Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Šest najboljih opcija za zdravi doručak po izboru stručnjaka

Šest najboljih opcija za zdravi doručak po izboru stručnjaka
4

Zobena kaša s obranim mlijekom i brusnicama, smoothie od voća i povrća te omlet od bjelanjaka i rajčica špinata su najbolje gorivo za početak dana, kažu nutricionisti

VIDEO

Doručak poboljšava ukupno zdravlje, jača imunitet, pomaže u gubitku suvišnih kilograma, djeluje kao prevencija od dijabetesa, a čak i smanjuje mogućnosti trovanja tvarima iz okoline, pokazuju znanstvene studije. Oz Garcia, slavni nutricionist koji radio plan prehrane za Hilary Swank i Naomi Campbell, zagovara obavezni doručak. Njegov omiljen doručak je omlet s povrćem, koji radi od dva bjelanjka, jednog žumanjka, špinata i rajčice te s kriškom integralnog kruha.

Proteini iz bjelanjka održavaju stalne razine šećera u krvi, što sprečava napadaje gladi i prejedanje tijekom dana, otkrila je studija Sveučilišta Missouri. Zbog toga je omlet od bjelanjka jedan od najboljih doručaka koji postoji.

Žitarice idealne za sve koji rade

Mlijeko i zob idealni su za početak napornog radnog dana, objašnjava nutricionistkinja Cristina Rivera. Mišićima i mozgu potrebno je "gorivo" kako bi radili, a preskakanje doručka tjera organizam da razgrađuje glikogen, energiju pohranjenu u mišićima. To je osobito pogubno za sportaše i fizički aktivne ljude. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za Riveru je mlijeko sa žitaricama idealan doručak jer sadrži B vitamine koje tijelo treba za proizvodnju energije te ugljikohidrate koji nadomještaju glikogen u mišićima. Za bolji okus dodaje zobi dodaje cimet, malo sušenih brusnica i sirove bademe.

Cjelozrnati toast s maslacem od badema

Autor Flexitarian dijete koja se bazira na većinom vegetarijanskoj prehrani s povremenim dodatkom mesa, Dawn Jackson Blatner, svoj dan započinje cijelo-zrnatim toastom i maslacem od badema.

- Cjelozrnati kruh ima više minerala od običnog, a bademov maslac je zdrav izvor masti i proteina -kaže Blatner.

Takav doručak bogat je vlaknima, a nakon toasta obavezno jede jabuku i popije kavu. Vjeruje da umjerene količine kave smanjuju rizik od brojnih bolesti i demencije, a brojne znanstvene studije dokazuju njegovu tvrdnju. Maslac od badema može se kupiti u trgovinama zdrave prehrane, ali i izraditi od svježih ili zapečenih badema.

Svježe voće i čaša mlijeka

Doručak treba biti obavezan za sve, tvrdi nutricionist i profesor pedijatrije na Sveučilištu New York Keith Ayoob. On svoj dan započinje svježim voćem po izboru, nakon čega pije čašu običnog mlijeka s malim udjelom masnoće. Oko sat vremena nakon voća, jede proteinski obrok od tvrdo kuhanog jajeta i jogurta. Ukoliko ima želju za nečim slatkim, Ayoob umjesto običnog mlijeka pije kakao.

- Ne treba potpuno izbjegavati slatko, već si povremeno udovoljiti, a najbolje vrijeme za unos dodatnih slatkih kalorija je upravo jutro - kaže Ayoob.

Grčki jogurt, orasi i banana

Grčki jogurt, koji se obično jede s voćem, tvrđi je od običnog, a njegova posebnost je u dugotrajnoj sitosti koju daje. Njegov veliki obožavatelj je profesionalni sportski trener i nutricionist Jay Cardiello, koji ga obavezno jede za doručak. On mu dodaje šaku oraha, jednu bananu i cimet, čime dobiva dodatan izvor omega 3 masnih kiselina.

Smoothie

Sok od povrća ili voća, prava je nutritivna bomba koja obiluje antioksidansima, vlaknima i ostalim blagotvornim sastojcima. Obožava ga i nutricionistica Kim Snayder, čiji su klijenti Drew Barrymore i Channing Tatum. Predlaže mješavinu zelene salate, špinata, celera, jabuka, kruški, banana i limuna.

- To je čisto gorivo koje nam daje energiju za cijeli dan, a opskrbljuje nas potrebnim vitaminima, mineralima, enzimima, antioksidantima i vlaknima. Budući da je voće i povrće izmiskano u blenderu, vrlo je lagano za probavu - ističe Snayder.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje