Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sezona bolesti usta, stopala i šake: Znak - vodenasti prištići

Sezona bolesti usta, stopala i šake: Znak - vodenasti prištići

ZARAZA Osip mogu pratiti i vrućica, slabost i smanjen apetit. Neugodu u ustima može olakšati ispiranje čajem od kamilice, kaže pedijatar Jovančević. Simptome može pratiti i vrućica

VIDEO

Ljeti i u ranu jesen među djecom se češće javlja epidemija bolesti usta, šake i stopala, koja spada u skupinu enterovirusnih oboljenja. Uzrok može biti više enterovirus, no među najčešćim su uzročnicima Coxsackie virus te enterovirus 71. Kako se širi preko sekreta iz nosa i usta, odnosno kapljičnim putem, te preko nečistih ruku (posebno ako ste bili u dodiru s fekalijama, primjerice pri mijenjanju pelena), dok inkubacija do pojave simptoma može trajati i do tjedan dana, bolest je vrlo zarazna i nerijetko nakon prvog oboljelog djeteta obolijevaju sva djeca u vrtićkoj grupi ili u istom razredu, a u vrijeme epidemije bilježi se i među odraslima koji su kontaktu sa zaraženom djecom. Iako su uvijek moguće komplikacije, u pravilu je riječ o bolesti koja prolazi nakon 5 do 6 dana bez većih problema, s manje ili više neugodnim simptomima, kaže pedijatar prof. dr. Milivoj Jovančević. 

Side view of pretty crawling baby

Najčešći simptomi

- Glavni simptom bolesti usta, šake i stopala je pojava osipa, odnosno prištića tipično na podlakticama i dlanovima te na potkoljenicama i stopalima (ponekad i po cijelim nogama i stražnjici), kao i u usnoj šupljini. Kod male djece prištići se mogu pojaviti i na mjestima pelenske regije. Ubrzo nakon što se pojave, prištići postaju vodenasti i mogu se stvoriti male ranice. U težim slučajevima, prištići u ustima mogu zahvatiti jezik i ždrijelo, pa i zubno meso, što može biti vrlo neugodno i bolno. Spomenute simptome može pratiti i visoka vrućica, obično oko 40°C, uz opću slabost i umor, smanjen apetit i razdražljivost djeteta - pojašnjava pedijatar. Liječenje je, dodaje, uglavnom samo simptomatsko. 

- Od lijekova preporučuju se samo oni za snižavanje temperature i po potrebi oni protiv bolova. Ako su prištići u ustima jako neugodni, usta se mogu ispirati čajem od kamilice nekoliko puta na dan, a velika pomoć mogu biti i sprejevi protiv afti koji se mogu nabaviti u ljekarnama. Takav sprej stvorit će  zaštitni ‘film’ na ranicama u ustima i tako ublažiti bol te ubrzati cijeljenje - ističe dr. Jovančević. Tek u rijetkim slučajevima, dodaje, na rukama ili nogama može se razviti sekundarna infekcija, pa nekoliko dana treba primjenjivati antibiotsku mast. 

Otpadanje noktiju

- Osim toga, roditelje uvijek upozorim da se ponekad može dogoditi da se tjedan ili dva nakon što bolest prođe počnu odizati nokti, pa i da otpadnu. No ne treba se previše zabrinjavati jer kasnije izrastu normalni i zdravi nokti - ističe sugovornik. 

Kako uzročnik bolesti usta, šake i stopala mogu biti različiti virusi, treba imati na umu da to što ste jednom preboljeli bolest ne znači da ste razvili imunitet, odnosno ona se može javiti i više puta. Također, virus je aktivan tijekom cijelog tijeka bolesti, a mjesecima se može zadržati u stolici oboljele osobe, pa je vrlo važno voditi računa o higijeni ruku te o tome da izbjegavate dijeliti s drugima pribor za jelo ili ručnike. Također, redovito dezinficirajte površine koje dijete dodiruje, perite igračke i zračite prostor u kojem boravi.

Osip se ponekad pojavljuje po cijelim nogama i stražnjici

Osip, odnosno prištići, pojavljuju se na potkoljenicama i stopalima, a ponekad i po cijelim nogama i stražnjici. Kod male djece prištići se mogu pojaviti i na mjestima pelenske regije, kaže pedijatar Jovančević.

Bolest u ustima može zahvatiti jezik i ždrijelo

Osip se tipično pojavljuje na dlanovima i stopalima, kao i u usnoj šupljini. U težim slučajevima prištići u ustima mogu zahvatiti jezik i ždrijelo, pa i zubno meso, što može biti vrlo neugodno i bolno. Simptome može pratiti i visoka vrućica, obično oko 40°C, uz opću slabost i umor, smanjen apetit i razdražljivost djeteta, kaže dr. Jovančević. 

Prištići postaju vodenasti i mogu se stvoriti male rane

Pojava prištića tipična je na podlakticama i dlanovima. Ubrzo nakon što se pojave, prištići postaju vodenasti i mogu se stvoriti male rane. Virus se širi preko sekreta iz nosa i usta, odnosno kapljičnim putem, te preko nečistih ruku (posebno ako ste bili u dodiru s fekalijama, primjerice pri mijenjanju pelena).

Za pravilnu zaštitu, ruke treba prati sapunom minimalno 20 sekundi

Kako biste spriječili infekciju virusom, vodite brigu o higijeni ruku. Smočite ruke pod mlazom tople vode, nasapunajte ih, rukom o ruku istrljajte dlanove, nadlanice, palac, područje između prstiju, vrhove prstiju i područje nokta. Proces pranja ruku neka traje barem 20 sekundi. Nasapunane ruke isperite pod mlazom vode i osušite ih papirnatim ručnikom. 

Operite ruke nakon svakog mijenjanja pelene

Osim nakon toaleta, ruke treba oprati prije i posije nekih radnji kao što su pripremanje hrane, skrb o bolesnima, nakon kihanja i kašljanja, nakon rada sa smećem te prilikom ulaska u kuću. Osobito je važno prati ruke nakon mijenjanja pelena jer prijeti noro virus, a operite ih i nakon diranja ljubimaca. 

Redovito čistite predmete koje često dodirujete

Pranje ruku ključni je korak u sprečavanju širenja bakterijskih i virusnih infekcija. Prije pranja ruku skinite prstenje kako biste očistili i dio koji se nalazi ispod njih.  Redovito čistite objekte koji se često koriste u vašem domu i uredu jer ćete tako smanjiti količinu bakterija u vašem okruženju. To su predmeti koje vi i drugi često dodirujete, kao što je vaš telefon, prekidači za svjetla, umivaonici, ručke za WC i kvake. I bez obzira na to što mislite da imate čiste ruke, svaki put kad otvorite vrata ili upalite svjetlo na rukama prenosite bakterije.

ZABAVA! KVIZ: U kojem klubu Lige Prvaka trebate igrati?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku