, sve do željene konsistencije..Najbolji su talijanski recepti.

    4. 9. 2019,   13:14
  • Evo osnovni recept za kuhanje riže: "omjer kuhanja je uvijek isti: 1:1,5. Na jednu šalicu riže dodaje se jedna i pol šalica vode. Jedna šalica riže dovoljna je za prilog jelu za dvije osobe. Priprema traje oko 25 minuta. Rižu prije kuhanja obavezno oprati i procijediti kroz cjediljku. Željenu količinu riže kuhati u blago posoljenoj vodi u poklopljenoj posudi. Kad riža zakuha, smanjiti temperaturu na gotovo najnižu te nastaviti kuhati još točno deset minuta, nakon toga skinuti posudu s vatre i ostaviti poklopljeno još 10 minuta. Za to vrijeme i dalje ne dizati poklopac. Nakon što je odstajala i popila svu vodu, rižu odmah poslužiti." (okusi.eu). Provjereno najbolja i najukusnija riža...

    4. 9. 2019,   12:15
  • Za ovo isto trebaju logaritamske tablice... evo i ja recept za savršenu rižu: usuti rižu u čašu od 2 dcl... zatim natrljati 2 komada vratine mješavinom soli, češnja u prahu, bibera, malo senfa te vegete... nakon pol sata to zacvrljiti na gril tavi, po pet min sa svake strane, narezat paradajza, luka te friškog kruha (meni najbolji onaj sa bućinim sjemenkama iz propalog konzuma) i to je to... ups, zaboravih na rižu u čaši...

    4. 9. 2019,   12:09
  • Dve šalice vode i jedna šalica riže;isprobano na više vrsta riža i ne može se pogriješiti.

    4. 9. 2019,   13:26
  • Postoji puno različitih vrsta riže, a svaka od njih se drukčije ponaša. Besmisleno je nuditi jedinstveni recept za sve njih. Tu ne mislim na bijelu i smeđu rižu - to se može odnositi na potpuno istu vrstu riže, samo s različitom obradom. Mislim na rižu dugog zrna, okruglog zrna, basmati rižu, sushi rižu... Svaka ima svoju recepturu.

    4. 9. 2019,   12:12
  • prekrasno obožavam rižu

    4. 9. 2019,   18:10