Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Selma Blair o MS-u: Godinama me bolilo, a nisu znali što mi je

Ispričala je da je bilo je trenutaka kad bi odvela sina u školu par kilometara od kuće, a već bi na povratku morala negdje stati i odspavati u autu, što ju je tada bilo sram s ikim podijeliti

Nakon što se povukla iz javnog života kad joj je u listopadu prošle godine dijagnosticirana multipla skleroza (MS), američka glumica Selma Blair (46) je nedavno u emisiji 'Good Morning America' prvi put progovorila o svojoj bolesti.

Ispričala je kako se dugo borila sa simptomima MS-a i kako je odahnula kad joj je bolest, kako je rekla, napokon dijagnosticirana, budući da je doktori godinama nisu ozbiljno shvaćali. 

- Bolest mi se pojavila prije sedam godina odmah nakon poroda, samo što tada još nisam točno znala o čemu se radi, a silno sam se trudila da sve izgleda normalno - rekla je Selma voditelju talk showa Robinu Robertsu i priznala kako je, kad dijete nije bilo s njom, na svoju ruku uzimala tablete protiv bolova, uz što je i pila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I was in this wardrobe fitting two days ago. And I am in the deepest gratitude. So profound, it is, I have decided to share. The brilliant costumer #Allisaswanson not only designs the pieces #harperglass will wear on this new #Netflix show , but she carefully gets my legs in my pants, pulls my tops over my head, buttons my coats and offers her shoulder to steady myself. I have #multiplesclerosis . I am in an exacerbation. By the grace of the lord, and will power and the understanding producers at Netflix , I have a job. A wonderful job. I am disabled. I fall sometimes. I drop things. My memory is foggy. And my left side is asking for directions from a broken gps. But we are doing it . And I laugh and I don’t know exactly what I will do precisely but I will do my best. Since my diagnosis at ten thirty pm on The night of August 16, I have had love and support from my friends , especially @jaime_king @sarahmgellar @realfreddieprinze @tarasubkoff . My producers #noreenhalpern who assured me that everyone has something. #chrisregina #aaronmartin and every crew member... thank you. I am in the thick of it but I hope to give some hope to others. And even to myself. You can’t get help unless you ask. It can be overwhelming in the beginning. You want to sleep. You always want to sleep. So I don’t have answers. You see, I want to sleep. But I am a forthcoming person and I want my life to be full somehow. I want to play with my son again. I want to walk down the street and ride my horse. I have MS and I am ok. But if you see me , dropping crap all over the street, feel free to help me pick it up. It takes a whole day for me alone. Thank you and may we all know good days amongst the challenges. And the biggest thanks to @elizberkley who forced me to see her brother #drjasonberkley who gave me this diagnosis after finding lesions on that mri. I have had symptoms for years but was never taken seriously until I fell down in front of him trying to sort out what I thought was a pinched nerve. I have probably had this incurable disease for 15 years at least. And I am relieved to at least know. And share. 🖤 my instagram family... you know who you are.

Objavu dijeli Selma Blair (@selmablair)

- Jedno vrijeme sam stalno pila alkohol, ali nakon nekog vremena ništa nije pomagalo - ispričala je te dodala kako se doktorima žalila na jake bolove, ali su svi njeno stanje pripisivali 'iscrpljenosti zbog brige o djetetu' i tome što je samohrana majka.

Prisjetila se i kako se rasplakala kad je prvi put čula dijagnozu, ali ne zbog bolesti, već od olakšanja što napokon zna što se s njom događa i da se može kako kaže napokon 'predati, iako tijelu nad kojim polako gubi kontrolu'. 

HRVATI S MULTIPLOM 'Jedan dan sam se probudila, a desno oko se nije htjelo micati'

- Činjenica da sada znam s čim ću se boriti je bila utješna - kaže i objašnjava kako su ju bolest i neznanje iscrpili.

- Bilo je trenutaka kad bih odvela sina u školu par kilometara od kuće, a već bi na povratku morala negdje stati i odspavati u autu - ispričala je i objasnila da joj je 'bolest u progresu, te da je počela osjećati i simptome spastične disfonije, neurološkog poremećaja koji se zna javiti kod pacijenata s MS-om, a koji joj utječe na glas.

Srećom, kaže, doktori se nadaju kako će joj se tijekom iduće godine čak 90 posto narušenih funkcija vratiti u normalu. A budući da postoji još priča sličnih ovoj, o ženama koje su trpjele bolove ali ih doktori nisu ozbiljno shvaćali, portal health.com donosi savjet kako se 'nametnuti' doktorima i uvjeriti ih da traže bolje onda kad 'znamo da nam s tijelom nešto nije u redu'. 

1. Prvo se educirajte, istražite potencijalne dijagnoze i recite liječniku na što sumnjate. Možete se raspitati i o povijesti bolesti u obitelji da mu predstavite malo širu sliku. 

2. Zapamtite točne detalje o boli, gdje se i kada najčešće javlja, kao i što pomaže tada, a što ne. 

3. Inzistirajte na tome da se ne osjećate normalno. Objasnite da vas boli i da to utječe na vaš život, i slobodno pitajte doktora ne bi li i on nešto poduzeo da se tako osjeća. 

4. Ako ništa ne upali, promijenite liječnika. Pitajte članove obitelji i prijatelje kod koga oni idu i uputite se doktoru za kojeg se svi slažu da je dobar u svom poslu. 

Komentari (7)
  • bolilo? a ne boljelo?

    10. 3. 2019,   21:20
  • Hm, da... I ja sam godinama govorila da nešto nije u redu, pa eto kad je eskaliralo, dobila sam dg Ms... A o našim i njihovim liječnicima neću ni komentirati

    16. 3. 2019,   16:41
  • podmukla bolest .lijeka još nema kao ni za pola bolesti

    10. 3. 2019,   20:30