Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Savršeno vjenčanje: Pozivnice se šalju do šest mjeseci prije

Savršeno vjenčanje: Pozivnice se šalju do šest mjeseci prije

Hrana je najvažnija, pa je prije odabira testirajte, ne dopustite obitelji da vam se plete u organizaciju, a pozivnice šaljite od 3 do 6 mjeseci prije, kaže profesionalna organizatorica Maja Kauzlarić

VIDEO

Prilikom organizacije vlastitog vjenčanja ne zaboravite na ljubav i poštovanje. Kad ima ljubavi koja se očituje djelima, planiranje je, vjerujte, milina, govori nam profesionalna organizatorica vjenčanja Maja Kauzlarić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:16

Iz višegodišnjeg iskustva govori kako je mnogim parovima ovo prvi zajednički projekt, a po njemu se vidi kako će par donositi odluke u životu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nemojte pregorjeti     

- Tu uvijek postoji visok stupanj uzbuđenja, pogotovo na sam dan vjenčanja, pa je važno pored sebe imati nekog mirne glave. Taj dan mladenci žele zadovoljiti sve, i partnera, i mamu, i tatu, prijateljice, kume, sve do koga im je stalo - iz najbolje namjere, no to može voditi do pregaranja - kaže Maja Kauzlarić, vlasnica tvrtke za organizaciju domaćih i inozemnih vjenčanja i evenata Cvijet kreativa.

Zato je najvažnije da mladenci odrede prioritete.

- Važno je da nikad ne dopustite obitelji da vam se plete u organizaciju. Iako su neki roditelji tome skloni jer financiraju svadbu, mladenci bi trebali biti ti koji ugošćuju i koji žele da im se gosti dobro osjećaju i zabave - govori Maja.

U suprotnom vjenčanje se može pretvoriti u skup detalja daleko od onoga što su mladenci željeli.

- Zato zajednički treba zauzeti stav. I svakako komunicirati jedno s drugim o svemu bitnom. Kad izrazite želje organizatoru ili partneru, sve je lakše - napominje. Jedna je opcija i da vam u planiranju “vašeg dana” pomognu profesionalci.

Čak je i Maja za svoje vjenčanje prepustila kormilo onima koje su ona i suprug angažirali da ostvare “njihov dan”.

Lokacija, glazba, i...

Jedna od prvih stvari koje mladenci odabiru je lokacija te uz nju i glazba.

Ako im je datum prioritet iz nekog razloga, poput godišnjice, to sužava izbor lokacije, iako tad mladenci često na vrijeme počnu planirati sve, pa to i nije problem. Zatim su na redu fotograf, dekorater i catering.

Tables set for an event party or wedding reception. luxury elegant table setting dinner in a restaurant. glasses and dishes.

- Kad mladenci znaju sve to - treba krenuti što prije s planiranjem. I to neovisno o veličini svadbe. Profesionalci svadbu mogu organizirati u samo nekoliko dana, no gostima vjenčanja je bitno da dobiju pozivnicu na vrijeme. Nekad je to u rasponu od 3 do 6 mjeseci prije vjenčanja, ovisno o veličini vjenčanja, lokaciji i dobu godine, jer će si oni prema tome možda planirati i godišnji odmor ili neke druge obaveze - kaže Maja.

Dodaje da ima iskustva i s organizacijom većeg vjenčanja unutar dva tjedna, manjeg unutar samo nekoliko dana, ali i onih od dvije i pol godine planiranja.

Važan je sklad

Vizual često diktira i sama lokacija, pa se posavjetujte sa stručnjacima na vrijeme kako vam kasnije ne bi bilo žao zbog odabira koji vas ograničava u uređenju/stiliziranju vjenčanja, objašnjava Maja. Sav bi vizual vjenčanja trebao biti usklađen, od  pozivnica, dekoracija do mladenkinog buketa. 

- Znam čuti kako nekima uređenje nije bitno, no zapravo ne žele puno potrošiti, ali žele da bude lijepo. Tu će vam stručnjaci sugerirati što se najbolje može izvući za neku lokaciju. Ipak, vjerujem da je svima bitno i da lijepo izgleda. Iako će mnogi reći kako im neke stvari nisu bitne, poslije mogu požaliti što nisu nešto napravili i uredili kako su prvotno zamislili - govori Maja. 
Mnogo toga dolazi iz straha da će puno koštati, iako se to može spriječiti da zadate budžet i kažete čime raspolažete. I izrazite svoje želje. Tako ćete najbolje proći. Neke od najljepših vizuala i vjenčanja, kaže naša sugovornica, stvarala je za ljude koji su na taj način dobili i više od onog što su mislili da hoće.

- Kod nas nije uvriježeno da se prvo govori o budžetu, između ostalog i jer mladenci žele saznati što sve mogu dobiti, ali i zato što se boje da će dobiti manje ili lošije ako se ograniče - smatra Maja Kauzlarić. 

Svadba u studentskom domu u Zagrebu postala hit na 'Fejsu'
Svadba u studentskom domu u Zagrebu postala hit na 'Fejsu'

Poželite i ostvarite

Fotografi su također važni, pa je i njih bitno što prije rezervirati - ipak su fotografije ono što ostaje dugo nakon vjenčanja. Danas su radovi fotografa stvarno dostupni na društvenim mrežama i njihovim web stranicama, pa nakon nekoliko fotografija koje mladenci vide već znaju odgovara li im netko ili ne. 

- Pitanje cijene je druga stvar, ali i tu je stvar kvalitete. Ne treba umanjivati nečiji rad, pa pitanje zašto nešto toliko košta nije konstruktivno i oduzimaju mnogo energije, pa i mladencima. Mnogi fotografi su uložili puno novca u kvalitetnu opremu, a to se, naravno, odražava na cijeni - kaže Maja. I vjenčanica, cipele, haljina mladenke za presvlačenje, zatim haljine za djeveruše, odijelo i muške cipele - sve su to važni elementi mladencima, pogotovo mladenki. 

Savršena vjenčanica

- Vjenčanica treba biti savršena na njoj, a mladenka, kad je odjene, to točno i zna. Vrlo često od toga dalje kreću i detalji, odabir odijela, a sve to onda zajedno s haljinama za djeveruše, odijelima djevera ili detaljima na njihovim odijelima mogu stvoriti posebnu sliku - govori Kauzlarić. Još jedan detalj koji ne smijete preskočiti je hrana.

- Iz iskustva znam da je hrana baš svima - najvažnija. Bilo da se radi o hotelu, restoranu ili cateringu. Od kvalitete namirnica do načina serviranja i posluge, to su sve detalji koji se lako daju provjeriti prije uplate rezervacije - kaže Maja. Vodite računa i o alternativnim jelovnicima - primjerice, hoće li se za vegetarijance služiti samo povrće ili će se potruditi i izraditi kvalitetan jelovnik.

Dječji jelovnici su uglavnom prilagođeni djeci, često su zabavni, no i tu treba pripaziti na izbor namirnica. 

- Restoranima, hotelima i cateringu svakako je vaše zadovoljstvo jako bitno, pa ako vam se nešto i ne sviđa na jelovniku - recite - kaže Maja. Ako je na vjenčanju mnogo djece, razmislite o angažiranju animatora.

- Zabavit će djecu, a roditeljima omogućiti da se bezbrižno opuste. Ako vam je to van budžeta, uređenje dječjeg kutka je uvijek dobrodošlo, pa makar to bio i samo jedan stol, poseban za njih - zaključuje Maja. 

Obitelj treba podržati odluke, a ne sijati strah da će vas netko prevariti

A young bride, groom and guests posing for a photograph on a wedding reception.

Potpora obitelji je prava onda kad je pozitivna, afirmativna i podržavajuća. Pa čak i da se nekome nije svidjelo nešto što ste odabrali. Najčešći su strahovi obitelji da će mladence neto prevariti i naplatiti im više nego što treba. To mladima poručuje da se u njih nema povjerenja. A oni taj dan stupaju u svoj zajednički život, govori organizatorica Maja Kauzlarić.

Civilno vjenčanje organizira se i na otvorenom

Religijsko vjenčanje ili vjenčanje kod matičara? Naravno, tu postoje razlike u organizaciji ako se radi o vjenčanju na otvorenom. Crkveno vjenčanje u nekim religijama može se odvijati samo u sakralnim prostorima, a civilno vjenčanje, osim u matičnom uredu, može se organizirati i na otvorenom, kaže organizatorica vjenčanja Maja Kauzlarić.  

Bez straha: Novi ste, kao i većina mladenaca       

Novi ste u planiranju, pa se zbog toga ne morate bojati reći cijenu preko koje ne možete ići. Povratno ćete od svakog ponuđača čuti što možete dobiti u tom iznosu te zajednički početi krojiti vjenčanje. To će uštedjeti mnogo vremena. 

Šatori su tu da iznenadna kiša ne pokvari dan 

Vjenčanja na otvorenom organiziraju se za toplijih i stabilnijih dana. No ništa nije sto posto stabilno, pa se neke stvari ne mogu predvidjeti (primjerice loše vrijeme). Zato se preporučuje da se dio proslave ‘smjesti’ pod šatore.     

Ella otkrila da je vjenčanje bilo jeftino: 'Iskeširala' 5.900 kuna
Ella otkrila da je vjenčanje bilo jeftino: 'Iskeširala' 5.900 kuna

Sedam važnih savjeta: 

1. Budžet je najvažniji - keep it simple

Prvo odredite budžet, pogotovo ako se sami financirate. Zlatno je pravilo da ne potrošite sav novac koji ste namijenili nego sa strane ostavite 15-20 posto. Većina planira to prvi put i ne zna što koliko košta.

2. Poklonite povjerenje profesionalcima 

Ne držite se samo savjeta prijatelja i rodbine. Oni su možda nedavno organizirali svadbu, ali u drugo doba godine, ili su neke stvari imale drugu cijenu

3. Budite fleksibilni

Mladenci moraju ostati fleksibilni. Nemojte se tvrdokorno držati svojih stavova i uvjerenja jer često u planiranju dolazi do promjena - jelovnika, budžeta, broja gostiju.

4. Obitelji postavite granice

Obitelj mora znati da su mladenci ti koji žele svima udovoljiti, pa su ponekad između dvije vatre. Zato trebaju prestati vršiti pritisak na njih kako bi organizaciju uspješno priveli kraju. 

5. Catering

Prije rezervacije cateringa otiđite na testiranje hrane i pogledajte odgovara li vam cjelokupni jelovnik i serviranje. Detalji su bitni, oni vam poslije mogu zasmetati, pa provjerite što dobivate za svoj novac. 

6. Double party

Dreamstime

Neki parovi naprave intimnu ceremoniju za bližnje, obitelj i rodbinu, a kasnije organiziraju party za svoju ekipu. Ako se ne možete dogovoriti s obitelji, evo idealnog rješenja. 

7. Odlučite se za stil 

Ne forsirajte ako je sala koju ste unajmili predviđena za jednu vrstu vjenčanja, a vi želite nešto sasvim deseto. Bacit ćete se u prevelik trošak, kaže Maja.  Zato pametno birajte. 

Najluđe situacije - zbog uzbuđenja

Prisjećam se dvije situacije - obje situacije govore o stupnju uzbuđenja na dan vjenčanja i koliko je važno tada imati nekoga mirne glave, priča Maja. 

- Prva je morska priča. Mladenka je zaboravila ponijeti veo sa sobom u grad gdje su se vjenčali, iz apartmana gdje su odsjedali. Naravno na dan vjenčanja. Pa smo paralelno organizirali gliser prijevoz do otoka gdje je veo ostao, podosta udaljen od lokacije vjenčanja, a za svaki slučaj smo pronašli drugi veo susretljivošću kolegica koje se bave vjenčanicama. Taj veo je bio podosta skup i njena jedina briga taj dan, pa nam je svakako bilo bitno da do početka ceremonije njezin veo stigne. I stigao je na vrijeme. Druga situacija je vezana uz mladoženju. Na dan vjenčanja mladoženja nije mogao pronaći svoje svečane cipele i remen i bio je uvjeren da ih je čak ostavio kod kuće u inozemstvu. Mislim da ne trebam posebno naglašavati koliko je to pogodilo mladenku. Srećom, i cipele i remen su se pronađeni na vrijeme - prisjeća se Maja Kauzlarić. 

ŠTO SE DOGAĐA S KRALJEVSKOM OBITELJI? 'Meghan i Kate su velike glumice'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru