Obavijesti

Lifestyle

Komentari 41

Šest razloga zašto osjećate bol poslije intimnih odnosa s njim

Nakon seksa trebali bi uživati, ali vas nešto boli. Bilo da je riječ o tupoj boli u vagini, osjećaju pečenja blizu stidnice ili ubadajućoj boli dublje u zdjelici, bol je češća nego što ste mislili

VIDEO

- Svaka treća žena osjeća bol tijekom ili nakon seksa, a postoji mnogo mogućih uzroka, kao i liječenja koja mogu pomoći - kaže Michael Ingber, liječnik uroginekologije u Saint Clareu u New Jerseyju i klinički asistent urologije na medicinskom fakultetu Weill Cornell u New Yorku.

POGLEDAJTE VIDEO (o alergijama na seks):

Pokretanje videa...

01:36

Ovo su neka od najčešćih objašnjenja:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Imate IMS - infekciju mokraćnog sustava

Bol u i oko vašeg stidnog područja jedan je od najčešćih simptoma. Doktor Inberg kaže da upala infekcije 'može uzrokovati grčeve u mišićima oko zdjeličnih organa'.

Kod penetrativnog seksa, partnerov penis stalno dolazi u kontakt sa stijenkom vagine pa se grčevi mogu pogoršati. 

- Zamislite nekoga kako čvrsto udara, iznova i iznova, u isto mjesto na vašem ramenu. Mišići mogu početi boljeti, a prirodan odgovor mogu biti grčevi. Isto se događa i u zdjelici, mišićima koji okružuju vaginu i zdjelične organe - objašnjava Ingber.

Ako imate druge simptome IMS-a, kao što su smrad ili bol tijekom mokrenja, posjetite liječnika. Olakšanje može biti udaljeno samo za jedan recept za antibiotik.

2. Penis vašeg partnera je prevelik

- Anatomija igra važnu ulogu u boli nakon seksa - tvrdi dr. Ingber.

Ako vaš partner nema problema s veličinom, tijekom seksa mišićna skupina koja okružuje vaginu i druge zdjelične organe može se zgrčiti i ostati tako i nakon.

Fotolia

- Prosječna ženska vagina nije dulja od 12,7 centimetara tako da 'prosječni' muškarac čiji je penis dug 15 centimetara, može uzrokovati značajnu traumu dna zdjelice što može proizvesti grčeve nakon seksa - upozorava on.

Ako je vaš partner posebno dugačak i nakon seksa osjećate kao da vam je vagina sirova - eksperimentirajte s pozama koje čine XXL penis boljim, poput žličice ili jahačice.

Pokretanje videa...

00:45

3. Možda imate cistu jajnika

Većina benignih cista jajnika ima strukturu ispunjenu tekućinom, a mogu se povući u roku od dva do tri mjeseca da vi uopće ni ne znate da ste ih imali. Ponekad jajničke ciste uzrokuju bol, obično u donjem desnom ili donjem lijevom dijelu zdjelice gdje se nalaze  jajnici.

- Ako su velike, ciste jajnika mogu uzrokovati bol u trbuhu i grčeve tijekom i nakon seksa - tvrdi dr. Kecia Gaither, liječnica opstetricije i ginekologije.

Većina cista ostaje manja od deset centimetara, ali neke mogu narasti i veće te izazivati jaku bol. Trebali biste otići na ultrazvuk da provjerite imate li cistu. Ako liječnik utvrdi da imate jednu i ako je bol prevelika, možda ćete morati cistu ukloniti kirurški.

Najčešći razlozi zašto partner često izbjegava voditi ljubav
Najčešći razlozi zašto partner često izbjegava voditi ljubav

4. Imate endometriozu

- Procjenjuje se da jedna od deset žena ima endometriozu, stanje za koje se smatra da je uzrokovano migracijom tkiva maternice u karličnu šupljinu - kaže Gaither.

Dreamstime

Tkivo može migrirati bilo gdje u tijelu, ali obično ostaje u zdjeličnoj šupljini i formira ciste na jajnicima, peritoneumu (membrani koja oblaže trbušnu šupljinu), mjehuru i oko mišića zdjelice. Ako su adhezije tkiva iza vagine, penetrativni seks može rezultirati bolom.

Neće sve žene s endometriozom osjetiti bol tijekom ili nakon seksa. Ali ako osjetite, vjerojatno će to biti dublja, oštra ili probadajuća bol. Ostali znakovi uključuju ubojite menstrualne grčeve i bol u zdjelici tijekom cijelog mjeseca, čak i izvan spavaće sobe.

Endometrioza nije izlječiva, ali lijekovi i kirurški zahvati mogu ublažiti simptome.

8 odličnih savjeta za vođenje ljubavi po paklenim vrućinama
8 odličnih savjeta za vođenje ljubavi po paklenim vrućinama

5. Imate upalnu bolest zdjelice

Upalna bolest zdjelice je infekcija organa gornjeg reproduktivnog trakta. To je obično rezultat netretirane spolno prenosive infekcije, kao što je gonoreja ili klamidija. 

- Kao što ime kaže, to je upalno stanje i može uzorkovati bol u karlici, ožiljke pa čak i neplodnost - kaže dr. Ingber.

Tijekom seksa, vjerojatno ćete osjetiti bol dublje u području zdjelice, gdje se nalaze reproduktivni organi. Ova bolest se liječi antibioticima pa posjetite liječnika ako sumnjate na nju.

Mnogi nisu ni svjesni infekcije: Klamidija izaziva neplodnost
Mnogi nisu ni svjesni infekcije: Klamidija izaziva neplodnost

6. Alergični ste na partnerovu spermu

Iako je super rijetka, alergija na partnerovu spermu je stvarna. Ako imate takvu alergijsku reakciju, vaši simptomi mogu biti lokalni (poput oticanja ili svrbeža) ili sustavni.

- Žene mogu osjećati pečenje, imati značajan iscjedak i reakcije po cijelom tijelu, kao što su zimnica, groznica i nizak krvni tlak - kaže dr. Ingber.

Ako se seksate s kondomom i nemate nijedan od ovih simptoma, krivac može biti alergija. Liječenje uključuje lijekove i desenzibilirajuće inekcije, piše Health.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom