Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Sjemenke lana pomažu protiv upale sinusa i tegoba s kožom

Sjemenke lana pomažu protiv upale sinusa i tegoba s kožom

Nova istraživanja upućuju na to da bi lan mogao biti koristan u liječenju poremećaja rada bubrega, smanjivanju kolesterola, liječenju ateroskleroze i lakših problema u menopauzi

VIDEO

Sjemenke lana (Linum usitatissimum) bogate su omega-3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom te imaju protuupalna svojstva. No da bi ih tijelo moglo iskoristiti, sjemenke moraju biti svježe mljevene (npr., u mlincu za kavu) jer već deset minuta nakon mljevenja njihova hranjivost opada. Kao blagi laksativ djelotvorne su i čitave i mljevene sjemenke, no bolesnici s osjetljivom sluznicom želuca teže podnose mljeveno sjeme. Sjemenke imaju sluzi koje vlaže te omekšavaju stijenke i sluznicu crijeva ublažavajući nadraženi probavni trakt i bolove u crijevima. Djelovanje se počinje osjećati nakon nekoliko dana.

Sjećate li ih se? Sami napravite svilene ili 'salonske bombone'
Sjećate li ih se? Sami napravite svilene ili 'salonske bombone'

Laneno sjeme također djeluje protiv upala u usnoj šupljini i ždrijelu, kao i kod upale sluznice želuca i crijeva. Za tu namjenu treba držati u hladnoj vodi da se sluzi odvoje od sjemena. Smatra se da fitoestrogeni koji se nalaze u sjemenkama imaju blagotvorni učinak na neke oblike raka dojke i debelog crijeva. Nova istraživanja upućuju na to da bi lan mogao biti koristan u liječenju poremećaja rada bubrega,smanjivanju kolesterola, liječenju ateroskleroze i lakših problema u menopauzi.Laneno ulje rabi se kao oblog kod ekcema, psorijaze i kožnih osipa.

Danas je blagdan svete Lucije: Znate li zašto sijemo pšenicu?
Danas je blagdan svete Lucije: Znate li zašto sijemo pšenicu?

Upozorenje
Pripravci od lana nisu preporučljivi oboljelima od raka prostate. Ne kombinirajte lan s drugim laksativima i preparatima za omekšavanje stolice. Ne upotrebljavajte lan tijekom trudnoće i dojenja.

LJEKOVITI RECEPTI

Čaj protiv zatvora, kašlja, grlobolje i upale sluznice želuca
Stavite 15-20 g sjemena lana  u litru hladne vode. Ostavite da se namače tijekom noći pa ujutro procijedite.  Pijte šalicu ujutro prije jela, a zatim četiri, pet šalica tijekom dana, ali ne u vrijeme obroka. kod upale sluznice usta i desni te upale grla i ždrijela te promuklosti čaj upotrebljavajte za grgljanje i ispiranje usta.

Lanena kura za čišćenje organizma
Močiti 2-4 čajne žličice sjemena lana u 2 dl hladne vode oko 12 sati. Prije spavanja popiti vodu u kojoj se močilo sjeme lana i pojesti sjeme.  Uzimamo kod masnoće u krvi, srčanih bolesti, ateroskleroze te kao prevenciju. 

Božićna zvijezda najviše voli temperaturu od 20°C i vlagu
Božićna zvijezda najviše voli temperaturu od 20°C i vlagu

Protiv upala i svrbeža kože
Kuhati 2  žlice sjemena lana u 2 dl vode oko 5 minuta, poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata i procijediti. Ispirati  sva inficirana ili upaljena mjesta na koži.

Oblozi za čireve 
Platnenu vrećicu napuniti sa 100 g sjemena do polovice,  kratko prokuhati u 1/2 l vode i ocijediti. Na čir staviti što topliju vrećicu i držati dok se ne ohladi. Postupak se može ponoviti ponovnim zagrijavanjem vrećice.

Zajutrak za bolju probavu
Zgnječiti 125 g svježeg sira i pomiješati sa naribanom jabukom. Dodati žlicu sjemenki lana i žličicu meda. Uzimati kao jutarnji ili večernji obrok. 

Marmelada od lana


Samljeti li grubo zdrobiti 2-3 žlice sjemenki lana i pomiješati s 2 žličice marmelade. Protiv zatvora uzimati nekoliko dana, 3 puta na dan, ujutro na prazan želudac, poslije ručka i navečer. 

Oblog za bolne dojke
Žlicu sjemenki lana samljeti i pomiješati s 2-3 žlice maslinova ulja i toliko vruće vode da se dobije glatka smjesa. Još toplu kašu u debelom sloju nanijeti na bolno mjesto i ostaviti da djeluje 20 minuta. Ponavljati 2-3 puta na dan. 

Otopina za grgljanje
Preliti 1-2 žlice sjemenki lana litrom hladne vode i pokriveno ostaviti da odstoji 8-10 sati ili preko noći. Ujutro tekućinu procijediti bez istiskivanja sjemena i malo podgrijati. Kod upale sluznice usta i desni te upale ždrijela čaj koristiti za grgljanje i ispiranje usta. 

Korijen anđelike pomaže kod trovanja alkoholom i nikotinom
Korijen anđelike pomaže kod trovanja alkoholom i nikotinom

Protiv kroničnog zatvora
Pomiješajti 20 g zdrobljenih sjemenki lana i 10 g usitnjenog korijena sladića. Preliti s 5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 2 sata. Sluz procijediti kroz gazu, pomiješajte s vodom u omjeru 1:10 i popiti tijekom dana. 

Protiv čira na želucu
Oprati 1 krumpir i sitno ga narezati zajedno s korom. Samljeti 2 žlice sjemenki lana i žličicu plodova komorača. Sastojke pomiješati, preliti s 3 dl hladne vode i zakuhati. Maknuti s vatre, pokriveno ostaviti da se ohladi na temperaturu tijela i procijediti. Leći u krevet, popiti čaj i ležati po 5 minuta na lijevom boku, trbuhu, desnom boku i leđima. Postupak ponavljati 20 dana, 1-2 puta na dan. 

Suhim rukama, koži i ispucalim usnama pomažu bundeva i med
Suhim rukama, koži i ispucalim usnama pomažu bundeva i med

Protiv bolova u kostima i zglobovima
Potreban vam je 1 jogurt, 1 žlica svježe samljevenih lanenih sjemenki, 1 žlica zobenih pahuljica, na vrh žličice kurkume, pola žličice naribanog svježeg đumbira, žličica sjemenki bundeve, žličica sjemenki sezama i 1 jabuka.  Navečer umiješajte zobene pahuljice u jogurt, dodajte kurkumu pa ostavite preko noći stajati u hladnjaku. Ujutro premjestite u veću zdjelicu. Sameljite ili u mužaru usitnite lanene sjemenke, dodajte jogurtu zajedno sa sjemenkama bundeve i sezama i pola žličice svježe naribanog đumbira, naribajte jabuku pa sve zajedno dobro pomiješajte, zasladite prema želji i pojedite za doručak.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija američki ambasador 20:07
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'