Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Liječenje bez doktora, aspirin pa i antibiotici mogu biti opasni

Liječenje bez doktora, aspirin pa i antibiotici mogu biti opasni
1

Prozračivanje, kihanje u lakat, a ne u dlan i san sprečavaju zarazu bolestima koje se lako šire. Liječnici uz to preporučuju i obavezno savjetovanje s pedijatrom

VIDEO

S povratkom u školu i vrtiće češće se počinju javljati dječje zarazne bolesti. Tako je normalno da dijete od proljeća do jeseni preboli i do šest prehlada. Pedijatar dr. Ivan Razum ističe da je učestalost mnogih nekada vrlo raširenih bolesti, poput rubeole i meningitisa, značajno smanjena zbog redovitog cijepljenja, no djecu i dalje pogađaju druge bolesti. Djeci mlađoj od 12 godina nikako ne bi trebalo davati acetilsalicilnu kiselinu (aspirin i andol).

- Kod viroza nema nikakvog čarobnog štapića - antibiotici tu ne pomažu, a liječenje je simptomatsko. Najčešće se svodi na skidanje temperature paracetamolom, a ako dijete u roku od 72 sata ne reagira na paracetamol, onda mu se daju drugi antipiretici poput ibuprofena - napominje dr. Razum. 

Dodaje i kako liječenje ne bi trebalo provoditi na svoju ruku, nego se obvezno posavjetovati s pedijatrom. Dodatke prehrani ne smatra potrebnima: 

- Puno važnija je normalna i uravnotežena prehrana u skladu s dobi djeteta - napominje dr. Ivan Razum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šarlah

Simptomi: Grlobolja, natečeni limfni čvorovi, osip poput guščje kože najčešće na prsima, trbuhu i unutarnjoj strani bedara, bljedilo oko usana, visoka temperatura.

Savjet liječnika: Šarlah je bakterijska upala koja većinom pogađa malo stariju djecu, no može se prenijeti i na manju. Liječi se antibioticima, najčešće penicilinom koji se daje deset dana. Antibiotici također sprečavaju pojavu komplikacija i širenje šarlaha na drugu djecu i članove obitelji.

Gripa

Simptomi: Temperatura iznad 38°C, zimica, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost, glavobolja, kihanje i curenje nosa.

Savjet liječnika: Snižavati temperaturu, a ako potraje dulje od četiri dana, odvesti dijete liječniku da se izbjegnu komplikacije poput upale pluća ili upale uha. Najbolja je prevencija cijepljenje svake godine. Prednost pri cijepljenju imaju kronično bolesna djeca.

Prehlada

Simptomi: Curenje i začepljenost nosa, kihanje, grlobolja, kašalj, glavobolja, povišena temperatura do najviše 38°C.

Savjet liječnika: Za skidanje temperature mogu se upotrijebiti čepići ili sirup. Prvi izbor za skidanje temperature je paracetamol, a ako temperatura ne pada, mogu se upotrijebiti nesteroidni antireumatici. Bitno je davati djetetu dovoljno tekućine, a ako je potrebno, mogu se upotrijebiti i kapi za nos. 

Ospice

Simptomi: Najprije se javlja hunjavica, pečenje i suzenje očiju, grlobolja, suhi kašalj i temperatura koja postupno raste do 39-40°C. Kad je temperatura na vrhuncu, počinje izbijati osip.

Savjet liječnika: Dijete treba mirovati i piti dovoljno tekućine. Kod ospica je važna i higijena tijela. Dijete treba staviti u lagano zamračenu sobu kako bi se bolje odmorilo i ublažili simptomi konjuktivitisa i bolovi u očima. Temperaturu treba skidati paracetamolom, a svrbež se može ublažiti sirupom.

Vodene kozice

Simptomi: Bolest počinje laganom povišenom temperaturom, glavoboljom i povraćanjem. Osip nalik na kap rose izbija prvo na trupu pa na vratu, vlasištu, licu i na kraju rukama i nogama. Popraćen je temperaturom i svrbežom. 

Savjet liječnika: Treba skidati temperaturu i davati djetetu dovoljno tekućine. Treba se više puta na dan tuširati i kupati te upotrijebiti gotove pripravke za smanjenje svrbeža ili kupku od hipermangana (4-5 zrnaca rastopi se u dva dl vode pa doda u kadu). Protiv svrbeža daje se sirup (oralni antihistaminik).

Vrućica se mora preležati

Učestalost i širenje zaraznih bolesti u djece može se spriječiti dobrim higijenskim navikama.

- Ako je u obitelji više članova obitelji, dobro je pokušati bolesno dijete odvojiti od manje djece kako se i ona ne bi zarazila. Važno je redovito pranje ruku te higijena i toaleta tijela - napominje pedijatar dr. Ivan Razum. Prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo, bolesno dijete s temperaturom obvezno bi bolest trebalo preležati kod kuće. Tijekom odmora u školama učionice bi se obvezno trebale prozračivati. Djecu treba podsjetiti i na to da povremeno operu ruke tijekom boravka u školi, obavezno prije obroka i nakon nužde. Roditelji bi djeci čim to mogu shvatiti trebali objasniti da se kihanjem i kašljanjem prenose zarazne klice te da tijekom kihanja trebaju zakloniti usta rukom. Najbolje je kihati u unutrašnju stranu lakta, a ne u dlan. Na to treba paziti svakodnevno, bez obzira na to je li trenutačno ima bolesnih u razredu ili su sva djeca zdrava.  

Da bi dijete steklo dobru otpornost na bolesti, potrebno mu je dovoljno sna, odmora, redovita i pravilna prehrana, svakodnevna tjelesna aktivnost, vrijeme za rad i vrijeme za igru. Bolestima pogoduje i stres, a osjećaj ljubavi i zaštićenosti koji pružate djetetu to će spriječiti.

Zarazni eritem

Simptomi:  Prvi znak je osip koji se javlja na licu, a potom postupno blijedi. Može se javiti i simetrično na rukama i nogama te mrežoliko na stražnjici. 

Savjet liječnika:  Pogađa djecu od 5-14 godina. To nije Jako zarazna bolest, može se prenijeti kapljičnim putem, primjerice kihanjem i u izravnom kontaktu. Važno je djetetu davati dovoljno tekućine. Nema komplikacija, osim kod starijih (upala zglobova). 

Crijevne viroze

Simptomi: Vodenasta stolica koja kod rotavirusa traje 3-5 dana, kod noro virusa Norwalk 1-2 dana, a kod adenoviroze 1-2 tjedna, grčevi u trbuhu, povrćanje, mučnina.

Savjet liječnika: Kod dojenčadi je čest rotavirusni gastroenteritis od kojeg dijete može dehidrirati pa završiti na infuziji. Protiv te bolesti postoji cjepivo koje se daje već od 6. tjedna života - ne kao injekcija nego kao otopina. Školsku djecu pogađa norovirus. Djetetu treba davati rehidracijsku otopinu te male količine čaja od šipka. Ne treba jesti jako masnu, slatku i začinjenu hranu. 

Streptokokna upala grla

Simptomi: Iznenadna i nagla upala grla bez kašlja i kihanja, krajnici su povećani i upaljeni, bol i poteškoće pri gutanju, limfne žlijezde na vratu mogu postati upaljene, povećane i osjetljive na dodir, temperatura iznad 38 °C.

Savjet liječnika: Za razliku od virusnih upala grla, kod kojih temperatura nije toliko povišena, streptokoknu upalu grla obvezno treba liječiti antibioticima. Otkriva se brisom grla. Nužan je i odmor, ležanje, snižavanje tjelesne temperature. Preporučuje se jedenje juhe koja nadomještava izgubljenu sol i tekućinu. 

Mononukleoza

Simptomi: Bolest pogađa adolescente. Obično se prvo javlja umor koji traje nekoliko dana, a iza toga slijedi vrućica (oko 39,5 °C), katkad jaka upala ždrijela te simetrično povećani limfni čvorovi.

Savjet liječnika: Antibiotici se ne smiju davati jer se može javiti aminocilinski osip. Nakon bolesti umor može dugo trajati pa se preporučuje pošteda od fizičkih aktivnosti tijekom 4-5 tjedana. Treba izbjegavati masnu ili slatku hranu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam