Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Skrivene opasnosti iz doma: Top- destinacije za bakterije

Skrivene opasnosti iz doma: Top- destinacije za bakterije
1

Više od 99 posto bakterija i gljivica kojima kuhinja obiluje ne vidi se i nema mirisa, najoprezniji treba biti u kuhinji, a najveće "rasplodno tlo" su perilice i hladnjaci

VIDEO

Oko 62 posto perilica za posuđe inficirano je gljivicama Exophialiom dermatitidis i E. phaeomuriformis opasnima za zdravlje, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Ljubljani. Gljivice, kojima ne smetaju visoke temperature ni kemijska sredstva za pranje, nađene su i u perilicama za rublje te u aparatima za kavu. Čak i ako kuhinja izgleda blistavo, ne znači kako opasnih bakterija nema - više od 99 posto nečistoća se ne vidi i nema mirisa te lako promakne tijekom čišćenja. 

- Kako biste smanjili rizik od infekcije, redovito mijenjajte krpe i spužve za pranje kuhinjskih elementa i posuđa. Ne činite li to, bakterije će se nepotrebno širiti prostorom. Također, ne zaboravite uvijek dobro oprati ruke - upozorava škotski mikrobiolog Hugh Pennington.

Najopreznije s čišćenjem kuhinje

Većina mikroorganizama prisutnih u domu nije štetna sama po sebi. Problem najčešće nastaje ako se prošire kuhinjom te dođu u doticaj s hranom, objašnjavaju znanstvenici. 

Papirnati ručnici štite od zaraza štite od zaraza

Ne mijenjaju li se redovito, platnene krpe lako mogu biti izvor zaraze opasnim mikroorganizmima, upozoravaju stručnjaci. Stoga je puno bolje rabiti papirnate ručnike.  

Viša temperatura, posuđe je čišće

Unatoč tomu što su neke bakterije otporne na visoku temperaturu, posuđe je u perilici ipak preporučljivo prati na oko 70°C, što omogućuje više čistoće.

Plastične daske lakše se čiste

Umjesto drvenih dasaka za rezanje mesa i povrća preporučuje se korištenje onih plastičnih, koji se odmah nakon uporabe mogu oprati u perilici na visokoj temperaturi. 

Perilice posuđa su ‘najplodnije’, opasni su i hladnjaci

Na spužvama za pranje posuđa zadržavaju se bakterije Enterobacter cloacae (izaziva infekcije rana, urinarnog trakta i dišnih puteva) i Escherichia coli (izaziva trovanje hranom), pokazala su istraživanja. Enterobacter cloacae “skriva” se i u sudoperu, perilici za suđe te na daskama za rezanje. Bacillus cereus, koji uzrokuje trovanje hranom, našli su u pećnicama, mikrovalnima, hladnjacima te perilicama suđa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku