Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Škripite li zubima dok spavate? 3 znaka ukazuju na bruksizam

Tijekom sna nemamo previše kontrole nad vlastitim tijelom pa mnogi od nas niti ne znaju što 'rade' u snu. Neki svoju partnericu ili partnera drže budnim hrčući, dok drugi škripe zubima

Bruksizam, odnosno škripanje zubima, nije samo neugodno za onoga tko dijeli krevet s vama, već može uzrokovati i određene zdravstvene probleme jer dok škripite, koristite jaču silu nego kod običnog žvakanja. 

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Postoje dvije vrste bruksizma - prvi uključuje pokrete donje čeljusti i može biti prilično glasno, dok se drugi odnosi na stiskanje zuba kod kojih nema pokreta donje čeljusti pa je stoga nečujno.

NAJČEŠĆI UZROCI Mislite da dovoljno spavate, ali uvijek ste umorni? Evo razloga

- Nekad se vjerovalo da bruksizam uzrokuje nepodudarnost gornjeg i donjeg zubnog luka, no novija istraživanja pokazuju da je bruksizam zapravo psihogeno uvjetovan i uzrokuju ga naše unutarnje tegobe poput prevelikog stresa, napetosti i anksioznosti kojima smo često izloženi u modernom, ubrzanom tempu života i rada - pojašnjavaju članovi Esthetic Dental Centra. 

USTA SKRIVAJU BOLESTI Usta vam govore jeste li zdravi - mogu biti pokazatelj bolesti

I genetika igra svoju ulogu pa je ona uzrok škripanja zubima u 40 do 60 posto slučajeva. Škrgutanje zubima dvaput je češće kod pušača, nego kod nepušača, a uzroci mogu biti i lijekovi, uporaba droga i ispijanje alkohola. 

Bruksizam uzrokuje prekomjerno trošenje i pucanje zuba, bolove u zubima, čeljusti, čeljusnim zglobovima i glavobolje. Ukoliko se bruksizam ne liječi posebnim udlagama za zube, on kroz dulji vremenski rok može izazvati veliku štetu u cijelom žvačnom sustavu.

Foto: Dreamstime

Često se odvija noću pa pacijent često i ne primjećuje da nešto nije u redu dok ga ukućani ili partner ne upozore da noću škripi zubima, prenosi Esthetic Dental Center.

ZA NAJLJEPŠI OSMJEH Higijena usta: Aktivni ugljen i kremen štite zube od kvarenja

Fizički simptomi koji ukazuju na bruksizam:  

 1. preosjetljivost zuba na podražaje (toplo - hladno, kiselo - slatko) 
 2. bol i nelagoda u predjelu uha prilikom žvakanja 
 3. bol i napetost žvačnih mišića, osobito ujutro
Komentari (5)
 • Napravi se udlaga za zube.

  25. 6. 2019,   07:41
 • Jednom je cimer stavio zube u čašu hladne vode, cijelu noć su cvokotali, oka nisam sklopio.....

  25. 6. 2019,   08:11
 • Ja skripim zubima. Ponekad i sam sebe probudim. Ne trosim nikakve lijekove niti ne pijem alkohol. Supruga me zna probuditi i ja u sekundi nastavim dalje. Koliko puta cujem sam sebe a spavam. Jos da kazem, kad skripim zubima onda se i posteno naspavam. To sam skuzio tokom godina. Pozz

  25. 6. 2019,   09:27