Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Skinula majicu i spasila koalu iz požara: Zavijala je od bolova

None Foto: screenshot/

Australka iz New South Walesa rasplakala je ljude svojim nesebičnim činom. Utrčala je na požarište i doslovno iz vatre spasila opečenu koalu, umotala je vlastitu majicu te joj dala vode

Žena koju su predstavili samo kao Toni vidjela je koalu kako prelazi cestu na požarištu kraj Long Flata u Australiji. Vidjevši da je nesretna životinja opečena te dezorijentirano srlja u vatru, skinula je majicu te potrčala u pomoć, piše Huffington Post.

POGLEDAJTE VIDEO O POŽARIMA:

Koala se popela na drvo, a Toni ju je umotala u svoju majicu te iznijela na sigurno. Ponudila joj je vodu koju je nesretna životinja halapljivo popila, a ostatkom vode iz bočice joj je isprala opekline koje je imala po tijelu.

Toni je medijima rekla da je ozlijeđenu koalu potom prevezla do obližnje bolnice za koale u Port Macquarieu koja trenutačno zbrinjava 15 tih životinja. Populacija koala u zemlji je ozbiljno ugrožena zbog sve većeg broja požara, a samo u ovoj sezoni vlasti strahuju da ih je poginulo oko 350.

Toplije vrijeme donijelo je klimatske promjene koje mijenjaju životne uvjete ovih životinjica, a njihovo područje smanjila je i deforestacija, kazao je Kames Tremain iz Nature Conservation Council u New South Walesu, piše HuffPost. 

AUSTRALIJA U PLAMENU Požari haraju danima, uginule stotine koala, a najgore slijedi

- Razarajući požari će uništiti neke ključne centre ove populacije, a isti će rezultat imati i podizanje temperature zraka, dodao je pojašnjavajući da viša temperatura utječe na nutritivne vrijednosti lišća koje koale jedu.

Foto: screenshot/

U Queenslandu su dresirali mješanca kojem su dali ime Bear kako bi pronalazio i spašavao koale nakon što njihovim područjem prođu požari. Bear također može pronalaziti napuštene bebe koale u divljini. Dosad je pronašao na stotine koala.

SPASILI MALENU ELSU Beba koala osvojila srca svijeta svojim prvim pojavljivanjem

Procjena je kako u Australiji živi od 50.000 do 100.000 koala. Uglavnom borave u šumama eukaliptusa u istočnim državama i u obalnom pojasu. Mogu doživjeti do 20 godina, a mlade nose u tobolcu i spavaju po 18 sati na dan.

Zbog visokih temperatura i požara koji dodatno zagrijavaju zrak, vlasti su najavile da će poduzeti nove korake. U požarima je dosad poginulo šest ljudi, a stradalo je više od 303 kuće.

Foto: Screenhoot

Samo u srijedu diljem zemlje gorjelo je na 54 mjesta, a od toga 22 požara nisu bila pod nadzorom. Više od 1000 vatrogasaca uz pomoć 90 kanadera pokušava ugasiti vatru.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Komentari (8)
  • Usporedite ovaj čin a postoje nebrojene tople empatične duše koje spašavaju životinje, usporedite sa onima koji šeću puškama po šumama i gorama nebi li ubili divljač? Što je ljudskije, što je normalnije?

    20. 11. 2019,   10:47
  • Predivni ljudi na pravom mjestu,para srce bolni krikovi malene.

    20. 11. 2019,   11:29
  • Jadne zivotinje, ovo je stvarno tesko za gledat

    20. 11. 2019,   11:21