Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Sedam ljekovitih čajeva: Liječe upale, glavobolju pa i nesanicu

Sedam ljekovitih čajeva: Liječe upale, glavobolju pa i nesanicu
1

Matičnjak uklanja depresiju i nervozu, metvica grčeve i nadutost, pasiflora pomaže čak i kod PTSP-a, a kamilica smiruje razne upale i želudac, osobito grčeve

VIDEO

Osim što osjetila uživaju u čajevima, biljni se čajevi vrlo brzo apsorbiraju u organizam, a inhaliranje njihovih aroma umiruje te “njeguje” mozak i cijeli živčani sustav. Čaj od melise ili matičnjaka, primjerice, idealan je napitak za lakši san. Pomaže ukloniti nervozu i napetost, čak liječi i blaže depresije, a može se pripremiti i od svježih listova. Šalici vruće vode dodajte žlicu listova matičnjaka pa neka odstoji desetak minuta. 

Ipak, nesanicu najbolje “liječi” čaj od pasiflore, biljke koja se koristila i kao pomoć u liječenju postraumatskoga stresnog sindroma. Za šalicu vode dostatna je žličica sušene pasiflore. Osim što smiruje, opušta mišiće, pročišćava dišne organe te sanira upale u usnoj šupljini, kadulja učinkovito sprečava noćno znojenje. U šalicu vruće vode ubacite četiri žlice sušene kadulje, poklopite te neka odstoji četiri sata ili dulje. 

Metvica jača i probavu i apetit

Metvica liječi prehladu i opušta živce, a uz to je poznata kao djelotvorna pomoć pri lošoj probavi. Ublažava grčeve, nadutost, žgaravicu, nadraženost crijeva i pomaže kod zatvora. Nerijetko može olakšati menstrualne tegobe, poboljšati apetit te ublažiti upalu sluznice u ustima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glava manje boli uz ružmarin

Osim što služi kao idealan začin ribi i pečenju, ružmarin održava krvne žile proširenima te tako učinkovito suzbija glavobolje potaknute njihovim sužavanjem, ističu znanstvenici. Stoga u tu svrhu preporučuju žličicu sušenog ružmarina na šalicu vruće vode.

Kamilica smiruje upale i želudac

Jedan od mnogima omiljenih čajeva - kamilica, djeluje protiv raznih upala i grčeva. Želučane i crijevne probleme olakšat će tri šalice na dan. Za šalicu vode potrebna je žlica cvjetova kamilice. Kod kroničnih želučanih problema preporučuje se redovito piti dva ili više mjeseca. 

Majčinom dušicom protiv kašlja

Kako biste ublažili kašalj, bronhitis ili pritisak u sinusima te olakšali iskašljavanje, pijte čaj od majčine dušice, savjetuju herbalisti. Za šalicu vruće vode bit će dostatne dvije žličice suhe majčine dušice. Ostavite da odstoji desetak minuta. Pijte čaj triput na dan.

Šalica zdravlja

Kadulja pročišćava krv, potiče izlučivanje sluzi iz želuca te liječi upale organa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku