Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Skeniraj QR kod i vidi u čijem je vrtu rasla salata s police

Skeniraj QR kod i vidi u čijem je vrtu rasla salata s police
1

Osnovna usluga je besplatna. Proizvođači se mogu prijaviti na stranici www.veemee.eu, odgovoriti na 10 pitanja i u roku od 24sata dobit će osnovni QR kod

VIDEO

Gdje je rasla glavica salate s police u prodavaonici može se saznati iz QR koda koji je naljepljen na kutiji. Za sada je to u Hrvatskoj moguće saznati samo za nekoliko proizvoda, a to ne znaju svi čak ni u prodavaonicama koje nude voće ili povrće s QR kodom.

- Ne smijete fotografirati – upozorila me prodavačica videći da mobitelom nešto radim pokraj kutije povrća. Pokušala sam joj objasniti da skeniram kod te da se to mora napraviti mobitelom. Za nekoliko minuta vratila se do mene i ispričala se. Rekla je da za tu novost nije znala i da joj je objasnila kolegica da sam u pravu. Sa zanimanjem me pitala što mogu saznati iz takvog koda.

- Željeli smo znati što naša djeca i mi jedemo. Ideja je potekla 2014. i tri godine sakupljali smo informacije, a lani u svibnju pokrenli tvrtku. Ime smo dali po početnim slovima sinova, Viti i Mihaelu – rekao je Marko Kozjak, jedan od osnivača tvrtke VeeMee. Dodao je da je njihov logo otisak prsta, a zapravo izgleda ko zemlja, a moto im je “Misliš li da znaš što jedeš?”

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Tajne sadnje biljaka: Rajčica mrzi krastavce, ali voli mrkve
Tajne sadnje biljaka: Rajčica mrzi krastavce, ali voli mrkve

- Želimo poprati slijedivost robe i htjeli bismo da svi proizvođači budu u našem registru, pa je osnovna usluga besplatna – napomenuo je Marko Kozjak i dodao da se proizvođači mogu prijaviti na stranici www.veemee.eu, odgovoriti na 10 pitanja i u roku od 24sata dobit će osnovni QR kod. Kad ga kupac skenira, dobit će osnovne informacije o proizvođaču, ime i adresu vlasnika te njegovu lokaciju na karti.

Proizvođači koji žele da kupci saznaju više o njima mogu ugovoriti standard uslugu koja stoji 1200 kuna na godinu, a korisnici će moći pogledati i fotografije, saznati što još proizvode te kakve certifikate imaju i s kim surađuju.

QR kodovi su na sandučićima i kutijama u kojima je pakirano povrće, bilo velikima na polici, malima u kojoj su rajčice ili vrećici sa špinatom.

- Želimo omogućiti kupcima informacije o slijedivosti robe i pobuditi svijest potrošača o potrebi da se bolje informiraju – kazao je Marko Kozjak. I u Nizozemskoj proizvođači žele imati takve kodove. Pristupa li se njihovoj stranici izvan Hrvatske, otvara se na engleskom jeziku.

Jedan od partnera je i Tomislav Matić koji je razvio tehnologiju Blockchain kojom se prati cijeli proces pa sad s njima razvija aplikaciju Blockchain 4 Food kojom se prati proces uzgoja povrća. Nakon skeniranja takvog koda dobije se povijest, od vrste sjemena, presadnje, zalijevanja, tretiranja i kojeg je dana ubrano. Ta bi platfoma trebala krenuti za dva mjeseca za početak sa sedam artikala, a kažu da tako nešto nema još nitko u svijetu.

Jedan od proizvođača koji je među prvima svoje povrće počeo označavati QR kodovama je Hrvoje Gregurić, iz Zajednice udruga hrvatskih povrćara. Njegov QR kod pronašli smo na drvenom sandučiću sa salatom. U trenu ga skenirali i otvorila se stranica VeeMee s podacima o Povrću Grga.

- Zadovoljan sam platformom. Komentari na facebooku su pozitivni i ljudi kažu da konačno mogu saznati što jedu. Očekivali smo da će te kodove dobro prihvatiti, no ovo je i više od očekivanog - rekao je Hrvoje Gregurić.

Očistite loše masnoće iz krvi: Jedite ovih top 10 namirnica...
Očistite loše masnoće iz krvi: Jedite ovih top 10 namirnica...

Kako saznati podrijetlo ako su tri vrste povrća u istoj kutiji

U trgovačkim centrima QR kod je teško pronaći iako Marko Kozjak (desno), jedan od osnivača tvrtke VeeMee koja ih je uvela, kaže da su dali podršku proizvođačima da ih stavljaju na svoju robu.

Neki trgovački centri planiraju ih marketinški podržati. U jednoj prodavaonici salata, rajčice i krastavci bili su u jedankim kutijama od rajčice, a tako je nemoguće doznati porijeklo pojedinog povrća, što je cilj uvođenja QR koda.

Nakon skeniranja QR koda na zaslonu mobitela pojavljuju se informacije o podrijetlu povrća a može se saznati i bavi li se proizvođač ekološkom poljoprivredom.

VIDI OVO: Znakovi ovisnosti o društvenim mrežama

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru