Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Seksualno zlostavljanje: Kako naučiti dijete da ga prepozna

Seksualno zlostavljanje: Kako naučiti dijete da ga prepozna

Naučite dijete kako da izađe iz situacije koja mu je strašna ili nelagodna. Nekoj je djeci neugodno reći 'ne', pogotovo starijima ili odraslima jer misle da će time pokazati nepoštovanje

VIDEO

Svoju djecu od njihove najranije dobi učimo kako da ostanu sigurna; tako ih, primjerice, obavezno u ranoj dobi naučimo da prije nego pređu cestu pogledaju lijevo i desno. Ipak, iz nekog ih razloga često ne učimo na vrijeme dovoljno o tome kako da sačuvaju svoje tijelo; često dok ne bude prekasno.

Istraživanje Centra za sprječavanje bolesti (CDS) u SAD-u pokazuje poražavajuću statistiku kako se tamo nekakav oblik seksualnog zlostavljanja dogodi čak jednom od šest dječaka i jednoj od četiri djevojčice!

Što bi djeca trebala jesti ujutro prije odlaska u školu, a što ne?
Što bi djeca trebala jesti ujutro prije odlaska u školu, a što ne?

Još je stravičniji podatak da su, prema podacima američkog pravosuđa, samo 10 posto zlostavljača stranci djeci, dok se 23 posto zlostavljanja događa od - druge djece. 

Ako imate dijete koje se ide igrati kod druge djece doma, ide u vrtić ili predškolu, ili vrijeme provodi kod susjeda s kojima ste bliski, niste dovoljno sigurni. Zapravo, nitko danas nije i, osim ako ćete potpuno izolirati dijete što naravno nitko ne preporučuje, opasnost od seksualnog zlostavljanja ne možete potpuno ukloniti.

Riskirala je život i rodila troje djece: Umrla najmanja majka
Riskirala je život i rodila troje djece: Umrla najmanja majka

Ono što možete jest sa svojim djetetom obaviti razgovor o njegovom tijelu i to tako da taj razgovor ne bude neugodan i obaviti ga na vrijeme. A upravo je vrijeme pokazalo da za takav razgovor nikad nije 'prerano', koliko god roditeljima izgleda da će djeci to biti nešto strašno...

Evo kako s djecom što bezbolnije obaviti razgovor koji ih jednom može zaštititi.

1. Razgovarajte rano o dijelovima tijela

Imenujte sve dijelove tijela i pričajte o njima u ranoj dobi. Koristite adekvatne, prave nazive, a ako i izmišljate svoje primjerene dječjoj dobi, neka dijete točno zna o kojem je dijelu tijela riječ tako da jednog dana može sve dobro objasniti ako bude potrebno. Važno je i da djeci nije neugodno dok pričaju o svom tijelu, a to je vaša zadaća. 

Uključite maštu: Pogledajte kako i što kuhati s djetetom
Uključite maštu: Pogledajte kako i što kuhati s djetetom

2. Naučite dijete da su neki dijelovi tijela privatni i da se tako zovu zato što ih 'nitko ne bi trebao gledati'. Objasnite da ga 'mama i tata mogu gledati i dok je golo, ali ljudi izvan kuće samo odjeveno', baš kao što  mama i tata vani idu samo odjeveni... 

3. Naučite dijete gdje su granice.

Objasnite mu da nitko ne bi smio gledati njegove privatne dijelove, ali ni tražiti da ono gleda ili dira tuđe privatne dijelove tijela. Roditelji ne smiju zaboraviti na drugi dio ove rečenice jer se većina zlostavljanja događa tako da se od djeteta traži da nekome dira privatne dijelove. 

4. Većina zlostavljača će djetetu reći da ono što se dogodilo čuva kao tajnu. To će mnogi od njih napraviti na 'prijateljski' način, npr.: 'Volim se igrati s tobom, ali ako nekome kažeš više neću smjeti doći'. Ili će pokušati zaprijetiti djetetu pa će reći npr. 'To mora biti tajna. Ako kažeš reći ću da je bila tvoja ideja pa ćeš biti u kazni'.

Komorač je najbolji izbor za liječenje grčeva kod male djece
Komorač je najbolji izbor za liječenje grčeva kod male djece

Zato recite djeci da, bez obzira na to što im itko drugi govori, tajne koje imaju veze s privatnim dijelovima tijela nisu prave tajne, i da vam uvijek trebaju reći ako se nađu u situaciji da netko od njih traži da takvu tajnu čuvaju. 

5. Recite djetetu da nitko ne smije fotografirati njegove privatne dijelove. Roditelji često zaborave da postoji cijeli 'izvrnuti svijet' pedofilije koji samo čeka takve fotografije.

To je 'epidemija' zbog koje je svačije dijete u potencijalnoj opasnosti, zbog čega djeca moraju znati da i to netko može pokušati te da mu imaju pravo zabraniti i reći nam. 

6. Naučite dijete kako da izađe iz situacije koja mu je strašna ili nelagodna. Nekoj je djeci neugodno reći 'ne', pogotovo starijima ili odraslima jer misle da će time pokazati nepoštovanje.

Temelj pismenosti: Da su nam lektire bolje, djeca bi više čitala
Temelj pismenosti: Da su nam lektire bolje, djeca bi više čitala

Zato im recite da je u redu reći bilo kome da moraju ići ako se nađu u nelagodnoj situaciji i osjete da se događa nešto 'loše' ili 'pogrešno'. Zajedno s djetetom vježbajte što da kaže sve dok mu ne prestane predstavljati problem izgovoriti te riječi. 

7. Dogovorite se s djetetom koja će biti vaša 'sigurna riječ'. Nju dijete može upotrijebiti bilo gdje kad se osjeti nelagodno; doma, pred gostima, kad se sprema prespavati kod nekog ili kad ste zajedno u tuđoj kući.

Dajte mu do znanja da ćete ga uzeti i odvesti se, bilo iz vaše ili iz tuđe kuće, kad god kaže tu riječ i da je tada sigurno. 

8. Neka dijete bude sigurno da se neće nikada naći u nevolji jer će s vama podijeliti tajnu koja ima veze s njegovim tijelom. Djecu se često u to uvjeri i tako se, zahvaljujući strahu, s njima lakše manipulira.

'Smrznuo sam se od straha': Otac pokraj bebe vidio 'duha'
'Smrznuo sam se od straha': Otac pokraj bebe vidio 'duha'

Zato uvjerite dijete da ga nikad nećete kazniti ako vam otkrije takvu tajnu, dapače, da su to tajne koje s vama mora podijeliti ma što god netko treći rekao. 

9. Ponekad djeca od roditelja slušaju o razlici između 'dobrog i lošeg dodira' što je često zapravo pogrešno jer kod ovakvih manipulacija dijete nema osjećaj da je riječ o lošem dodiru, niti taj dodir boli pa će zbog toga shvatiti da je loš.

Zato, da ne biste zbunili dijete, riječi trebate probrano koristiti a 'bolni dodir' radije okarakterizirajte kao 'tajni', jer će ga zlostavljač uvijek pokušati zadržati tajnim. 

10. I za kraj, osvijestite djetetu da ova pravila vrijede za sve poznate, čak i one iz obitelji, pa čak i drugu djecu. Jer, kad pitate dijete kako izgleda netko tko je loš, obično će vam opisati neko zlo čudovište iz crtića.

Točka za prvi dan vrtića: Djeca gledala seksi plesačicu na šipki
Točka za prvi dan vrtića: Djeca gledala seksi plesačicu na šipki

Zato djetetu možete reći da intimne dijelove mogu 'dirati samo mama i tata kad ga kupaju ili mažu kremom' i nitko drugi, bez obzira koliko im draga druga osoba bila i bez obzira je li ujak, ujna, učitelj, trener, prijatelji... 

Ovakvi razgovori neće u sto posto slučajeva spriječiti seksualno nasilje nad djetetom, ali je znanje svakako moćno oruđe u borbi protiv nasilja, pogotovo kod mlade djece gdje se upravo i računa na njihovu nevinost i neznanje.

I jedan ovakav razgovor nije dovoljan. Pronađite neko vrijeme u danu, npr. kad kupate dijete i kad veselo i neopterećeno trči okolo golo, kad ćete mu sve ovo ponavljati neko vrijeme ...

VIDI OVO! Intimno zdravlje: Razlika između spolno prenosivih bolesti i infekcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje