Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Šesti okus: Znanstvenici otkrili osjetilo za kalcij

Šesti okus: Znanstvenici otkrili osjetilo za kalcij
1

Prepoznavanje kalcija u namirnicama ima svoju svrhu jer je on zadužen za izgradnju snažnih kostiju, a njegov nedostatak vodi do bolesti

VIDEO

Jezik može prepoznati okus kalcija, pokazalo je istraživanje Instituta za genetiku u Philadelphiji.
- Okus kalcija je 'kalcijast’. Zasad ne postoji bolja riječ. On je gorak, možda i malo kiselkast. No on je i mnogo više od toga jer na jeziku postoje receptori za kalcij, a ne samo za njegove gorke i kisele sastavnice - objašava autor istraživanja Michael Todoroff.
Okus kalcija ono je što običnu vodu čini ukusnijom od destilirane. Pročišćavanjem vode iz nje se izvlače minerali od kojih je najvažniji kalcij, pa u njoj ne ostaje više ništa što bi joj moglo dati aromu. Prema  okusu, čovjek lako može odrediti je li voda tvrda (s mnogo kalicija) ili meka (s malo kalcija). Kalcijem je bogato i lisnato zeleno povrće poput kelja, blitve i špinata. Zbog toga ono možda nije drago nekim ljudima kojima kalcij nije ukusan u većim količinama. Mliječni proizvodi sadrže najviše kalcija, no on se veže s mastima i proteinima, stoga njegov okus nije moguće osjetiti u takvoj hrani. Prepoznavanje kalcija u namirnicama ima svoju svrhu jer je on zadužen za izgradnju snažnih kostiju, a njegov nedostatak može dovesti do bolesti.

>>> Slatko mnogi doživljavaju intenzivnije od ostalih okusa, pa lako postaju “ovisni” o takvoj hrani. Slatko se najbolje osjeti vrškom jezika.

>>> Kiselo se najintenzivnije osjeti stražnjim dijelom jezika. Slatka i kisela hrana šalju električne signale u okusne stanice, a gorka kemijske.

>>> Gorak okus osjeti se sredinom jezika. Mnogima je neugodan jer je gorka hrana često otrovna. No ima i zdravog gorkog bilja, npr. pelin.

>>> Slani okus hrane najbolje se osjeti rubovima jezika. Sol je nužna za život, no prevelike količine štete. Izbjegavate li sol, dodajte više začina.

>>> Peti okus zove se umami. On daje osobitu aromu sojinu umaku, pršutu, kulenu, parmezanu i srdelama. Potječe od natrijeva glutaminata. Cijeni se na Dalekom istoku.
>>> Ljuto nije okus, nego osjećaj pečenja. “Ljuti” kemijski spojevi, npr. kapsicin iz čilija, aktiviraju senzore za toplinu. Mentol stimulira senzore za hladno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku