Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Seks je dobar kad se više ne brinete kaže li vam partner ‘ne’

Seks je dobar kad se više ne brinete kaže li vam partner ‘ne’

Moji pacijenti uglavnom žele da seks bude ‘prirodan’ i ‘spontan’, i da se ‘samo dogodi’. No mnogi odbacuju želju da se za njega potrude pa se vraćaju na nivo adolescenata, kaže autor

VIDEO

Seks nije samo aktivnost, nego ideja. Naše ideje o seksu su komplicirane, pa i ovu lijepu aktivnost činimo kompliciranom.

No tome ne mora biti tako, govori dr. Marty Klein, poznati američki seksualni terapeut i autor knjige “Sexual Intelligence: What We Really Want from Sex - and How to Get It”.

U 35 godina prakse, kaže, mnogim je ljudima olakšao seksualni život i učinio ga češćim.

- U početku je sve jednostavno jer nas pokreću hormoni, no jednom kad se u našu ljubav umiješa život, partner u nama više ne izaziva želju. Seks postaje rjeđi, a mi sve nespretniji. Svaki čin postaje dugotrajan i složen proces, ispunjen tjeskobom. Ako su partneri povezani, oni pronalaze druge načine za uživanje: šetnju, zajedničko kuhanje, gledanje televizije, spavanje... A ako znaju da će im to malo slobodnog vremena koje imaju, a koje će utrošiti na seks, donijeti samo frustraciju, često se prešutno odlučuju na život bez seksa - objašnjava.

I godine tu igraju ulogu. Možda izgledate dobro, ali tijelo reagira i ponaša se drugačije nego što je to činilo u dvadesetima.

- Mogli biste zbog toga imati problema. Ako imate predodžbu da strastven seks znači dugotrajnu erekciju, trenutačnu vlažnost i istodobni orgazam, sigurno ćete osjetiti tjeskobu - kaže Klein. Prilagodite se zato trenutačnoj situaciji i aktivno sudjelujte u seksu.

Iskrene ispovijesti žena: Evo zbog čega najviše žale u životu
Iskrene ispovijesti žena: Evo zbog čega najviše žale u životu

- Moji pacijenti uglavnom žele da seks bude ‘prirodan’ i ‘spontan’, i da se ‘samo dogodi’. No mnogi odbacuju želju da se za njega potrude pa se vraćaju na nivo adolescenata - upadaju u afere, internetski chat, pornografiju, te ostaju zaglavljeni s niskim libidom. Rješenje je u seksualnoj inteligenciji koju ćete razviti kad obuhvatite informacije koje vam daje partner, svoje emocionalne vještine i svijest o vlastitom tijelu. Tako ćete izraziti svoju seksualnost. Kad smo nezadovoljni, pokušavamo popraviti pogrešne stvari - erekciju, orgazme, vaginalnu vlažnost ili postati mlađi, ali čak i ako su ti popravci uspješni, to obično ne čini seks ugodnijim - kaže autor.

Dodaje da svi žele kombinaciju užitka i bliskosti. No do toga se ne dolazi ako se u seksu usredotočujete na to kako izgledate, mirišete, zvučite... Kako biste poboljšali seks, morate prestati govoriti sebi što ne možete ili ne smijete - reći - i početi to govoriti.

Razbijeni mitovi: 'Duboke' poze ne povećavaju šansu za začeće
Razbijeni mitovi: 'Duboke' poze ne povećavaju šansu za začeće

- Provodimo toliko vremena pokušavajući spriječiti neželjene emocije tijekom seksa da se ne usredotočimo dovoljno na ono što želimo. Bojimo se partnerove reakcije pa ne kažemo dovoljno o sebi, ali ni ne postavljamo važna pitanja partneru u čemu uživa - napominje. Dobar seks, kaže, zahtijeva i međusobno uvjerenje partnera da može prihvatiti odbijanje, ali i da je partner privlačan (ne samo fizički) čak i ako on to ne misli tako.

- Za ispunjujući seks važna je još jedna pretpostavka - da naš partner može upravljati vlastitom nelagodom - jer je odrastao. Svaka misao koja nas navodi da posumnjamo u naše ili partnerove sposobnosti da upravljaju svojom ‘odraslom’ seksualnošću umanjuje i naše iskustvo - u konačnici i nas - zaključuje.

NITKO IM NE MOŽE ODOLJETI: Žene rođene u ovim horoskopskim znakovima su najveće zavodnice

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje