Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Skriveni neprijatelji mršavljenja su i lijekovi, dijete te hormoni

Skriveni neprijatelji mršavljenja su i lijekovi, dijete te hormoni
1

Policistični jajnici, poremećaj rada štitnjače, hormonalne promjene, poremećaji metabolizma uzrokovani rigoroznim dijetama i lijekovi uzrokuju nakupljanje kila

VIDEO

Oko 20 posto ljudi gotovo stalno je na dijeti, a 30 posto njih redovito vježba, no ipak ne uspjevaju smršavjeti koliko bi željeli, otkriva nedavna britanska studija. Nutricionisti i zdravstveni stručnjaci ističu da "krivci" za pretilost ne mora uvijek biti prevelika količina hrane ili slabo kretanje. 

Postupno i kontinuirano debljanje

Spor metabolizam ili posljedica rigoroznih dijeta mogu rezultirati postepenim debljanjem. Nakon 30-e, ljudski se metabolizam usporava za čak pet posto po desetljeću. Jo-jo dijete dodatno ubrzavaju taj proces i uzrokuju usporavanje metabolizma. Rizik se odnosi na sve koji su prešli 30-u, a k tome su skloni čestim dijetama. 

Debljanje nakon posjeta liječniku

Vjerojatni uzrok ovakvog debljanja su nuspojave povezane s lijekovima koje uzimate. Lijekovi za depresiju, migrenu, dijabetes, visoki krvni tlak ili poremećaj rada štitnjače mogu uzrokovati debljanje. Počnete li se debljati nakon kure lijekova, razgovarajte s liječnikom o njihovoj promjeni. 

Masne naslage na bedrima

Uzrok ovakve vrste debljanja može biti lipoedema, kronično oboljenje pojačanog nakupljanja masnoća. Nastaje kao genetski faktor poremećaja raspodjele masnog tkiva, a pogoršava se s hormonalnim promjenama, poput trudnoće ili menopauze.

Lipoedem pogađa od deset do pet posto ženske populacije. Lijek za ovo stanje ne postoji, no može ga ublažiti uravnotežena prehrana, vježbanje i masaža masnog tkiva koja potiče cirkulaciju.

Smanjeni unos kalorija

Dijeta također može uzrokovati debljanje, jer se smanjivanjem broja kalorija povećava količina hormona stresa - kortizola. Tako, unatoč strogoj kontroli namirnica koje jedemo, njihovo prebrojavanje uzrokuje stres koji otežava mršavljenje. Ovaj tip debljanja vrlo je lako uočiti, ako ste već prethodno isključili moguće medicinske uzroke debljanja. Kako biste smršavjeli prestanite brojati kalorije te pokušajte jesti zdravo i umjereno. Najvažniji faktor pri mršavljenju je tjelovježba koja tjera organizam na potrošnju uskladištenih masnoća.

Velik trbuh i osjećaj nadutosti

Mogući uzrok ovakve vrste debljanja je intolerancija na određenu vrstu hrane. Ostali simptomi uključuju mučninu, proljev, nelagodu nakon jela, umor i bol u zglobovima. Hrana koju vaše tijelo ne tolerira teško je probavljiva te se zadržava u crijevima uzrokujući iritaciju i upale. Pšenica i mlijeko najčešći su okidači takvih reakcija, a intolerancija na laktozu u mlijeku rijetko je dijagnosticirana. Pod većim su rizikom odrasli s probavnim problemima. Vodite dnevnik prehrane i pokušajte s izbacivanjem određenih namirnica, kako biste utvrdili što vam smeta.

Debljanje u 40-ima i 50-ima

Glavni uzrok debljanja u ovoj dobi su hormonalne promjene, a višak težine obično se nakuplja u području struka. I muškarci i žene doživljavaju nagli pad progesterona, zbog čega hormon estrogen ostaje dominantan. Nadomjesna terapija hormonima, kao i uvođenje promjena u prehranu spriječit će ovakvo debljanje. 

Tvrdoglave masnoće na trbuhu

Uzrok su najčešće policistični jajnici. Pojavljuju se u bilo koje vrijeme nakon puberteta te obično završavaju u doba menopauze. Masnoća se tada raspoređuje najčešće po trbuhu, leđima i prsima, a ostali simptomi uključuju izostajanje menstruacije, akne te pojačanu dlakavost. Uzrok većini tih simptoma je višak muškog spolnog hormona testosterona u tijelu. 

Žene s tim simptomima trebale bi se obratiti svom ginekologu koji će ih uputiti na danje preglede, kako bi im se mogla odrediti terapija, koja će, među ostalim, spriječiti debljanje.

Naglo debljanje i otečenost lica

Uzrok može biti štitnjača koja nije dovoljno aktivna te ne izlučuje tijelu potrebne hormona. Ostali simptomi uključuju ispadanje kose, stalan umor, suhu kožu i slabu cirkulaciju. Žene imaju deset puta veći rizik od problema sa štitnjačom, a oni se utvrđuju vađenjem razine hormona iz krvi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam