Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Sjeverna Amerika otkrivena je dok su Vikinzi tragali za ribom

Sjeverna Amerika otkrivena je dok su Vikinzi tragali za ribom

Vikinzi su krajem prvog milenija preplovili Atlantik tragajući za bakalarom od kojeg su radili grickalice. Dimili su ga i solili te rezali na trakice, nešto slično kako se danas jedu sušene, goveđe trakice

VIDEO

Najčešća priča o povijesti katoličkog uživanja u ribi petkom seže u srednji vijek. Neki vrlo moćan svećenik navodno je sklopio pakt s ribarima što je na kraju mijenjalo svjetsku ekonomiju i zbog čega milijuni katolika danas jedu ribu petkom kao dio vjerskog nasljeđa, kaže antropolog i profesor arheologije na Sveučilištu California Brian Fagan, autor knjige “Fish on Friday: Feasting, Fasting, and the Discovery of the New World”.

Ova priča toliko je puta ispričana da su ljudi počeli vjerovati da je istinita.

- Mnogi su pokušali pronaći dokaz da je ova priča istinita u vatikanskim spisima, ali nisu pronašli ništa. Prava istina o tome zašto se jede riba na petak puno je zanimljivija - kaže Fagan.

Prema katoličkom učenju, Isus je umro na petak kako bi iskupio naše grijehe, stoga je post petkom način obilježavanja i zahvale za tu žrtvu.

Riba je još prije kršćanstva korištena na svete praznike, a kako se na srednjovjekovnom kalendaru povećavao broj dana kad se ne jede meso, potreba za ribom je rasla.

Pisanje želja i strahova pomaže mozgu da pronađe prave prilike
Pisanje želja i strahova pomaže mozgu da pronađe prave prilike

- U početku kršćani su najviše jeli haringu, obilnu i veliku riba, ali prilično suhu i bezukusnu ako je samo dimljena i soljena, što je u srednjem vijeku bio jedini način očuvanja namirnica. Bez dimljenja i soljenja nije bilo šanse da riba stigne do velikih, pobožnih masa, a da se ne pokvari. Zato su s vremenom prešli s haringe na bakalar koji je bio boljeg okusa - pojasnio je Fagan i nastavio kako su u tome prednjačili Vikinzi.

- Vikinzi su odavno koristili dimljeni bakalar. Dimili su ga i solili te rezali na trakice i koristili kao grickalicu, nešto slično kako se danas jedu sušene, goveđe trakice. A ako pogledate put kojim su se Vikinzi kretali krajem prvog milenija - Grenland, Island i Newfoundland, on se podudara s prirodnim kretanjem atlantskog bakalara - rekao je Fagan te nastavio kako je zbog toga moguće da su mnogi ljudi prije Kolumba slijedili trag ribe i stigli do Sjeverne Amerike.

- Neki povijesni tragovi čak pokazuju kako je moguće da je engleski ribar iz Bristola već oko 1480. godine prešao Atlantik, no o tome nikome nije ništa rekao kako bi se riješio konkurencije. Prema nekim izvorima, i Kolumbo i John Cabot su čuli za ove pothvate prije nego što su se sami upustili u pustolovinu na zapad - ispričao je Fagan.

Lakše će učiti: Mozak se bolje razvija što se djetetu više priča
Lakše će učiti: Mozak se bolje razvija što se djetetu više priča

I iako je priča sa svećenikom i jedenjem ribe petkom samo mit, kasnije je samoprozvani vođa Anglikanske crkve Henrik VIII. odlučio postaviti zakon o jedenju ribe iz praktičnih razloga.

- Henrik VIII. na tron je došao 1509. godine i tad je na jelovniku većinom bila riba. U to vrijeme zaljubio se u Annu Boleyn, no papa ih je odbio vjenčati jer je Henrik već bio u braku. Odlučio je raskinuti sve veze s Crkvom, sebe je postavio na čelo engleske Crkve, razveo se od supruge i oženio voljenom Annom. Odjednom je riblje meso postalo papino jelo i politička stvar, a ribari su patili. Sve dok na tron nije došao njegov sin Eduard VI. i zakonom uredio post ribom za dobrobit zajedništva - objasnio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač