Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Saznajte pravu istinu i sve laži o kontracepcijskim pilulama

None Foto: photos

Oralni kontraceptivi nove generacije sadrže mnogo manje hormona, a neki od njih uvršteni su i na dopunsku listu HZZO-a, pa su znatno jeftiniji od ostalih pilula

U Hrvatskoj samo pet posto spolno aktivnih žena uzima oralnu kontracepciju, a razlog tomu su predrasude, kao i visoka cijena.

- Ako se uzimaju pod nadzorom liječnika, uz redovite kontrole krvi, PAPA-test i ultrazvuk, oralni kontraceptivi nemaju nikakvo štetno djelovanje. Zapravo, oni čuvaju maternicu i jajnike, regulira se ciklus i poboljšava krvna slika. Što je najvažnije, sprečavaju neželjene maloljetničke trudnoće i abortuse - tvrdi dr. Natalija Beljo. Ipak, ističe da “hormoni nisu bomboni” ni preporučljivi svakom. 

- Ne smiju ih uzimati žene koje imaju problema s jetrima, bubrezima i venama, kao i one koje su u obitelji imale slučajeve karcinoma dojke - kaže dr. Beljo. 

- Današnje su kontracepcijske tablete mnogo naprednije - sadrže niske doze hormona koje su vrlo slične onima koji se prirodno pojavljuju tijekom ciklusa, dodaje. Negativna strana im je jedino visoka cijena - mnogi su takvi proizvodi početkom veljače poskupjeli čak 50%, pa se za njih treba izdvojiti i do 150 kuna na mjesec. Mnoge žene ne znaju da su na dopunsku listu HZZO-a uvrštena dva nisko dozirana kombinirana oralna kontraceptiva Lindynette, koje su postale dostupne uz nadoplatu od 32 kn, uz dopunsko zdravstveno osiguranje. 

Mnogi ginekolozi ih smatraju jednako kvalitetnima kao i skuplje proizvode.

Naglo ću se udebljati 

Hormonska sredstva djeluju na metabolizam masti i ugljikohidrata, ako je metabolizam otprije spor, dodatno će se usporiti, pa slijedi i debljanje. No to je individualno - neke su pacijentice čak i smršavjele. Debljanje možete spriječiti tako da pazite na prehranu i vježbate, savjetuje dr. Beljo.

Moram redovito napraviti pauzu od pilula

Dok su kontracepcijske tablete sadržavale mnogo više hormona nego danas, preporučivalo se da se nakon pet godina uzimanja napravi pauza.

- To danas više nije praksa. Ako su sve pretrage u redu, nema razloga za pauziranje. Važne su samo redovite kontrole - upozorava dr. Beljo.

Odlakavit ću i dobiti akne

Baš naprotiv! Akne, pojačana dlakavost i neredoviti ciklusi često su izazvani policističnim jajnicima, a za taj se problem prepisuju kontracepcijske tablete. 

- Neke od njih, poput Yasmina, imaju antimineralkortikoidno djelovanje, pa se osobito preporučuju - ističe dr. Beljo.

Kontracepcijske tablete imaju mnogo nuspojava

Nuspojave kontracepcijskih tableta, poput bolova u dojkama, pojavljuju se tek tijekom tri-četiri mjeseca uzimanja dok se tijelo na njih privikava, kaže dr. Beljo. Promjena raspoloženja ne treba se bojati jer je dokazano da se uzimanjem oralnih kontraceptiva smanjuju simptomi PMS-a.

Mogu postati neplodna

Hormonski kontraceptivi ne samo što nisu povezani s neplodnošću nego i dokazano čuvaju reprodukcijsko zdravlje i kasniju plodnost. Nakon prekida uzimanja nije potrebna stanka do željenog začeća. 

- Nekoliko mojih pacijentica zatrudnjelo je odmah sljedeći mjesec - ispričao je dr. Beljo.

Komentari (93)
  • koliko li su im platili da objave ovo?!

    27. 3. 2012,   10:23
  • vjerujem da je večina problema vezana za uzimanje kontracepcije nažalost samo rezultat neodgovornog uzimanja, ali i prepisivanja kontracepcije.... nažalost, znam za nekoliko slučajeva gdje je ginekolog propisao kontracepciju bez prethodnog vađenja krvi, a kamoli nekih daljnjih pretraga.... ali to opet nije problem same kontracepcije, nego neodgovorne liječničke službe, i takvi slučajevi su sve češći! žalosno je da danas žena mora puno više istražiti i pročitati sama prije nego ode doktoru jer nije uopće sigurna da će dobiti adekvatan savjet i adekvatnu zdravstvenu skrb.

    27. 3. 2012,   09:36
  • samo je jedna jedina prava kontracepcija.. nemoj se - ne boj se

    27. 3. 2012,   12:22