Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Simptome menopauze smiruju hajdučka trava, vrkuta, kadulja

None Foto: Fotolia

Vrlo neugodni mogu biti simptomi klimakterija i menopauze, a tijelo možete u ravnotežu vratiti potpuno prirodnim pripravcima koji reguliraju hormone u tijelu

Menopauza je, prema riječima aromaterapeutkinje Mary Novosel, završetak plodnosti i novi period u životu žene, koji obično nastupa nakon 50. godine. Za mnoge je konačan ulazak u menopauzu pravi odmor jer su jedva “preživjele” razdoblje koje je prethodilo - klimakterij.

On najčešće nastupa između 45. i 50. godine života, a glavne karakteristike su mu smanjivanje razine ženskih hormona, nepravilni menstrualni ciklusi, moguća krvarenja unutar ciklusa, depresija, suhoća vagine, smanjeni libido, dobivanje na težini i posebno debljanje, valunzi i nesanice. 

Do poremećaja rada metabolizma i bržeg nakupljanja masnog tkiva dolazi jer se hormoni progesteron i estrogen luče nejednako te tako šalju “pogrešne” signale cijelom tijelu, koje kao da je stalno u stresu.

Kako za portal zdravakrava.hr tumači dr. med. Ksenija Krajina Pokupec, nadbubrežna žlijezda je povezana s razinom estrogena i inzulinom, pa se razvija takozvana inzulinska rezistencija u stanicama, i to u konačnici vodi do debljanja. 

Američki liječnik John Lee došao je do zaključka da se vrlo često progesteron smanjuje puno brže od estrogena, pa dominacija estrogena nad progesteronom dovodi do  iscrpljujućih simptoma u perimenopauzi. Najbolje ih je ublažiti prirodnim pripravcima, no svakako se savjetujte s liječnikom, pogotovo u slučaju depresije ili nesanica. 

Thinkstock

- Postoji niz biljaka koje sadrže fitoestrogene i fitoprogesteron, tvari po svom sastavu i djelovanju vrlo slične našim spolnim hormonima. Ti fitohormoni potiču stvaranje hormona, ali i pružaju zaštitu ako hormona ima previše. Za razliku od sintetičkih hormona, ne uzrokuju nikakve nuspojave i izlučuju se kroz probavni trakt - kaže Mary Novosel.

Najpoznatije biljke koje se koriste u klimakteriju su vrkuta, stolisnik (hajdučka trava), crvena djetelina, kadulja, maca, preslica i noćurak. Sve ove biljke mogu se uzimati kao čaj, no najbolji rezultati postižu se ako se unose kao kapsule, prah ili tinktura. 

Na klimakterij svakako možete utjecati prehranom, u kojoj treba biti što više sirovog povrća i voća, a nije loše meso povremeno zamijeniti proizvodima od soje ili ribom.

Probleme stvaraju ‘zbrkani’ hormoni

Biljni estrogen 

Fitoestrogen u biljkama nadomješta ženski hormon čije se izlučivanje u klimakteriju smanjuje.

Ginseng 

Ova drevna biljka sadržava fitoestrogen, a pripravci ginsenga ublažavaju nesanicu, umor i manjak energije.

Maca 

Ovu biljku podrijetlom iz Perua smatraju jednom od najučinkovitijih za ublažavanje simptoma. Kod žena pojačava i seksualnu funkciju te energiju.

Thinkstock

Dovoljno je pola sata

Kretanje je vrlo važno jer će se ubrzati metabolizam i izmjena tvari, što će znatno ublažiti simptome depresije, ali i nakupljanje kilograma, koje dolazi s klimakterijem. Stoga treba što više hodati ili voziti bicikl, kaže aromaterapeutkinja Mary Novosel.

Sastojke čaja možete prilagoditi 

Za olakšanje tegoba dr. med. Ksenija Krajina Pokupec na portalu zdravakrava.hr preporučuje čaj od vrkute, hmelja, stolisnika, crvene djeteline, kamilice, kadulje obične ili muškatne, lavande i anđelike (oko 20 g). 

Čaj je potrebno piti najmanje u tri ili četiri ciklusa, a receptura se može mijenjati i prilagođavati od pacijentice do pacijentice. Na litru vode stavite dvije jušne žlice čaja, neka zakipi minutu i nakon pet minuta procijedite. Piti pomalo, tijekom cijelog dana.

Pripremite domaću tinkturu i kupku

Za tinkturu po receptu dr. med. Ksenije Krajine Pokupec treba u pola litre 70-postotnog alkohola namočiti 100 g matičnjaka i hmelja. Procijediti nakon dva tjedna i profiltrirati. Dnevno se preporučuje piti 30-50 kapi uz čaj ili u čaši vode. 

Navečer si pripremite toplu kupku za noge. U vodu treba dodati žlicu morske soli i do jednog decilitra jabučnog octa. Noge namačite 15-ak minuta. Odlično pomaže i ulje noćurka, koje blagotvorno djeluje na valunge, nesanicu i nervozu.

Komentari (35)
  • sada mi je jasno zašto je toliko malo komentara na ovom članku. Komentatorice su sve tamo do najviše 30 godina! :)))))))))))))))

    2. 6. 2015,   23:28
  • Ajmeeee tek oko 45??? tko će čekat još toliko...:D:D:D

    2. 6. 2015,   23:51
  • Žene nikako ne bi smjele otići u menopauzu, simptomi koji to prate mogu biti po život opasni za partnera.

    2. 6. 2015,   20:04