Obavijesti

Lifestyle

Komentari 75

Skrivene soli: U kruhu i pecivu ima previše soli koja nam šteti

Skrivene soli: U kruhu i pecivu ima previše soli koja nam šteti
1

U kruhu i pekarskim proizvodima skriva se najviše soli, a čak ako biramo i zdravije varijante, Hrvati ih u pravilu previše jedu, pa se soli opet nakupi. Ona je glavni uzročnik problema s visokim tlakom

VIDEO

Pretjerani unos soli već i u mlađoj dobi izaziva probleme s previsokim krvnim tlakom, radom bubrega i brojne druge, a u starijoj dobi organizam je posebno podložan razvoju komplikacija zbog soli.

Iako s godinama bez obzira na zdravstvene probleme i sami počinjemo paziti na prehranu, neke namirnice sa svakodnevnog jelovnika sadrže skrivenu sol koja nam može naštetiti. Jedna od najuobičajenijih namirnica su kruh i pekarski proizvodi.

- Kruh i peciva sami ne moraju imati previše soli, ali ih jedemo previše. Kriška kruha može sadržavati i 120 miligrama soli, pa se toga brzo nakupi - kaže profesorica nutricionizma i medicine na Sveučilištu Vermont.

Kruh je najveći izvor soli u prehrani, pokazalo je američko istraživanje. Kilogram kruha sadrži 13 grama soli, a udio je soli u nekim pecivima čak 4,7 posto. Neki kruhovi u kriški čak sadrže soli koliko je ima u vrećici čipsa.

Ako sami pečete kruh, možete kontrolirati i količinu soli, a ako ga kupujete, pripazite da ne unosite više od četiri kriške na dan te, ako možete, birajte kruh od integralnog tijesta i sa sjemenkama, preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Primjerice, pecivo može sadržavati do 500 mg natrija. Ako se zaželite ugljikohidrata, posegnite za onima s manje natrija, primjerice za crnim i nekim slatkim kruhovima. Tako ćete izbjeći i loše ugljikohidrate.

Treba biti oprezan i s namirnicama poput riže i krumpira. One nisu krcate natrijem, no u pravilu se dosoljavaju, pa u jednoj porciji možete imati više od pola dopuštene dnevne doze. Slično je i s konzerviranom hranom. Samo pola šalice konzerviranih mahuna može sadržavati do 400 mg natrija. Zamijenite ih svježim ili zamrznutim mahunama te izbjegnite nepotrebnu sol i druge konzervanse.

Preporuka je 5 g na dan
Posljednja istraživanja pokazuju kako ljudi u Hrvatskoj dnevno unose i do 13 grama soli na dan. Od toga i do 40 posto u kruhu i pecivima. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je maksimalno pet grama na dan.

Bolje je domaće
Komad zamrznute puretine može sadržavati do 780 miligrama natrija. Pogledajte sastojke proizvoda, neke “light” inačice sadrže manje soli. Pola šalice kupovnog umaka za špagete može sadržavati čak 554 mg natrija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku