Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Sjemenke lana ublažavaju PMS te potiču mršavljenje i imunitet

Sjemenke lana ublažavaju PMS te potiču mršavljenje i imunitet

Lanene sjemenke se čuvaju u hladnjaku jer lako oksidiraju, bućine sjemenke su sjajna zamjena za grickalice, kumin i kardamom su prepuni vitamina te imaju blagotvorni utjecaj na organizam

VIDEO

Iako se sjemenke u prehrani rijetko koriste, one su životna energija svake biljke, voća ili povrća koje jedemo i mogu biti izvrsna nadopuna prehrani jer sadrže visoki udio vitamina i minerala te tako povećavaju nutritivnu vrijednost obroka. 

- To je vrlo korisno kod redukcijskih dijeta te kad nismo sigurni jedemo li zdravo i unosimo li sve potrebne nutritijente, na primjer kad moramo izbjegavati pojedine namirnice jer izazivaju probleme s probavom, nadutost i slično ili su nam zabranjene zbog medicinske dijete - kaže nutricionistica Mirna Trumbetaš

Osnaživači imuniteta

Tako, dodaje, bučine sjemenke sadrže visok udio cinka koji smanjuje rizik od virusnih infekcija, poput prehlade i gripe, te poboljšava zdravlje prostate, a koristan je i za zdravlje kože, jajnika te rast kose. One mogu biti odlična zamjena za grickalice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Marko Jurinec/Pixsell

- Lanene sjemenke ponašaju se poput estrogena u tijelu i zaustavljaju rast karcinoma povezanih s hormonima. Također, mogu olakšati simptome PMS-a te postmenopauzu jer pogodno djeluju na hormonalnu ravnotežu. No važno ih je držati u hladnjaku jer lako oksidiraju.

Trebalo bi ih kupovati cijele pa samljeti netom prije obroka kako bi se sačuvala njihova vrijednost. One su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a zbog visokog udjela vlakana potiču i probavu, pa bi ih svi oni koji pate od zatvora obavezno trebali uvrstiti u prehranu - ističe naša sugovornica. 

Photos

Žličica lanenih sjemenki u jogurtu ujutro ili svaku večer kroz nekoliko mjeseci može pomoći i kod najtvrdokornijih problema s probavom te pridonijeti zdravom metabolizmu, pa i mršavljenju. Lanene sjemenke prirodni su regulator razine kolesterola u krvi pa dobro djeluju i na kardiovaskularno zdravlje.

Kao i mnoge druge sjemenke, možete ih koristiti u zobenoj kaši s voćem za doručak ili u voćnom smoothieju, a brašno od lanenih sjemenki odlična je zamjena za dio pšeničnog brašna kod pripreme kolača ili palačinki. Pogodno je i za ljude koji imaju problema s tolerancijom glutena jer ga ne sadrže. 

Zalog za budućnost

Ulje lanenih sjemenki može se koristiti kao začin za salate, kuhanu rižu te povrće kuhano na pari. No nije pogodno za kuhanje ili prženje.

Sjemenke sezama bogate su zdravim, mononezasićenim masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju razine lošeg kolesterola u krvi, pa su korisne i za kardiovaskularno zdravlje. No vrlo su bogate i selenom, mineralom koji pomaže funkcioniranju imunološkog sustava i funkcioniranje štitne žlijezde.

Fotolia

Selen je koristan i za pravilno funkcioniranje spolnih žlijezda te proizvodnju spolnih hormona, pa utječe i na olakšavanje simptoma PMS-a. Te sjemenke podržavaju zdravlje kostiju, odnosno sprečavaju osteoporozu te pridonose zdravlju krvožilnog i dišnog sustava, pokazuju brojna istraživanja.

Također, sezamove sjemenke bogate su aminokiselinom metionin, koja pridonosi čišćenju jetre od toksina i apsorpciji drugih aminokiselina u organizmu. Mogu se koristiti u pripremi kruha, peciva i keksa te za posipanje salata. Sezamovo ulje bogato je vitaminima A, E i B, proteinima i kalcijem te je prirodni antioksidans i može se koristiti u salatama.

Sjemenke bundeve za prostatu

Sadrže mangan, fosfor, bakar, željezo, magnezij, cink, vitamin K i vitamine B-kompleksa te proteine. Djeluju kao antiksidans i imaju antimikrobno djelovanje, što je korisno za zdravlje crijeva. Potiču zdravlje prostate i bubrega te pomažu u regulaciji proizvodnje inzulina.

Komorač

Bogat je izvor prehrambenih vlakana, obiluje antioksidansima te sadrži bakar, željezo, kalcij, kalij, selen, mangan, cink i magnezij. Vitamini A, C i E djeluju sinergijski kao antioksidans, uz B-vitamine 1, 2, 3 i 6.

Kvinoja podiže energiju

Dobar je izvor proteina, sadrži sve esencijalne aminokiseline, pa je odlična za vegansku ili vegetarijansku prehranu. Lako se probavlja, sadrži vitamine A, B, C i E, te kalij, fosfor, mangan, željezo, cink, kalcij i magnezij. Sjemenke djeluju protuupalno i dobar su izvor energije.

Chia jača kosti

Velik su izvor biljnih proteina, svih važnih aminokiselina te jedan od najbogatijih izvora biljnih vlakana zbog kojeg su vrlo korisne za probavu. Podržavaju zdravlje kostiju, kognitivne funkcije i zdravlje mozga. 

Nar

Fotolia

Sjemenke nara odličan su dodatak za gubitak kilograma i smanjenje krvnog tlaka. Dokazano je da djeluju na usporavanje simptoma Alzheimera i ostalih bolesti mozga te raka prostate i dojke jer su moćan antioksidans. Djeluju antibakterijski i protuupalno.

Gorušica

Sjemenke gorušice obiluju selenom, mineralom koji je koristan za jačanje imuniteta te regulaciju spolnih hormona, pa su korisne za ublažavanje simptoma menopauze, poboljšanje kvalitete spavanja, ali i protiv astme te upala, kao što je reumatoidni artritis.

Kardamom

Sadrži kalcij, magnezij, kalij, antioksidanse, vitamine B i C. Ayurvedski liječnici koriste sjemenke i ulje za smirivanje uma i napetosti te poboljšanje pamćenja i koncentracije.

Djeluju i protiv grčeva te protuupalno, pomažu kod čišćenja infekcija prsnog koša te kod čišćenja sluzi kod infekcije bronhijalnog trakta. 

Kumin

Bogat je antioksidansima, sadrži vitamine A, C, E, cink i selen te kalij, kalcij, magnezij i mangan. Koristan je za zdravlje kostiju, očiju i krvni tlak. Također, djeluje pozitivno na kardiovaskularni sustav, no najčešće se koristi kao poticaj za probavu i zdravlje crijeva. Smanjuje nadutost.

Konoplja

Dvije žlice sjemenki sadrže 10 grama proteina i 20 vrsta aminokiselina, što ih čini važnom hranom za vegetarijance i ljude koji ne vole meso. Sjeme sadrži vitamin B, niacin, tiamin i riboflavin, kao i esencijalne masne kiseline, omega-3 i 6.

A kako iskoristiti sjemenke u kuhinji, pogledajte par ideja na linku Od zdravih žitarica napravite kolač, pizzu, zamjensku kavu...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru