Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Siječanjska superhrana: Grejp, pastrnjak, mrkva i klementine

Siječanjska superhrana: Grejp, pastrnjak, mrkva i klementine
4

Sezonske namirnice poput pastrnjaka i mrkve pomažu u detoksikaciji organizma, dok grejp i klementine osiguravaju vitamine i minerale za zaštitu tijela od gripe

VIDEO

U vrijeme prije epidemije gripe za koju najavljuju da će biti najgora u posljednjih 10 godina, nutricionisti  savjetuju da "naoružamo" tijelo vitaminima, mineralima i antioksidansima. Iako oni neće spriječiti gripu, organizam s jakim imunitetom svakako će suzbiti njene simptome, a u prehrani je ključno oslanjati se na sezonske namirnice koje će osnažiti imunitet, donosi Huffington Post.

Idealan izbor takve namirnice su klementine, slatko citrusno voće od kojih samo jedna sadrži više od 60 posto dnevnih potreba tijela za vitaminom C. Idealno ih je jesti rano ujutro, jer služe i kao "dizalice" energije. Možete ih koristiti kao dodatak i zimskim salatama sa zelenim lisnatim povrćem jer sadrže puno željeza, a u takvoj kombinaciji tijelo ih lakše apsorbira.

Mrkva

Ovo je povrće iznimno bogato beta karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a već 80 grama mrkve sadrži više od dvostruke dnevne potrebe za beta karotenom. Vitamin A jedan je od ključnih regulatora imuniteta, štiti i dišne puteve te probavni i urinarni trakt. Osim toga, mrkve su niskokalorične i jedna šalica naribane sirove mrkve sadrži tek oko 50-ak kalorija. Mrkvu je najbolje jesti sirovu ili kao dodatak salatama, jer se kuhanjem gubi njezina nutritivna vrijednost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Grejp

Osim vitaminom C, grejp je također bogat vlaknima koja daju osjećaj sitosti. Zato se smatra odličnim saveznikom u mršavljenju, ali i snižavanju razina masnoća u krvi. Kako sadrži više od 90 posto vode u svom sastavu, pomaže tijelu da ostane hidratizirano. Grejp također sadrži i poznati antioksidant likopen koji se može pronaći u rajčicama, a jača imunitet i ima antikancerogeno djelovanje. Grejp možete jesti sirov, od njega pripravljati multivitaminske sokove ili raditi dresing za salate, samo pripazite jer studije pokazuju da može pojačati djelovanje nekih lijekova.

Pastrnjak

Poznat kao bijela mrkva, pastrnjak je začinska biljka koja se najviše koristi u pripremi ukusnih zimskih juha ili pirea. Bogat je vlaknima, vitaminom C i kalijem, a poznato je kako je njegova nutritivna vrijednost čak i veća nego ona kod mrkve. Osim u zaštiti od gripe, pastrnjak djeluje kao diuretik pa olakšava bolesti kod kojih je simptom nakupljanje vode te izravno stimulira rad bubrega i jetre koja čiste organizam od toksina. 

Kelj 

Kelj je izvrstan izvor vitamina K koji igra važnu ulogu u izgradnji zdravih kosti. Također, dokazano je kako vitamin K štiti organizam od više oblika demencije, uključujući i Alzheimerovu bolest. Najbolji način za pripremu je kelj na lešo, a alternativa je varivo od kelja. Budite oprezni te ga nemojte prekuhati, jer se tako iz ovog vrijednog povrća gube hranjivi sastojci, ističu nutricionisti.

Prokulice

Iako mnogima nisu omiljena hrana, uz bok brokuli i cvjetači, i prokulica se smatra superhranom koja se odlično bori protiv upala te štiti od različitih vrsta karcinoma. Prokulica je bogata vlaknima, kalijem, vitaminom A i C te željezom. Prednost je i što ima vrlo malo kalorija. Odlične su u "ćušpajzima", a za najbolje iskorištavanje svih njenih vitamina jednostavno je skuhajte, prelijte s malo maslinova ulja i poslužite s nasjeckanim češnjakom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno